X-files i spillversjon

På torsdag den 6. august, slippes ”The X-files Game” i butikkene i Norge. DinSide er det første tidsskriftet i Norge som har fått en kopi og vi liker det vi ser. Svært imponerende grafikk og et enkelt grensesnitt gjør dette til et spill i særklasse.

X-files-spillet imponerer helt fra begynnelsen. Selv esken er lekker, og det er en god begynnelse. Spillet består av 7 Cder (!), som for det meste er videoklipp. Det er til og med gjort opptak av skuespillerene spesielt for dette spillet. Og med en beregnet spilletid på minst 48 timer, tar det en del plass. Utviklingen av spillet har tatt ca 2,5 år, så våre forventninger var store.

Prisen i butikken vil være 449 kroner (inkl. mva.) og spillet kan brukes på både Mac og PC.

Det kan være litt irriterende med spill som blir levert på mange CDer. Hvis du hele tiden må lete fram riktig CD i en bunke som ligger på skrivebordet, kan det lett bli kaotisk. Men dette er ikke noe problem med X-files-spillet. Her er alle CDene plassert i en hendig eske, og CDene ligger i lommer med nummererte vimpler.

Din egen lille X-files-episode

Spillet starter med en introduksjon som i en vanlig X-files-episode. Både Mulder og Scully er med, og like før spenningen utløses, kommer åpningsmusikken og rulleteksten. Deretter kommer du til menysystemet, med oppsett av diverse lyd og grafikkopsjoner.

Når du starter spillet blir du overlatt helt til deg selv. Det anbefales derfor å lese bruksanvisningen før du i frustrasjon kaster esken ut av vinduet fordi ingenting virker. Spillet er svært detaljert, og det er mange ting man bør kjenne til før du får kontroll.

Styringen av spillet er rimelig intuitiv. Det du ser, er det samme som personen din ser. På skjermen forandrer musepekeren utseende etter hva du kan gjøre. Hvis du beveger pekeren over noe du kan se nærmere på, forandrer den seg til et øye. Når du kan snakke med noen, blir den en munn og så videre.

Nederst på skjermen vises ulike objekter du har plukket opp. Også dette er enkelt å bruke, og det går raskt å sette seg inn i. Pass på å ikke skyte i utide – da går det rett i arresten, og du må begynne på nytt...

Nøye etterforskning

Plottet i X-files-spillet er å finne Mulder og Scully som er savnet. Din rolle er FBI-agenten Craig Willmore, og du får som oppdrag å finne de to savnede agentene.

Det siste du får vite er at de savnede agentene har kommet til et motell i nærheten av ditt FBI-distrikt. Deretter er det bare å gyve løs på etterforskningen. Med deg har du en god hjelper: Assistant Director Skinner, som de fleste kjenner fra selve Tv-serien.

Dette er et spill for de som er tålmodige. Løsningen på saken gir seg ikke selv, og du må regne med å spille mye mer enn de 48 timene som er et absolutt minimum. For de som ønsker å få litt hjelp, er det lagt inn noen funksjoner for det, men ikke nok til at du slipper å knekke mange nøtter selv.

I innstillingene er det mulig å velge ”kunstig intuisjon”, som kan være til god hjelp. Når denne er aktivert, vil de personene som er rundt deg komme med kommentarer som kan gi ideer til nye veier å gå. Den kommer også med mer konkret hjelp: Når det er noe i nærheten av deg som du må få med deg, kommer det et symbol oppe i høyre hjørne av skjermen. Når du klikker på symbolet, blir du vist hva det er du trenger. Hvis det ikke hjelper deg nok, kan du klikke en gang til, og det vil dukke opp et ikon nede på skjermen. Ved å klikke på denne tas du med til det aktuelle stedet, og du får det du trenger ha med deg videre.

God grafikk

Grafikken i spillet er svært god. Det er i grunnen ikke rart, ettersom det hele er video. Alle steder du kommer til er filmet, og det hele blir absolutt realistisk. Selv når du står stille et sted og beveger pekeren rundt for å finne spor, er det video.

Alt dette krever selvsagt mye av PCen. Det er mulig å justere ned en del innstillinger som gjør at du får bedre ytelse, men da går du også glipp av mye av de gode effektene.

Vi prøvde spillet på en PC med en AMD K6-233-prosessor, 64MB RAM og et Hercules Stingray 128 3D-grafikkort. På denne maskinen var ytelsen helt fin, selv med grafikkinstillingene helt på topp. Det eneste vi fant å sette fingeren på, var litt treghet i pekeren når det går video.

Ellers går det helt fint, selv om det tar litt tid å kjøre i gang CD-ROM-spilleren etter at den har gått i hvilemodus. De som ikke har harddiskplass til å installere 3,5 GB (!) må bare regne med å bruke tid på dette.

Når du installerer spillet får du tre valgmuligheter for hvor mye du vil installere. Standard er på ca 350 MB, minimum er på ca 220 MB, og for de som nettopp har kjøpt ny harddisk er det faktisk mulig å installere hele spillet på ca 3,5 GB.

For de som liker å spille eventyrspill, og som ikke er redd for en utfordring, er dette et bra spill. Det er godt laget og innholdet er spennende. Men du bør ha stor tålmodighet, for løsningen gir seg ikke selv.