Windows XP Home Edition Beta 2

Det begynner å nærme seg lansering for Windows XP, Microsofts arvtaker til Windows Me og 2000. Vi har tatt en titt på hva du kan forvente deg av hjemmeutgaven av operativsystemet.

Windows XP vil foreligge i to versjoner, en Professional-utgave for bedriftsmarkedet, og en Home Edition for hjemmebrukere. I praksis er førstnevnte arvtakeren til Windows 2000, og sistnevnte arvtakeren til Windows Me. Men i motsetning til tidligere, er de nye utgavene bygget på samme kjerne (Win2000), og av den grunn mye mer lik enn tidligere - også på innsiden.

Dermed lanserer Microsoft i høst et operativsystem for hjemmebrukere som ikke er bygget på den berømte 95-kjernen. Dette er kanskje den aller viktigste nyheten i Windows XP - Home Edition. Hvis du er lei av omstarter, blåskjermer og heng i programmene dine, kan dette i seg selv være en god grunn til å oppgradere.

Men Windows XP Home Edition byr også på forbedringer i både grensesnitt og i funksjonalitet. Brukergrensesnittet er skin-basert, slik at du i større grad enn tidligere kan påvirke hvordan det skal se ut. XP leveres med det etter hvert så mye omtalte "Luna"-skinnet, som har høstet ros for sine myke linje og smakfulle farger.

Oppstart

Hver bruker får sitt eget lite bilde på innloggingsmenyen
Hver bruker får sitt eget lite bilde på innloggingsmenyen Vis mer
Startmenyen viser blant annet de mest brukte programmene dine
Startmenyen viser blant annet de mest brukte programmene dine Vis mer
Windows Utforsker sorterer filer og mapper på nye måter
Windows Utforsker sorterer filer og mapper på nye måter Vis mer

Velkomstskjermen er personlig, og du kan knytte et bilde til hver bruker. På- og avlogging skal gå mye raskere enn før. Du kan til og med kjøre programmer etter at du har logget av. Dermed kan prosesser kjøre i bakgrunnen mens andre bruker PCen, og så kan du fortsette jobben etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Startmenyen

Dramatiske endringer. Startmenyen inneholder også en hurtigoversikt over de programmene du bruker mest, samt snarveier til vanlige funksjoner.

Utforskeren

Windows Utforsker sorterer filene dine på en måte som skal være enklere å navigere seg i enn nåværende form. Mange vil også sette pris på "Folder Tasks" som er en meny som gir deg rask tilgang til vanlige filbehandlingsoppgaver.

Bildebehandling

Mappen "My Pictures" gir deg nå muligheten til å publisere bilder på nettet og sende bilder med epost - direkte fra mappen. Menyen "Picture Task" lar deg også skrive ut bilder og sende bilder til fotolaboratorier for fremkalling. Utskriftsbehandlingen har en rekke innstillinger som lar deg skreddersy hvordan du ønsker at bildene skal skrives ut.

Multimedia

Musikk og Video står sentralt i Windows XP Home Edition. Her står Windows Media Player 8 sentralt. Nytt i denne versjonen er muligheten til å spille av DVD-filmer, samt utvidede muligheter for CD-brenning. Kjekt også at Media Player har fått tilbake betjeningspanelet selv når filmer spilles i fullskjerm.

For første gang kan du spille DVD-filmer i Windows uten å installere eget program for dette.
For første gang kan du spille DVD-filmer i Windows uten å installere eget program for dette. Vis mer


Windows Media Player 8 vil være en integrert del av operativsystemet. Det betyr blant annet at Mappen "My Music" er tett knyttet til spilleren, og lar deg organisere og sortere dine MP3- og WMA-filer slik du selv måtte ønske, etter artist, tittel, genre, år osv. For øvrig benyttes Windows Media 8 til lagring av musikkfiler. Les mer om formatet i denne artikkelen.

I tillegg vil Windows Media Player 8 være "sydd" inn i Internet Explorer 6, som også er en standard del av operativsystemet.

Sikkerhet

Internet Connection Firewall skal sørge for trygg surfing, uten at potensielle inntrengere skal kunne hacke seg inn på PCen din mens du er knyttet til Internett.

System Restore foreligger i ny versjon, og sikrer at du kan trygt gå tilbake til et fungerende oppsett av Windows dersom du av en eller annen grunn skulle oppleve maskinkrasj, eller uheldige installasjoner.

I tillegg vil operativsystemet være utstyrt med en fjernbetjeningsmodul, det betyr at du kan la en tekniker eller annen ressursperson ta kontroll over PCen din - over nettet - dersom du trenger assistanse. På den måten kan problemer løses uten at PCen din blir oppsøkt fysisk. Vi får bare håpe at Microsoft husker å tette alle sikkerhetshullene denne funksjonen kan medføre...

Andre nyheter

Windows XP Home Edition vil i tillegg inneholde en rekke nyheter og forbedringer på nettverkssiden, blant annet lettere deling av Internett-forbindelser og ressurser knyttet til nettverket.

Hjelpefunksjonen skal også være forbedret, i tillegg til funksjoner for å oppdatere funksjoner i operativsystemet.

Kommer tilbake

Vi kommer selvsagt tilbake med en grundig test av operativsystemet så snart vi mottar vårt testeksemplar fra Microsoft. I mellomtiden kan lese vår grundige test av Windows Me.