Wubi - snarveien til Linux

Installer Ubuntu Linux som om det var et vanlig Windows-program.

Installer Ubuntu fra Windows, og avinstaller det igjen fra Windows. Tryggere blir det ikke.
Installer Ubuntu fra Windows, og avinstaller det igjen fra Windows. Tryggere blir det ikke. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange myter knyttet til Linux, en av dem er at det er vanskelig å installere på PC-en din, en annen er at det ikke bør installeres på en PC ved siden av Windows. Ingen av delene stemmer dersom du gjør deg kjent med det lille programmet Wubi.exe.

Samleside: Linux

Som en vanlig programinstallasjon

Programmet sørger nemlig for at du kan installere Linux-distribusjonen Ubuntu på en virtuell harddisk, i praksis en fil som ligger på en vanlig Windows-partisjon. Synes du dette høres gresk ut, kan vi berolige deg med at det betyr at du kan installere Ubuntu som om det var et vanlig Windows-program. Og hvis du ikke vil ha det lenger, er det bare å fjerne det fra "Legg til/fjern programmer" på kontrollpanelet:

image: Wubi - snarveien til Linux


Du laster ganske enkelt ned programmet først, for eksempel fra ftp://ftp.uio.no/ubuntu-iso/11.10/wubi.exe. Når du dobbelklikker på filen, får du følgende meny:

image: Wubi - snarveien til Linux


Velg en partisjon med god plass, og sett av minst 11 GB plass. Merk at denne størrelsen ikke kan endres i etterkant. Legg også inn ønsket brukernavn og passord, og trykk Installasjon.

Nå lastes Ubuntu ned fra en server i nærheten av deg, og installasjonen starter:

image: Wubi - snarveien til Linux


Denne prosessen kan ta en stund, avhengig av hvor rask nettilgang du har. Etter en stund vil du få spørsmål om å starte PC-en på nytt:

image: Wubi - snarveien til Linux


Direkte tilgang til maskinvaren

I motsetning til mange andre virtualiseringsløsninger er det nemlig kun harddisken som er virtuell, ikke den øvrige maskinvaren. Det betyr at Ubuntu "snakker" direkte med prosessor, grafikkort, USB-porter og så videre, noe som også betyr at den drar full nytte av dem med tanke på ytelse og funksjonalitet. Operativsystemet kan derfor ikke kjøres i Windows, du må starte maskinen på nytt og velge Ubuntu fra oppstartsmenyen.

Del to av prosessen

Første gang du starter PC-en på nytt etter installasjonen, vil installasjonen fullføres automtatisk. Dette tar gjerne 10-15 minutter, nok en gang avhengig av hvor rask harddisk du har. I vårt tilfelle brukte vi en PC med SSD, og da var jobben unnagjort mye raskere. Merk også at totalopplevelsen ikke blir så god med en virtuell harddisk som mot ekte harddisktilgang, men med SSD er forskjellen ofte nesten ikke merkbar.

Neste gang får du fram Windows egen oppstartsmeny. Den blir stående der i 25 sekunder dersom du ikke foretar deg noe, før Windows starter. Du må altså velge Ubuntu manuelt.

image: Wubi - snarveien til Linux


Vel inne i Ubuntu kan du få tilgang til filene på partisjonen det er installert på, ved å velge "Filsystem" og "Host":

image: Wubi - snarveien til Linux


Les vår test av Ubuntu 11.10 Oneiric Ozelot