Wolfram|Alpha kan bli stort

Bill.mrk.: "Ikke en søkemotor"

«La oss starte med et eksempel: Hvor mange Internettbrukere er det i Europa?»


16.05.09: Artikkelen er oppdatert!

I dag, 16. mai så Wolfram|Alpha dagens lys.

Tilsynelatende nok en søkemotor, men ikke helt.

Dette er en såkalt computational knowledge engine. Den søker ikke i en database, men bruker særdeles avansert matematikk for å bruke alt den har samlet inn til å regne ut det du lurer på.

Skaperen er ingen ringere enn Stephen Wolfram; mannen bak Mathematica, en svært anerkjent matematikk-programvare som brukes av forskermiljøer verden over. De siste årene har han jobbet med det som ser ut til å bli den mest avanserte "søketjenesten" verden har sett.

Slik bruker du Google enda bedre

Søker ikke, men regner ut

Skjønt, Wolfram er opptatt av at Wolfram|Alpha ikke er en søketjeneste. Tjenesten søker ikke i en database for å vise deg relevante treff, men bruker (norske) billioner av innsamlede datafragmenter som prosesseres via flere millioner kodelinjer for å regne ut det du lurer på.

La oss starte med et eksempel: Hvor mange Internettbrukere er det i Europa? Hvis du søker etter dette i Google, får du opp de sedvanlige ti lenkene til ulike kilder, og du må gjøre mesteparten av jobben videre selv med å finne ut det du leter etter.

Søker du etter det samme i Wolfram|Alpha får du opp et nøyaktig kalkulert tall, og ikke nok med det - du får også opp grafer som viser nettbrukere pr land, utregningen, lenker til kilder som er brukt og lenker til relaterte tema. Alt er basert på utregninger.

Andre aktuelle spørsmål kan være å spørre Wolfram|Alpha om hvor stor regnskogen er, målt i antall fotballbaner, hva gjennomsnittstemperaturen er i Las Vegas eller din fars onkels brors sønn. I sistnevnte tilfelle tegner Wolfram|Alpha opp et interaktivt slektstre og markerer hvor vedkommende befinner seg, i tillegg til å gi deg informasjon om for eksempel at deres blood relationship fraction (hva nå det betyr; jeg er teknolog - ingen biolog) er 3,125%. Og igjen - lenker til nettsidene som er brukt som kilder.

>> Kosmix - enda bedre enn Google?

Skjønner "vanlig" språk

Og det er ikke vanskelig. Wolfram|Alpha tolker naturlig språk (riktignok bare på engelsk foreløpig), så du kan spørre om det du lurer på i klartekst.

Nettjenesten kan ikke finne ut absolutt alt for deg - bare spørsmål som har faktasvar. Er du fortsatt på jakt etter meningen med livet, er med andre ord ikke Wolfram|Alpha ditt beste redskap til å finne det ut.

Dette er bare en overfladisk smakebit av hva tjenesten kan hjelpe deg med, men vi skal selvsagt teste mer de kommende dagene.

URL: http://wolframalpha.com/

Hvis du synes dette hørtes svært interessant ut, kan du sjekke ut kildene vi har brukt under.

Kilder:
Wolframs offisielle blogg [lenke]
Forhåndstitt hos ReadWriteWeb [lenke]
Lang (!) post av Nova Spivack, skaper av Twine [lenke]

Oppdatert 16.05.09

Lanseringen av Wolfram|Alpha er nå et faktum, og som en konkret smakebit på hva vi tjenesten kan brukes til, har skaperen laget en 13 minutter lang screencast som viser hvordan tjenesten fungerer. Vi er mektig imponerte!

Se screencasten her:
http://www.wolframalpha.com/screencast/introducingwolframalpha.html