Windows-nettbrett til noen hundrelapper

Få full Windows-funksjonalitet i lommestørrelse.

<B>GIS NESTEN BORT</B>: For noen få hundrelapper får du et brett som kjører fullversjonen av Windows 10. Ett års bruk av Office-programmene er også inkludert i prisen. Foto: TREKSTORE
GIS NESTEN BORT: For noen få hundrelapper får du et brett som kjører fullversjonen av Windows 10. Ett års bruk av Office-programmene er også inkludert i prisen. Foto: TREKSTORE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke utenkelig at vi om få år ikke lenger vil ha bruk for dedikerte PC-er. Når vi trenger PC-funksjonalitet, vil det bare være å koble mobilen til et tastatur, en mus og en skjerm.

Vi har allerede sett de første eksemplene, ikke minst gjennom Microsofts Continuum-løsning. Det er foreløpig mange begrensninger, du kan for eksempel ikke kjøre alle de klassiske Windows-programmer på mobilen, som Photoshop og fullversjoner av Word, Excel og Powerpoint.

Du kan derimot få denne funksjonaliteten allerede i dag, hvis du går litt opp i størrelse og velger et Windows-nettbrett. Surface er kanskje det aller mest kjente, men det finnes en skog av langt billigere brett på markedet. De aller billigste koster bare noen få hundrelapper.

LES OGSÅ: Derfor stuper nettbrettsalget

Hva får du?

Ifølge prissammenligningstjenesten Prisjakt.no, finnes det fire Windows-brett på det norske markedet under 1.500 kroner, hvor det aller billigste koster så lite som 699 kroner.

TrekStor Wintron 7 - fra 699 kroner

 Foto: TREKSTORE
Foto: TREKSTORE Vis mer


Til denne prisen får du et brett med 7 tommer skjerm med oppløsning på 1024 x 600 piksler, 16GB lagringsplass som kan utvides til 128GB med et microSD-minnekort, fullversjonen av Windows 10 - samt ett års Office365-abonnement inkludert i prisen. Det betyr i praksis at du i denne perioden kan bruke alle Office 2016-programmene fritt. Etter ett år må du begynne å betale leiepris for disse programmene (rundt 60 kroner pr måned), eller bruke alternative løsninger som WPS (Kingsoft) Office, LibreOffice eller Google Docs.

Du skal imidlertid ikke ha veldig store krav til ytelse. Brettet er utstyrt med en firekjernet Intel Atom-prosessor og kun 1GB RAM. Det kan holde til enkle oppgaver, inkludert videoavspilling i lavere oppløsninger, men erfaringsmessig må du belage deg på mye timeglass - spesielt om du prøver å kjøre flere programmer samtidig.

Her finner du billigste butikk

Acer Iconia Tab W1-810 - fra 999 kroner

 Foto: ACER
Foto: ACER Vis mer


Legger du 300 kroner ekstra på bordet, får du et litt større brett fra Acer. Her er skjermen 8 tommer, og har også høyere oppløsning (1280 x 800 piksler). Men merk at dette brettet har vært på markedet så lenge at ikke alle er utstyrt med Windows 10, men 8.1. Du har krav på gratis oppgradering fram til 31. juli, men vi vet erfaringsmessig at det kan by på noen utfordringer på grunn av den begrensede lagringsplassen på 32GB.

Dette kan imidlertid løses ved å installere Windows 10 fra bunnen av, men det krever samtidig litt mer teknisk kompetanse.

Merk videre at microSD-kortleseren ikke støtter kort større enn 32GB, slik at du totalt kan få 64GB til rådighet.

Prosessoren er den samme som i TrekStor, og minnemengden er også her kun 1GB, så fleroppgavekjøring er noe du bør unngå.

Her finner du billigste butikk

Lamina T-801B - fra 1.290 kroner

 Foto: PRODUSENTEN
Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Dette brettet koster nesten det dobbelte som det billigste, og spesifikasjonsmessig er det nesten identisk med Acer Iconia - med samme skjermstørrelse, oppløsning, prosessor, minnemengde og lagringsplass. Den har imidlertid én viktig ekstrafunksjon, nemlig en micro-HDMI-utgang. Det betyr at du kan koble brettet til en PC-skjerm eller TV.

Også her får du Windows 10 og ett års Office-abonnement.

Merk videre at microSD-kortleseren heller ikke her støtter kort større enn 32GB, slik at du totalt kan få 64GB til rådighet.

Her finner du billigste butikk

Point of View TAB-P1005W-232-KB - fra 1.409 kroner

 Foto: POINT OF VIEW
Foto: POINT OF VIEW Vis mer


For ganske nøyaktig dobbel pris av brettet fra Trekstor, får du dette brettet fra Trekstor. Det er etter vår mening det mest interessante, av flere årsaker. For det første har skjermen nå økt til 10 tommer, omtrent som på en iPad. For det andre følger det med tastatur som brettet kan dokkes i, for det tredje er arbeidsminnet økt fra 1 til 2GB. Lagringsplassen er 32GB, som kan utvides med et microSD-kort.

KOMMER MED TASTATUR: Dette brettet kan enkelt gjøres om til PC. Foto: POINT OF VIEW
KOMMER MED TASTATUR: Dette brettet kan enkelt gjøres om til PC. Foto: POINT OF VIEW Vis mer


Prosessoren er en variant av den som sitter i de tre andre, og den yter omtrent likt. Med litt mer arbeidsminne kan du likevel forvente at enkelte oppgaver vil flyte bedre.

At brettet leveres med Windows 8.1, er et ankepunkt, siden det kan bli problemer med å få nok plass til å kjøre oppgradering til Windows 10.

Her finner du billigste butikk

Hva er alternativene?

Hvis du ønsker deg et billig nettbrett og ikke har behov for full Windows-funksjonalitet, kan det være smart å vurdere et Android-basert brett. Her får du tilgang til ekstremt mange apper, og det er et stort utvalg av brett som koster fra noen ganske få hundrelapper.

Men husk: Det kan være mange gode grunner til å unngå de aller billigste...

LES OGSÅ: Slik velger du riktig nettbrett