World Book 1999

Hvorfor er ikke dette CD-leksikonet i salg i Norge? Vi måtte fiske det ut av esken til en IBM Aptiva-PC som er inne til test hos oss i disse dager, for å få tak i eksemplar.

World Book 1999

World Book 99 utgis av selveste IBM, er til salgs i USA, og finnes i flere utgaver: fra standard (som vi har sett på) til luksusutgaven som trolig er proppet full av gode ekstrafunksjoner og gnistrende multimedia.

Boblebilder

Har du hørt om boblebilder? Vel, boblebilder er en av flere ting som gjør at World Book 1999 er spennende. Boblebilder er omtrent som 360-graders bilder slik du finner det i mange andre CD-leksika og også på en rekke websider. Men der 360-graders bilder bare kan snurres rundt og rundt, kan du i boblebilder også bevege deg fritt vertikalt. Effekten er fantastisk, særlig når du ser det på en skjerm med oppløsning på 1600x1200 piksler, slik tilfellet er med vår testmaskin.

Det første boblebildet jeg kom over var fra et flymuseum, og jeg kunne snurre bildet opp og ned, kikke på fly fra undersiden, kikke ned mot objekter på gulvet, og også forstørre uten at kvaliteten ble pinlig dårlig slik tilfellet er med Encartas 360-graders bilder.

Filmene som du finner i World Book er også bra, selv om du neppe blir nødt til å presse grafikkortet på maskinen din for å se dem. Men alle kommer med lyd, er interessante og godt integrert med artikler. Av annen multimedia finner du tusenvis av gode bilder, lydklipp og musikklipp. Kort sagt alt som du forventer av et CD-leksikon – og mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Glimrende søk og organisering

World Book er uten sammenligning det raskeste oppslagsverket vi har vært borti. Lynkjapt får du respons på søkene dine, selv når leksikonet kjøres fra CD-ROM. Organiseringen av søkeresultatet er også glimrende, og tilsvarer det som kommer med Encarta 2000: Først får du en liste over treff i tittel, deretter for treff i brødtekst.

Artiklene holder høy standard. Vi testet for et knippe søkeord, både vanlige og mer krevende. Resultatet var høyst tilfredsstillende. Artiklene er også like godt organisert som Encartas og bedre enn Encyclopædia Britannicas, selv om de nok ikke alltid var like lange som i sistnevnte konkurrent.

Ikke i Norge

Vi valgte å ikke ta dette leksikonet med i testen vår: det er tross alt ikke tilgjengelig i vanlig salg i Norge. Men hadde vi tatt det med, hadde det blitt testvinner. Det er kjapt, enkelt å bruke, grundig og med masse spennende multimedia som alle medlemmer av familien kan kose seg med.

Ønsker du å anskaffe deg dette leksikonet, må du enten betale for en hel IBM-PC i tillegg, eller du må importere det fra USA. Beyond.com er én nettbutikk som selger dette leksikonet i alle dets varianter, og prisen varierer fra latterlige 80 kroner (+ frakt og moms) til noen hundrelapper for de mest avanserte variantene.