WindowsBlinds: Pynt på Windows II

Vi har tidligere omtalt et program som endrer utseendet på Windows-skrivebordet og vinduene. Nå har vi prøvd et annet program som ligner, og her kan du lese om hva vi synes.

Det er blitt temmelig populært å pynte på det vanligvis ganske kjedelige skrivebordet i Windows. Det finnes flere programmer til formålet, og vi har tidligere testet og omtalt NextStep i denne artikkelen.

For øvrig har til og med Bill Gates skjønt nødvendigheten av å ha flere estetiske valgmuligheter enn bare diverse bakgrunnsfarger, og neste inkarnasjon av Windows – Whistler – kommer til å ha støtte for skins.

Lett å endre

WindowsBlinds er et lite program på 1,4 MB. Det går raskt å laste ned og installere programmet, og du behøver ikke å restarte PCen for at endringene skal tre i kraft.

Det som i hovedsak skjer når du kjører programmet, er at rammene på vinduene, knappene og oppgavelinjen i Windows får et finere design og mer behagelige farger. Du kan velge mellom flere skins som byr på forskjellige designsammensetninger. Her har du det vanlige utvalget av høyteknologi, aqua-farger og mac-etterligninger. Langt flere skins finnes på nettsidene til utviklerne, og der kan du søke gjennom diverse kategorier.

Du kan videre justere på blant annet farger og andre innstillinger, en del av disse justeringene kan imidlertid foretas kun etter at du har registrert programmet.

Forskjellen mellom WindowBlinds og NextStep er at sistnevnte foretar mer gjennomgripende endringer i Windows-grensesnittet. NextStep gir deg blant annet enklere tilgang til mange Windows-funksjoner, kontrollpanelet eller diskstasjoner, mens WindowsBlinds nøyer seg med å rett og slett gjøre hverdagen litt mer behagelig å se på. Dette gjør programmet til gjengjeld svært bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialeffekter

Fra de samme utviklerne kan du også laste ned et annet program – WinFX, som gir deg tilgang til spesialeffekter som skygger, gjennomsiktige vinduer og andre småtterier som ytterligere forskjønner operativsystemet ditt. Mange av disse effektene er allerede innebygd i Windows 2000, men hittil har de ikke vært tilgjengelige for 9x-brukere.

Problemet med WinFX er at programmet er lite stabilt, og vi opplevde mange stygge krasj. Vi regner imidlertid med at disse problemene vil bli fikset etter hvert som nye versjoner av programmet kommer ut.

Hvorfor ikke?

Konklusjonen vår er at WindowBlinds og til dels også WinFX gjør det mer behagelig å bruke Windows, og det er jo ikke noe å klage på. Problemet er at slik pynt bruker opp mer ressurser, så er du opptatt av at PCen skal være raskest mulig, bør du nok la være å installere programmet.
Basisversjonen av WindowBlinds er gratis, men for utvidet funksjonalitet må du betale 19,95 dollar, altså ca. 180 kroner. All nødvendig informasjon og nedlastning finner du på nettsidene til programmet.