X1900XT vs. 7950GT

Vi har sett på to kort til litt over to tusenlapper fra erkerivalene ATI og nVidia. Hvilket gir mest grafikk for grunkene?


Med lanseringen av nVidias GeForce 8800 - det første grafikkortet med støtte for DirectX10 - kun noen timer unna, har vi gått litt mot strømmen og testet kort med "bare" støtte for DX9.

Dagens testdeltakere, som vi har fått låne av MPX, er et ATI Radeon X1900XT fra Sapphire (256 MB minne) og nVidia GeForce 7950GT fra Club3D (512 MB minne). Disse kan ikke akkurat betegnes som gamle og utdaterte kort, for de er relativt nye på markedet, og soldater i nok en liten krig mellom ATI og nVidia. Etter at førstnevnte kom på hæla med pris kontra ytelse tidligere i år, har de nå kuttet priser, lansert nye modeller og gir nå nVidia dugelig med konkurranse. Og selvfølgelig er det dere forbrukere som tjener mest på dette: prisene på X1900XT og 7950GT er i skrivende stund på rundt to og et halvt tusen, med førstnevnte noen hundrelapper billigere.

X1900XT vs. 7950GTLitt fysisk forskjell er det jo. X1900XT (til venstre) er både lengre og har en større kjøleløsning. Så den tar to kortplasser.

Vår nye test-PC er nå etter en uhøytidelig spørrerunde kjent som bare "Kåre". Takk for alle forslag! Kåre har nå fått sin jomfrutur med de nye kortene.

Men først lot vi den gamle "the loaner" få lov til å kjøre kortene en runde med PCMark05, hvorpå vi sammenlignet med resultatene vi har fått fra testene vi har gjort med samme maskin tidligere i år:

Artikkelen fortsetter under annonsen

X1900XT vs. 7950GTInternt er det ATI-kortet som kommer bedre ut av de to, med knappe 500 poengs forskjell. Men det virkelig interessante her er å se hva som har skjedd det siste året. 7800GTX (256MB), som kom for litt over et år siden med en prislapp på omtrent 5.000,-, får stryk av begge kortene. X1900XTX holder seg litt bedre, men da den kom sent i vinter kostet den også seks tusenlapper. Vi må si at det har blitt mye billigere å være kar.

Men hva med Kåres resultater? -->