Windows Media Player støtter AACPlus

Det blir kalt for fremtidens digitale lydformat, og krever svært lav båndbredde. Nå kan også Windows Media Player spille av formatet.

Det er mye snakk om AACPlus-formatet for tiden. Dette er et lydformat basert på MPEG4-standarden, totalt overlegent alt annet av komprimerte formater når det kommer til kvalitet ved lave bitrater. Og har du en nyere mobiltelefon fra Samsung eller Nokia, er sjansen stor for at den støtter formatet.

Nettradioens fremtid

AACPlus-filer (også kjent som HE-AAC) vil dermed oppta svært liten plass på minnekortet eller harddisken. Derfor er formatet velegnet der lagringsplass er en knapp faktor, fom på mobiltelefoner, flashminne-baserte spillere, bærbare PCer etc. Det er naturligvis også blitt nettradiokanalenes nye yndlingsformat - fordi det opptar så liten båndbredde. Inntil fire ganger mer effektivt, med samme lydkvalitet, heter det. Formatet er derfor også utmerket til for eksempel streaming av musikk og nettradiostasjoner til mobiltelefoner over Edge/3G.

Men AACPlus egner seg også for svært høye bitrater, og kan også kodes i full 5.1 og 7.1 surround. Derfor blir det ofte omtalt som fremtiden for komprimert lyd.

Nå har Coding Technologies og støttespiller Orban laget en plugin til Windows Media Player, som er markedets klart mest brukte mediespiller for Windows. Dermed kan brukere spille av både .aac, .m4a og .3gp-musikk direkte, uten behov for installasjon av andre programmer, kun en enkel plugin som i tillegg er gratis.

Windows Media Player støtter AACPlus


AACPlus-formatet finnes i to versjoner, V1 og V2. Begge har en god stund vært støttet av det populære programmet WinAmp 5.1. V2 er optimalisert for svært lave bitrater, og i følge utviklerne, Coding Technologies, skal du kunne få nær CD-kvalitet ved 32 kbps, altså kun 1/4 av hva som kreves for MP3-formatet.

4.000 sanger på mobiltelefonen

I praksis betyr det at en fire-minutters sang vil oppta ca 1 MB lagringsplass. Da blir det enkelt å regne seg fram til at du vil få plass til rundt 4.000 sanger på Nokias nye flaggskip N91, som støtter formatet. Har du en minneplugg med 128 MB kapasitet, kan du regne med å kunne skvise inn 10-12 fulle CDer...

Ved hjelp av Winamp 5.1 rippet vi noen CDer til harddisken i AACPlus-format, med en bitrate på 48 Kbps. Kvaliteten viste seg å være forbløffende god i forhold til alt annet vi har hørt, selv ved mer enn dobbel bitrate. Det var vanskelig for oss å skille den fra MP3 i 128 kpbs gjennom våre kurante PC-høyttalere. Her spiller naturligvis kilden, utstyret (og ørene) viktige roller, men formatet er utvilsomt særdeles velegnet til lommespillere og tilhørende ørepropper.

Til og med ved 32 Kbps var mye av musikken absolutt hørbar, men ved enda lavere bitrater kunne vi oftere høre skader som følge av den sterke kompresjonen.

Du kan laste ned plugin-modulen til Windows Media Player, og finner mange av de gratis AACPlus-radiostasjoner her.

Er du interessert i den tekniske bakgrunnen for AACPlus, finner du det du trenger av informasjon her.