Xbox 360 som mediesenter?

Mange har kjøpt seg Xbox 360, og maskinen kan mer enn å spille. Se hvordan du bruker 360-en som stuas nye mediesenter!

I tillegg til å være et råskinn av en spillmaskin, har Xbox 360 andre muligheter. For det første kan du koble til MP3-spilleren i USB-porten og spille av filene direkte, og du kan putte i en CD og rippe sangene inn på den interne harddisken, slik at du kan legge bort CD-plata på et trygt sted.

Men det stopper ikke her - Xbox 360 kan nemlig også brukes som et mediasenter, og faktisk er du ikke avhengig av å ha Windows XP Media Center Edition (MCE) innstallert, selv om det er fordelaktig. Vi tar for oss de to mulighetene:

Med Windows XP

Xbox 360 som mediesenter?


Har du Windows XP (ikke MCE) kan du bruke 360-en til å vise bilder fra PCen og spille av musikk som du har lagret på PCen, men du kan ikke spille video eller styre et eventuelt TV-kort, se på nett-TV eller kjøpe musikk.

Før du installerer sørger du får at 360-en er slått på og koblet til nettverket hjemme. Så må du først installere Windows Media Connect, som kan lastes ned fra denne siden. Trykk på setup-knappen, og på den neste siden velger du din Windows-versjon. Så lastes programvaren ned.

Oppsett av programvaren er ganske rett frem. Du klikker igjennom med neste-knappene, aksepterer lisensavtalen og så videre. Når installasjonen er ferdig, vil du få et nytt ikon i systemstatusfeltet, med informasjon om at katalogdeling (folder sharing) nå er startet. Dobbeltklikk på ikonet, så kommer du inn i konfigurasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Xbox 360 som mediesenter?


Under enheter (devices), som er det første bildet du blir presentert, kan du velge hvilke enheter som skal ha tilgang og hvilke som ikke skal ha tilgang. Sannsynligvis vil du bare finne din egen 360 der, men andre enheter kan også kobles opp på samme måte. Hvis du klikker på "sharing"-ikonet på venstre side, kan du legge til og fjerne kataloger som du ønsker, og for hver katalog kan du velge hvem som skal ha lesetilgang. Sørg derfor for å legge til katalogene der du har plassert musikk og bilder.

Det skulle være alt du trenger å gjøre - via Xbox 360 kan du nå gå på media-flippen (den blå hvis du har standardtemaet), velge f.eks. Music og deretter Computer. Nå søker den etter PCen, og har den rettigheter til å koble seg opp, vil du nå få mulighet til å spille av musikk fra harddisken på PC-en din. Husk imidlertid at du ikke blar i kataloger - fildelingen baserer seg på ID3-taggene, så sørg for å ha det ryddig på den fronten. Et program som gjør dette til en lek er MediaMonkey, som vi tidligere har skrevet om her.

Med Windows XP Media Center Edition

Xbox 360 som mediesenter?


Har du MCE-utgaven av Windows XP, får du brått mer muligheter. I praksis fungerer det slik at Xbox 360-en brukes til å styre Media center-programmet som du også har på PCen. Det betyr at du kan spille av musikk, vise bilder, spille av video, se på nett-TV, samt programmere opptak, spille av opptak, pause live TV etc. dersom du har TV-kort installert på PC-en.

Fremgangsmåten nesten den samme. Først går du inn på media-flippen på 360-en, velger "media center" fra menyen og følger instruksjonene. Etter et par skjermbilder får du opp en åttesifret kode som du skriver opp på en lapp, før du tusler bort og setter deg ved PCen.

Deretter går du hit, trykker setup og velger hvilken MCE-versjon du har (det står instruksjoner der om hvordan du finner ut det). Last ned, installer og tast inn koden du skrev opp tidligere når du blir bedt om det. Når installasjonen er ferdig, søker PC-en etter X360-en, og får de kontakt startes Media Center på X360-en.


Merk at hvis du har veldig mye musikk liggende, tar det en god stund for X360-en å legge til alt, så la den stå og surre og gå mens den legger til musikk. Velger du My music->albums ser du at telleren nederst på siden øker litt og litt for hvert album som blir lagt til.

Bruk gjerne debatten under dersom du lurer på noe!