Windows XP fortsatt tre ganger større enn Windows 8 og 8.1 til sammen

Men i neste måned er det slutt.

<B>BLIR IKKE KVITT XP:</B> Microsofts eldgamle operativsystem, Windows XP, er fortsatt en markant aktør i Windows-verden. Det liker ikke Microsoft. Foto: Skjermdump
BLIR IKKE KVITT XP: Microsofts eldgamle operativsystem, Windows XP, er fortsatt en markant aktør i Windows-verden. Det liker ikke Microsoft. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i ferd med å bli en alvorlig hodepine for Microsoft at det tolv år gamle operativsystemet Windows XP fortsatt er svært utbredt.

Faktisk kjører nesten én av tre PC-er som er tilkoblet Internett det aldrende operativsystemet, skal vi tro ferske målinger utført av analyseselskapet Net Applications.

Hjelper ikke med advarsler

Microsoft har i lengre tid advart brukerne om at selskapet vil slutte å støtte operativsystemet 8. april 2014. Det betyr blant annet at det blir slutt på alt av sikkerhetsoppdateringer, og dukker det opp et gigantisk sikkerhetshull i systemet vil det ikke bli fikset.

Med en markedsandel på hele 29,53 prosent betyr det i verste fall at store deler av internettverden snart er i faresonen, mener Microsoft.

Utbredelsen har hatt en nedgang på bare fire prosentpoeng siden vi omtalte saken i september.

For bra?

Windows XP er faktisk nesten tre ganger mer utbredt enn Windows 8 og 8.1 kombinert. Det er helt på det rene at Microsoft ikke har lykkes med Windows 8 i den grad de hadde håpet, og selskapet setter nå sin lit til at tingene vil snu med Windows 9, som kommer i 2015.

At majoriteten av programmer fortsatt lar seg kjøre i Windows XP må ta noe av skylden for at folk ikke oppgraderer. Samtidig er Windows XP naturlig nok blitt blitt svært solid etter å ha blitt utprøvd på milliarder av datamaskiner gjennom tolv år.

I tillegg koster det å oppgradere, og mange, ikke minst bedrifter, har derfor ventet i det lengste med å ta den utgiften.

Gratis-Windows på vei?

Den 8. april er forøvrig datoen da det ventes at Microsoft vil ha klar Windows 8.1 Update 1 som gratis nedlasting for Windows 8/8.1-brukere.

Det ryktes også at de etter hvert vil lansere en gratis utgave av Windows 8, sannsynligvis som et ledd i arbeidet med å få XP-brukerne til å oppgradere. Dette er imidlertid ikke bekreftet fra Microsoft selv.

Det desidert mest brukte PC-operativsystemet er Windows 7, med 47,31 prosent markedsandel, ifølge Net Applications.

Les også: Bruk Windows 8 gratis i ett år