Windows Media 8 lansert

Microsoft har lansert endelig utgave av Windows Media 8, et multimediaformat som de lover skal gi deg uante muligheter for musikk og video over Internett – selv med beskjeden båndbredde.

De fleste har etter hvert innsett at en harddisk ikke kan bli stor nok. Nye programmer opptar gjerne flere hundre megabytes. Men på ett område er det om å gjøre å være minst – nemlig når det gjelder multimediafiler. Her har det lenge gått sport i å presse filstørrelsen til et minimum, uten at det skal gå ut over lyd og bildekvalitet.

Mange fordeler med å være liten

I hovedsak er dette en kamp som har pågått mellom erkerivalene RealNetworks og Microsoft, og dette er et godt eksempel på hvordan konkurranse kan føre til at du og jeg til slutt vil få et veldig bra produkt. I dette tilfellet har kampen blant annet resultert i at lyd i CD-kvalitet og video i nær DVD-kvalitet kan streames til PCen din selv ved beskjeden båndbredde mot Internett.

Dessuten betyr små multimediafiler at du kan presse mer innhold inn i små enheter med begrenset lagringsplass, som PDA-er, bærbare musikk-jukeboxer og lignende.

I neste omgang vil du kunne boltre deg med innhold fra fjern og nær, uten å bekymre deg over påstandene fra enkelte om at du må ha minst 6 Mbits linjer for å se på TV i akseptabel kvalitet over Internett. De som påstår det, støtter seg til teknologi som var rådende før Microsoft og RealNetworks begynte å stramme beltene med sine alternative multimediaformater.

CD-kvalitet ved 64 Kbps?

Nå hevder Microsoft at deres siste oppgradering av Windows Media-formatet (WM8) som ble lansert i endelig versjon for noen dager siden, gir gi deg nær CD-kvalitet ved 48 Kbps og CD-kvalitet ved 64 Kbps. Dette er bare en tredjedel av det som kreves av MP3-formatet, og muliggjør streaming i nær CD-kvalitet over nettet ved hjelp av et beskjedent 56Kb-modem.

På videofronten hevder Microsoft at formatet gir VHS-kvalitet ved 250 Kbps, og nær-DVD-kvalitet ved 500 Kbps. Det betyr i så fall at en spillefilm på 1 time og 30 minutter vil oppta knappe 170 MB i VHS-kvalitet, og omtrent det doble i nær DVD-kvalitet.

Dette er selvfølgelig rene musikken i ørene til de mange piratene som legger ut ulovlige filmkopier på nettet.

Bakoverkompatibelt

WM8-filene kan avspilles i Windows Media Player 7 og en rekke andre eksisterende medieavspillere, som for eksempel WinAmp. Den nye Windows Media Player 8, som blir en standard del av Windows XP (Microsofts nye operativsystem som lanseres til høsten), vil ha WM8 som sitt primære lagringsformat for musikk.

Verktøyet for å lage WM8-filer fra WAV og AVI-filer foreligger foreløpig kun i kommandolinje-versjon (kjøres i DOS-ledetekst fra Windows), og du kan laste det ned fra denne siden.

Der har Microsoft også lagt ut noen veloverveide lyd og videoeksempler som skal overbevise deg om at de har rett i sine påstander.

Vi har selv prøvd å lage våre egne WM8-filer i 64Kbps, og vår foreløpige konklusjon er at vi ikke er overbevist om at det virkelig er CD-lyd som strømmer ut gjennom høyttalerne...