Windows XP i praksis

Vi har testet Windows XP intensivt over tre måneder. Her får du vite alt du trenger å vite om operativsystemet som Microsoft lanserer i neste uke. Bør du oppgradere?

Windows XP i praksis
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Når Windows XP lanseres 25. oktober, karakteriseres det som Microsofts viktigste oppgradering av Windows noensinne. Grunnen er enkel: Med Windows XP vinker Microsoft endelig farvel til den omstridte og problemfylte Win9X-kjernen som har fulgt forbrukerversjonene siden Windows 95 ble lansert for seks år siden. Fra nå av er det kun NT-kjernen som gjelder, både for hjemmebrukere og bedriftsbrukere.

Mer stabil, men kravstor

Hva betyr det for deg? Først og fremst betyr det at du vil få et langt mer stabilt og pålitelig operativsystem enn Windows 95/98/Me. Dersom du bruker Windows 2000 i dag, vil forskjellene være langt mindre, men du vil få et operativsystem som er mer kompatibelt med spill og multimedia enn hva du er vant til, og sannsynligvis vil du oppleve raskere oppstart og avslutning av PCen.

Men vær klar over at Windows XP krever at du har en ganske kraftig PC. Microsoft sier at minstekravet er en Pentium II med 233 MHz prosessor og 64 MB RAM, men anbefaler minst Pentim II 300 og 128 MB RAM. Våre tester viser at 256 MB RAM slett ikke er for mye. Harddisken bør også ha godt med plass; operativsystemet i seg selv opptar rundt 1,5 GB i Professional utgave. Det er nesten tre ganger så mye som Windows Me...

Home Edition eller Professional Edition?

XP leveres i to versjoner for skrivebordet. Den ene versjonen er myntet på hjemmemarkedet, og har fått navnet Home Edition. For bedriftsmarkedet er det Professional Edition som vil bli foretrukket for mange, selv om forskjellene fra Home Edition er små. I utgangspunktet er de to versjonene helt like, men Home Edition er strippet for en del funksjonalitet som er standard i Professional Edition, som for eksempel støtte for fjernstyring, støtte for flerprosessorsystemer og kryptering. Home Edition har samtidig bare to brukertyper, Administrator og Standard User.

Professional Edition kommuniserer bedre med Microsoft Windows servere, og har også en del funksjonalitet som gjør den lettere å administrere for nettverksansvarlige i bedriften. Hvis disse tingene ikke er viktig for deg, klarer du deg lenge med Home Edition

Hva er så nytt i forhold til tidligere versjoner? Microsoft selv sier at de har tatt det beste fra Windows Me og 2000, og videreutviklet dette i XP. I praksis betyr det at støtten for Spill- og multimedia og System Restore er hentet fra Windows Me. Så og si alt det andre er hentet fra Windows 2000. Her finner du en komplett oversikt over nyhetene.

Vi har delt denne artikkelen inn i underkapitler som tar deg gjennom operativsystemet trinn for trinn. Velg selv:

1. Installasjon

Å installere Windows XP er ingen stor oppgave. Men ett og annet interessant kan du regne med å støte på underveis.

2. Brukergrensesnitt

Windows XP ser svært forskjellig ut i forhold til tidligere versjoner. Her får du vite alt om det nye "Luna"-grensesnittet.

3. Spill og multimedia

Windows XP byr på mange go'biter for spill- og multimediainteresserte. Vi gir deg oversikten og våre vurderinger.

4. System og sikkerhet

Microsoft har sagt et endelig farvel til Win9x-kjernen. Resultatet er et tryggere operativsystem enn selskapet noengang tidligere har skapt. Her kan du lese hvorfor.

5. Kompatibilitet

Kan du kjøre dine gamle programmer? Virker det gamle ISDN-kortet? Vi har undersøkt, og her kan du blant annet lese om erfaringene våre.

6. Nettverk og Internett

.NET står sentralt i Microsofts filosofi for fremtiden, og nettet har selvsagt en sentral rolle i forhold til tidligere versjoner. Hva er nytt?

7. Andre ting

I tillegg til det vi har snakket om så langt, finnes det noen andre fiffige funksjoner som du bør vite om. Vi viser deg.

8. Konklusjon

Bør du oppgradere? Her får du våre råd!

>>Fortsett gjennomgangen av Windows XP!