World Book Deluxe 2000

World Book Deluxe 2000 klarer på en fabelaktig måte å kombinere kunnskap med underholdning. Leksikonet har det meste: gode artikler, boblebilder, spennende filmer, interaktive plansjer og mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: World Book Deluxe 2000
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
6318">Klikk her for å åpne stor versjon av dette skjermbildet.
Klikk her for å åpne stor versjon av dette skjermbildet. Vis mer

World Book Deluxe 2000 er et CD-leksikon for både Windows og Mac, og benytter to CD-plater. Den ene CD-platen inneholder alt du trenger for vanlig bruk av leksikonet, mens den andre platen inneholder ekstra multimedia.

LES OGSÅ:

Totalt inneholder World Book Deluxe 2000 20.000 artikler på engelsk, pluss noen tusen artikler som er tilgjengelig over Internett. Sammen med leksikonet kommer også en omfattende ordbok for engelsk.

I tillegg får du rundt 8.600 fotografier og illustrasjoner, over 164 filmer, over 100 boblebilder (utvidelse av 360-graders bildene) pluss over 700 lydklipp, hvorav ganske mye er musikk.

Funksjoner

World Book 2000 har fått en del endringer i brukergrensesnitt siden 1999-utgaven, og har nå funksjoner som kommer temmelig nær det du finner hos konkurrentene Encarta og Britannica. Dette betyr at du ikke lenger kan få søkeresultater organisert etter tema, og du mister derfor en fin funksjon. Men samtidig gir World Book 2000 deg nå muligheten til å søke etter alle artikler som inneholder et bestemt ord.

Søkefunksjonene er nokså avanserte, og du kan søke både på tema og på multimedia. Søk utføres svært hurtig, og gir deg en ordnet liste over alle artikler eller multimediefiler som dekker søkeordet ditt. World Book 2000 slår også opp direkte på den artikkelen – men ikke multimediefilen – som passer best. Dessuten markeres søkeordet eller søkeordene dine med rød tekst, slik at du lett kan søke deg frem til riktig sted i en artikkel.

Du kan i tillegg bla gjennom artikkellister, få opp tilfeldig foreslåtte artikler, finne steder gjennom et interaktivt kart, eller lete etter interessant stoff langs tidslinjer.

World Book har også funksjoner som skal hjelpe deg med å utvikle semesteroppgaver, hvor du til og med får hjelp til å lage tidsplaner for skrivingen og til å tegne grafer og egendefinerte tidslinjer.

Nytt i denne versjonen er muligheten til å markere tekst med en gul "markeringspenn", samtidig som funksjonen for å sette inn "gule lapper" er bevart fra forrige versjon. Du kan sette inn så mange notater og kommentarer du måtte ønske i en hvilken som helst artikkel, og disse forsvinner ikke selv etter at du avslutter en økt med World Book.

Integrasjon

Du kan ikke slå opp direkte i World Book ved å dobbeltklikke på et ord i et annet program slik du kan gjøre med enkelte av de mer typiske ordbøkene.

Men samtidig er det svært gode muligheter for å kopiere informasjon ut av leksikonet over i et tekstbehandlingsprogram uten at formatet endres slik tilfellet er i Encarta.

Målgrupper

World Book gjør det helt klart at dette leksikonet er beregnet på studenter og elever i høyere klassetrinn. Innholdet er tilpasset tusenvis av tilbakemeldinger, og språket er forenklet slik at ikke vanskelige fagbegreper skal hindre forståelsen av en artikkel.

Kvaliteten på artiklene

Artiklene er fremragende bygget opp, og det er langt flere enn bare skoleelever som vil oppleve at dette gjør materialet mer tilgjengelig. Både struktur og design gjør at det blir lett å finne nettopp det du er på jakt etter. Artiklene deles opp på en god måte, og en forsiktig -- men likevel tydelig -- bruk av uthevet skrift fungerer svært bra.

Språklig blir nok World Book en smule "lettere" enn andre leksika vi har testet. Men for det norske markedet betyr dette neppe noen kvalitetsforringelse. Innholdet er fortsatt av svært høy klasse, og språkvasken som er gjort innebærer egentlig bare at fremmedspråklige (bl.a. oss nordmenn) ikke behøver å slå opp i ordboka for annenhver setning.

World Book Deluxe 2000 skal altså inneholde 20 000 artikler. Det virker ikke imponerende: Encarta har mer enn dobbelt så mange artikler, mens Encyclopædia Britannica har nesten fire ganger så mange. Men du må ikke se deg blind på tallene: Våre tester viser at World Book har svært bra treff for spesielle, så vel som vanlige søkeord. Forklaringen på dette er at det også er god dekning for ord som ikke er dekket med egne artikler, men som er nevnt i samleartikler.

Ca. 3.000 artikler er kommet til siden forrige utgave. Samtidig har mange artikler blitt oppdatert for viktige hendelser gjennom det siste året.

Du kan hente flere artikler via Internett.. Kvaliteten og dybden på disse artiklene er imponerende. Vi fant mye spennende stoff som er organisert som årbøker for bestemte temaer eller land. Det er bare én ulempe: Du må være knyttet til Internett hele tiden hvis du bruker denne kilden mye. Du kan f.eks. ikke velge artiklene som interesserer deg, laste disse ned, og lese dem etter at du har koblet av Internett. Da må du i så fall bruke en egen offline-leser, og det burde vært inkludert i World Book 2000.

Glimrende multimedia

Det er først og fremst når det gjelder multimedia-objektene World Book imponerer. Fotografier, filmer, boblebilder, lyder og musikk er av svært høy kvalitet. I motsetning til enkelte konkurrenter, som Encarta Encyclopedia 2000, er alle multimedia-objektene nyttige, grundige og godt sydd sammen med resten artiklene.

World Book imponerer på flere områder. For eksempel får du en rekke filmer som varer i flere minutter, og som er av meget god kvalitet. Mens for eksempel Encarta fortsatt bare tilbyr filmer i frimerkeformat som knapt varer i ti sekunder, byr World Book på filmer som fyller en tredel av skjermen, og som i tillegg har velskrevne kommentarer.

Atlas med få detaljer

Det er også et atlas i leksikonet, men dette imponerer ikke. Det gir få detaljer, og er bare beregnet som portal til artikler om steder som er markert på kartene.

QuickTime-tull

World Book Deluxe 2000 installerer QuickTime på maskinen din for å kunne vise en del av multimediafilene. Dessverre forlanger World Book Deluxe 2000 en nyere versjon enn den versjonen som den selv har installert. Og for tiden virker ikke QuickTimes server skikkelig, slik at det er umulig å laste ned oppgraderingene (som til sammen er ca. 2,4 MB). Dette hindrer deg ikke i å se filmer og boblebilder, men det er litt irriterende å få feilmelding hver gang du starter World Book.

Konklusjon

Med QuickTime-problemet og enkelte mangler i atlaset som eneste unntak, er dette tvers igjennom solid! World Book Deluxe 2000 er en sjelden rask programpakke som er en fryd å kjøre selv fra CD-ROM. Multimedia i dette ene verket er bedre enn alle de andre til sammen.

I disse dager, hvor Britannica er omgjort til en gratistjeneste på Internett, har vi bare én innvending mot World Book 2000: Prisen! 1095 kroner for et CD-leksikon blir nok i meste laget – glimrende multimedia til tross. Mange brukere vil trolig heller velge glimrende tekst- og fotobaserte leksika som Britannica Online.