XBMC - gratis mediesenter

Glimrende gratis mediesenter-program til PC-en din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å koble PC til TV har ikke alltid vært enkelt. Det krevde egne kontakter og kabler, og bildekvaliteten ble sjelden noe å rope hurra for. Nyere TV-er derimot, er nesten alltid utstyrt med en eller flere innganger som man kan koble PC-en direkte mot, for eksempel DVI, VGA eller HDMI, på samme måte som dataskjermer.

Hovedmotivasjonen for å koble en PC til TV er for de fleste å spille av musikk, videoer og bilder som man har liggende på PC-en. Men for at det skal være mulig for deg å sitte i godstolen og styre avspillingen, kreves et godt og tilpasset grensesnitt - en portal mot mediefilene dine, for å si det på en annen måte.

Du trenger mediesenter-program

Det er her mediesentrene kommer inn i bildet - bokstavelig talt. Har du Windows Vista Premium eller Ultimate, er du sikkert allerede kjent med Windows Media Center, som ligger som standard i operativsystemet. Har du Windows XP eller Vista Basic, er du avhengig av å installere et mediesenter på egen hånd, som for eksempel XBMC - som til og med er helt gratis.

Historien bak programmet er litt spesiell, og har sitt utspring i XBox Media Center (derav XBMC), en "uatorisert" løsning for medieavspilling på modifiserte XBox-spillkonsoller. DinSide Data skrev om den originale XBMC for XBox så langt tilbake som i 2004, så dette er ikke noe nytt prosjekt.

Gratis for "alle" platformer

Prosjektet lever fortsatt i beste velgående, og XBMC har siden den gang blitt portet til Windows, Linux og MacOS, i tillegg til den klassiske XBoxen. I slutten av mai så versjon 9.04 dagens lys, og nå er XBMC etter vår mening blitt det beste, enkleste og peneste alternativet til for eksempel Windows Media Center og Apples Front Row. Prisen er fortsatt 0 kroner og 0 øre.

Første gangen du klikker på "Bilder", "Videoer" eller "Musikk" må du definere en ny mappe der filene ligger. Du kan legge til flere mapper, og de kan ligge både lokalt eller på nettverksstasjoner.

Deretter er det meste selvforklarende. I bildeserien under kan du se noen av valgene du får, og hvordan det ser ut på skjermen:


Bruk mus

XBMC fungerer sammen med en rekke fjernkontroller til PC, men kan også med fordel brukes sammen med en trådløs mus, for eksempel på stuebordet. Dette er en løsning som garantert fungerer, uansett operativsystem. XBMC er ikke avhengig av tastatur over hodet. Et klikk på venstre museknapp tar deg inn i menyen, et klikk med høyre tar deg tilbake.

Du kan spille de fleste medieformatene, inkludert DVD-filmer, uten å tenke på eksterne programmer og kodeker. Du kan også tilpasse brukergrensesnittet enkelt ved hjelp av såkalte skins som du laster ned fra XBMC-hjemmesiden.

Vi er for øvrig i gang med å installere dette på en mini-PC som skal kobles til en TV, og kommer snart tilbake med våre erfaringer.

Mer informasjon og nedlastingslenker finner du på xbmc.org.