Windows XP - Home Edition eller Professional?

Når Windows XP lanseres i høst er det første gang alle Windows-versjoner er bygget på samme kjerne. Likevel bør du vite om noen forskjeller.

Både hjemmeutgaven og pro-utgaven av Microsofts nye flaggskip er bygget på NT-kjernen. I praksis betyr det at operativsystemet vil være langt mer stabilt og kreve færre omstarter enn Windows Me/98/95 som alle bygger på Win95-kjernen. Samtidig har Microsoft hentet bestanddeler fra Windows Me for å sikre kompatibiliteten mot for eksempel spill.

Mye nytt på inn- og utsiden

Det første som du vil legge merke til i begge versjoner, er det helt nye brukergrensesnittet, med nye ikoner, vinduer og menyer. Du vil også merke at Microsoft har gjort det vanskeligere å gjøre noe som kan skade operativsystemet, både ved å skjule elementer og ved å advare. Vanlige valg har blitt lettere å finne, et godt eksempel er listen over de mest brukte programmene dine.

Brukergrensesnittet i Windows XP har vakt stor begeistring hos betatesterne
Brukergrensesnittet i Windows XP har vakt stor begeistring hos betatesterne Vis mer

Begge utgaver har blitt optimalisert for bruk på bærbare PCer, blant annet forbedrede skrifttyper og strømstyring. Begge versjoner har også blitt merkbart raskere å starte opp enn tidligere Windows-versjoner. For første gang har Windows fått innebygget brannmur, noe som vil være spesielt nyttig for deg som er tilknyttet Internett kontinuerlig.

I tillegg inneholder selvfølgelig begge utgavene nye versjoner av Internet Explorer (versjon 6), Windows Messenger (versjon 4) og Windows Media Player (versjon 8). Begge utgaver er også utstyrt med en ny og forbedret versjon av System Restore, filgjenopprettingsverktøyet som ble en suksess i Windows Me. I denne versjonen kan du blant annet bestemme hvilke partisjoner som skal overvåkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjeller - vesentlig på sikkerhetssiden

Home Edition er - som navnet antyder - beregnet på forbrukermarkedet. Denne versjonen gir maksimal ytelse i blant annet spill og multimediaapplikasjoner. På mange måter kan vi kalle dette en "lett" utgave av operativsystemet, siden de fleste sikkerhetsfunksjoner og administrative verktøy fra pro-utgaven er fraværende. Dette gjør at kravene til prosessorhastighet, minne- og harddiskstørrelse er lavere i denne utgaven.

I praksis vil pro-utgaven inneholde alt fra hjemmeutgaven. I tillegg støtter operativsystemet filsystemet NTFS og har innebygd avansert kryptering. NTFS er et avansert filsystem som blant annet lar deg kontrollere tilgang til mapper og filer, og støtter også komprimering direkte. I tillegg får du Remote Desktop, et program som lar deg fjernbetjene PCen fra en annen Windowsbasert PC, noe ala Netop og PC Anywhere. En rekke andre verktøy for (fjern)administrasjon av PCen og nettverket følger også med. I motsetning til hjemmeutgaven har Windows XP Professional støtte for flere prosessorer.

Windows XP lanseres i Norge både i norske og engelske versjoner 25. oktober i år.

Trenger du mer minne for å kjøre Windows XP? SDRAM-brikker har aldri vært billigere enn nå. Dette har vi omtalt blant annet i denne artikkelen.