X-Box begynner å ta form

Microsoft og samarbeidspartnerne avslører stadig flere detaljer om den kommende spillkonsollen. Vi har informasjon om spesifikasjoner og den planlagte kjempelanseringen.

Den nye spillkonsollen X-Box fra Microsoft har lenge vært i medias søkelys. Det er første gang Microsoft utfordrer konsollgigantene Sony, Sega og Nintendo, og mye tyder på at de har gjort leksa si når det gjelder denne plattformen.

Slik reklamerte Microsoft for X-Box på E3-messen. Vis mer

Vi har fremdeles ikke sett noe særlig til konsollen. Det er kanskje ikke så rart siden den formelt sett ikke eksisterer – produktet ventes ikke på markedet før om et års tid. På E3-messen i Los Angeles i mai, kunne vi se en demonstrasjon av maskinens ytelse, men det var ikke mer en et 15 minutter langt filmklipp som ikke var representativt for hvordan et X-Box-spill kommer til å se ut. Verken innmaten eller utseendet på X-Box er klart, og de såkalte ”developer kits” som noen utvalgte spillprodusenter nylig mottok, er også en svært tidlig versjon av systemet.

Så hva kommer all spenningen av? Vel, det virker som om Microsoft spiller kortene sine meget riktig når det gjelder valget av samarbeidspartnere og markedsstrategier. Og ikke minst – flere og flere spillutviklere har annonsert sin støtte for plattformen. Det sies at hele 30 spill vil være tilgjengelige samtidig med konsollen.

Solid teknologi

Her viser utviklerne systemets grafiske muligheter. Vis mer

Teknologien bak X-Box er velkjent for PC-interesserte. Det er nemlig grafikkbrikkeprodusenten NVIDIA som har fått oppdraget med å designe en grafikkprosessor til konsollen. Men det er ikke alt: selskapet utvikler også en brikke til, og de vil ikke avsløre hvilken funksjon den skal ha. Det kan muligens være en lydbrikke (som ville vært noe helt nytt for NVIDIA) eller en grafikkbrikke nummer to. Uansett betyr dette at X-Box kommer til å være meget kraftig utstyrt når det gjelder lyd og bilde. I følge Microsoft kommer maskinen til å være tre ganger så rask som PlayStation 2 fra Sony.

X-Box kommer også til å inneholde en hovedprosessor i Pentium III-klassen, levert av Intel, 64 MB RAM, 8 GB harddisk, DVD-spiller og Ethernet-nettverkskort som gjør internett-tilknytting fullt mulig.

All kommunikasjonen mellom spillene og maskinvaren foregår gjennom DirectX, hvilket betyr at jobben er lettere for utviklerne. De trenger ikke å bruke tid på å forstå hvordan maskinvaren fungerer og kan heller konsentrere seg om spillene.

500 mill. dollar til markedsføring

Skal X-Box-prosjektet lykkes, må det enorm markedsføring til. Microsoft har satt av hele 500 millioner dollar til reklame og annen promotering. Det er den største enkeltsummen selskapet noensinne har brukt for å selge et produkt, og i følge dem selv er det helt nødvendig for å bygge etterspørsel.

X-Box kommer til å kjempe mot veteranene Sony, som da har fått etablert sin PlayStation 2, og Nintendo, som antakeligvis kommer til å slippe Dolphin-konsollen omtrent samtidig. Det gjenstår å se om de vil lykkes, men X-Box har uten tvil mye potensiale. Støtte fra spillindustrien er det viktigste for en konsoll, og det har X-Box fått i massevis. Vi kommer til å følge saken.