Workrave tar vare på deg

Jobber du ofte uten å ta pauser og gjerne litt for lenge hver dag? Dette programmet kan bli din beste venn!

Å sette grenser er en kunst. Selv prøver vi å være flinke til å gjøre oss ferdige med jobbingen i arbeidstiden, ta oss en liten pause i ny og ne og aller helst få litt frisk luft, men det blir som regel bare med tanken. Dagen er plutselig over, og så stresser vi litt før vi skal hjem - tunge i hodet, og med litt småvondt i hendene etter all skrivingen.

Men hvis du ikke klarer det selv - hvem skal da sette grenser for deg? "Kona" er forsåvidt et mulig svar her, men det vi skal frem til denne gangen er programmet Workrave. Det lille programmet kjører i bakgrunnen og følger med på det du driver med - når det mener at du har behov for en pause, får du klar og tydelig beskjed.

Workrave tar vare på deg


Pausene er delt opp i tre typer, og du kan selv konfigurere varigheten på de ulike. Mikropausen er ment for å bli tatt ganske ofte - programmet foreslår initielt 30 sekunder hvert 3. minutt der du lar være å knotte i vei - selv synes vi det kanskje er litt ofte, og valgte heller 20 sekunder hvert 5. minutt. En hvilepause på ti minutter foreslås hvert tredje kvarter, og den inneholder dessuten flere øvelser for å unngå belastning på skuldre, armer, øyne og rygg. Vi syntes fem minutter hørtes tilstrekkelig ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Workrave tar vare på deg


I tillegg mener programmet at du ikke skal sitte mer enn 4 timer effektivt med PCen hver dag. Når tiden er ute får du beskjed om at du heller bør gjøre noe annet arbeid, som å lese dokumenter, ha et møte eller lignende.

Workrave tar vare på deg


Som nevnt er programmet fullstendig konfigurerbart, og lever enten i systemsatusfeltet ditt, eller som et lite vindu på toppen av de andre, med nedtelling til neste pause. Det registrerer også om du jobber med PCen eller ikke - tar du deg en mikropause uten at programmet har bedt om det, stoppes eller omstartes nedtellingen avhengig av hvor lenge den varer.

Kanskje hodet ikke er så tungt når du reiser hjem fra jobb i morgen?

URL: Workrave.org

Tips en overarbeidet venn om denne artikkelen!