XBox MediaCenter 1.0 er lansert

Ved å sette inn en liten brikke på hovedkortet i XBox-konsollen, blir konsollen nærmest å regne som en fullblods PC. Nå utvikles Linux-distribusjoner, PC-emulatorer og en rekke programmer for XBox. Sist ut er XBox Media Center 1.0 - som gjør XBoxen om til en underholdningssentral for musikk, filmer og bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: XBox MediaCenter 1.0 er lansert

XBox MediaCenter 1.0 er lansert

  1. Se skjermbilder fra XBox Media Center


"Modifisering" av spillkonsoller er slett ikke noe nytt fenomen, og såkalte modchiper for Playstation og Playstation 2 har vært tilgjengelige i årevis. Dette er små elektroniske brikker som enten loddes eller skrus fast på hovedkortet i konsollen, og som åpner for funksjoner som konsollen i utgangspunktet ikke var ment å håndtere. Etter hvert har det til og med dukket opp eksterne modmhip-løsninger til blant annet Playstation 2 som kan monteres av hvem som helst på et øyeblikk.

Modifiserte konsoller kan dermed for eksempel spille kopierte og importerte spillplater.

Det finnes en rekke butikker på nettet som lovlig selger modchiper for noen få hundrelapper, og skal vi tro butikkene er ikke målet å øke omfanget av piratkopiering, men å gi eiere av konsollene mulighet til å bruke sikkerhetskopier av sine egne spillplater. Garantien på konsollen kan man derimot vinke farvel til i det man drar ut den første skruen fra bunnplaten.

XBox - den perfekte multimediespiller?

Modchip-løsninger for XBox-konsollen er spesielt populære, og åpner for svært gjennomgripende endringer i funksjonaliteten. Det henger sammen med at XBox-konsollen benytter en standard PC-prosessor, en standard IDE-harddisk, USB-porter, nettverksport, Geforce-grafikkløsning fra Nvidia; spesifikasjoner som minner mistenkelig om en vanlig PC. Operativsystemet bygger i tillegg på Windows 2000-kjernen.

Det er med XBoxen som med hjernen, eieren utnytter normalt bare en brøkdel av det totale potensialet.

image: XBox MediaCenter 1.0 er lansert


Veien fra spillkonsoll til generell underholdningsmaskin har vist seg å være svært kort for modifiserte XBoxer. Et stadig tilbakevendende tema i våre debattforum er programmet XBox MediaCenter, som spiller musikk, viser bilder og spiller filmer - enten fra DVD, harddisk eller nettverk. Det er nærmest ingen formater programmet ikke takler. Du kan også streame musikk, vise utvidet informasjon om musikk og filmer, se værmeldinger etc - alt via Internett. Nylig ble kildekoden til versjon 1.0 ferdig.

En av våre lesere har benyttet XBox MediaCenter i lengre tid (for øvrig med norsk språkmodul), og har sendt oss en rekke skjermbilder. Disse kan du se her. Han, og mange andre brukere har (i debatter knyttet til våre artikler) uttrykt stor begeistring for programmet og mulighetene.

Klikk på bildet for å se flere skjermbilder fra XBox MediaCenter
Klikk på bildet for å se flere skjermbilder fra XBox MediaCenter Vis merMan bruker spillkontrollen eller fjernkontrollen til XBox til å manøvrere seg gjennom menyene, og det hele går raskt og smertefritt, har vi fått demonstrert.

Lovlig eller ulovlig?

Det er bare selve brikkene som er lovlig å selge. Men for å dra nytte av dem, må de fylles med oppstartsinformasjon, en såkalt BIOS. Denne leveres ikke med brikkene, av "rettslige grunner", som det heter. Denne må kjøperen finne selv, noe som vanligvis betyr leting i diverse piratfora på nettet.

XBox MediaCenter 1.0 er lansert

  1. Se skjermbilder fra XBox Media Center


Programmene som er utviklet for modifiserte XBoxer er dessuten pr definisjon ulovlige, inkludert installerte versjoner av XBox MediaCenter. Dette henger sammen med at programkoden er kompilert ved hjelp av XDK - Microsofts eget kompileringssverktøy for XBox. Dette er Microsofts eiendom, og var aldri ment å forlate Microsoft og partnernes lokaler. Nye tredjeparts kompileringsverktøy skal i følge ryktene være på vei.

Derfor er det kun de færreste programmene som ligger åpent tilgjengelig for nedlasting på nettet - enn så lenge.

Du finner mer informasjon om XBox MediaCenter på denne siden .

PS! Microsoft har annonsert sin egen XBox Media Center. Programmet skal fungere på alle XBoxer, og er ventet i butikkene mot slutten av året.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!