World Book Deluxe 1999

Vi omtalte IBMs World Book 1999 i forrige uke, og sukket over at CD-leksikonet ikke var i vanlig salg i Norge. Godt nytt: Leksikonet har fått norsk leverandør, og Deluxe-utgaven er tilgjengelig til en overkommelig pris.

World Book Deluxe 1999
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

World Book Deluxe 1999 er et CD-leksikon for både Windows og Mac, og benytter to CD-plater. Den ene CD-platen inneholder alt du trenger for vanlig bruk av leksikonet, mens den andre platen inneholder ekstra multimedia.

LES OGSÅ:

Totalt inneholder World Book Deluxe 1999 17.000 artikler på engelsk pluss noen tusen artikler som er tilgjengelig over Internett. Sammen med leksikonet kommer også en omfattende ordbok for engelsk.

I tillegg får du rundt 16.000 fotografier og illustrasjoner, over 100 filmer, over 100 boblebilder (utvidelse av 360-graders bildene) pluss mange lydklipp og ganske mye musikk.

Funksjoner

World Book 1999 er organisert etter et lite knippe med søke- og letemuligheter. Du kan søke etter ord, bla gjennom artikkellister, få opp tilfeldig foreslåtte artikler, finne steder gjennom et interaktivt kart eller lete etter interessant stoff langs tidslinjer. Dessuten finner du lenker oppført mot slutten av hver artikkel, som leder deg til andre relevante artikler.

Søkefunksjonene kan benyttes både mot leksikondelen såvel som mot ordboka. Søker du i leksikonet, blir resultatet organisert i grupper. Hver gruppe inneholder en fortolkning av søkeordet ditt. F.eks. deles "norway" opp i fire grupper. I den første er "norway" egennavn for landet, mens de tre andre folderne bruker "norway" som del av et begrep: "norway maple", "norway rat" og "norway spruce".

Artikkelen fortsetter under annonsen

World Book har også funksjoner som skal hjelpe deg med å utvikle semesteroppgaver, hvor du til og med får hjelp til å lage tidsplaner for skrivingen din og til å tegne grafer og egendefinerte tidslinjer.

En funksjon vi ikke har sett før er "gule lapper". I hvilken som helst artikkel kan du sette inn så mange notater og kommentarer du måtte ønske, og disse forsvinner ikke selv etter at du avslutter en økt med World Book.

Målgrupper

World Book gjør det helt klart at dette leksikonet er beregnet på studenter og elever i høyere klassetrinn. Innholdet skal ha blitt tilpasset tusenvis av tilbakemeldinger, og språket har blitt forenklet, slik at ikke vanskelige fagbegreper skal hindre forståelsen av en artikkel.

Integrasjon

World Book har ingen mulighet for å åpnes på ord som dobbelklikkes i andre programmer, slik du kan gjøre med andre oppslagsverk.

Men samtidig er det svært gode muligheter for å hente informasjon ut av leksikonet, uten at denne endres slik tilfellet er for Encarta.

Kvaliteten på artiklene

Artiklene er fremragende bygget opp, og det er langt flere enn bare skoleelever som vil oppleve at dette gir større tilgjengelig til materialet. Oppdelingen av artiklene, struktureringen og en forsiktig men allikevel tydelige bruk av uthevet skrift gjør at det blir lett å finne nettopp det stoffet du er på jakt etter.

Språklig blir nok World Book en smule "lettere" enn andre leksika vi har testet. Men for det norske markedet betyr dette neppe noen kvalitetsforringelse. Innholdet er fortsatt av svært høy klasse, og språkvasken innebærer egentlig bare at fremmedspråklige (bl.a. oss nordmenn) ikke behøver å slå opp i ordboka for annenhver setning.

World Book Deluxe 1999 skal altså inneholde 17.000 artikler. Det virker ikke imponerende: Encarta har mer enn dobbelt så mange artikler, mens Encyclopædia Britannica skal ha fire ganger så mange. Men man må ikke se seg blind på tallene: Våre tester viste at World Book har svært bra treff for spesielle så vel som vanlige søkeord. Forklaringen på dette er at det er god dekning for ord som ikke er dekket med egne artikler, men som er nevnt i samleartikler.

Gjennom Internett kan du hente flere artikler. Kvaliteten og dybden på disse er til dels svært imponerende. Vi fant mye spennende stoff som er organisert som årbøker for bestemte temaer eller land. Det er bare én ulempe: Du må være knyttet til Internett hele tiden hvis du bruker denne kilden mye. Du kan f.eks. ikke velge artiklene som interesserer deg, laste disse ned og lese dem etter at du har koblet av Internett.

Glimrende multimedia

Det er først og fremst i multimedia at World Book imponerer. Fotografier, filmer, boblebilder, lyder og musikk er alt av svært høy kvalitet. Og i motsetning til enkelte konkurrenter, slik som Encarta Encyclopedia 2000, er alt av multimedia nyttig, grundig og godt sydd sammen med resten artiklene.

Men vi er allikevel litt skuffet: Da vi tok skrittet fra standardutgaven som vi skrev om i forrige uke, til Deluxe-utgaven, hadde vi håpt på enda mer nytt i multimedia. Men dette er bare grådighet: Når bilder, filmer og annet er av så høy kvalitet som i World Book, vil du svært gjerne ha mer.

Atlas med få detaljer

Atlas er innbygget i leksikonet, men dette imponerer ikke. Det gir få detaljer, og er bare beregnet som portal til artikler om steder som er markert på kartene.

Mangler fritekstsøk

Jevnt over er det ikke mye å trekke her. Men det én svakhet som ødelegger helhetsinntrykket, og den er å finne i søkemulighetene: Du kan nemlig ikke foreta frie tekstsøk. Søkene du utfører i World Book Deluxe 1999 viser nemlig filtrerte treff. Vi fikk null treff for ord som var nevnt i flere artikler.

Dette skyldes at utgiverne har gitt kvaliteter til nøkkelord, slik at like ord som har mer enn én betydning ikke blandes (som nevnt over). Og skulle man gitt "kvaliteter" til alle tenkelige søkeord, ville det vært behov for mer enn bare to CD-plater.

Konklusjon

Dette er tvers igjennom solid! World Book Deluxe 1999 er en sjelden rask programpakke, som er en fryd å kjøre selv over CD-ROM. Multimedia i dette ene verket er bedre enn hva vi har funnet i alle de andre verkene tilsammen.

Det finnes faktisk bare én grunn til å stoppe litt opp og vente med å kjøpe: 2000-utgaven skal ikke være langt unna lansering.