Windows Live... Beta

Windows Live Messenger Beta har de fleste sikkert hørt om nå, men det er mye mer som sorterer under Windows Live-paraplyen. Vi har sett litt på hva Microsoft har lurende i buskene.

Det er generelt litt vanskelig å klassifisere hva Windows Live (WL) er for noe, men for deg som forbruker er det enkleste å si at det er en (hovedsaklig) reklamefinansiert blanding av nettsteder og applikasjoner som integrerer de fleste måter å bruke Internett på, altså IM (instant messaging), epost, søketjenester, karttjenester, hjemmesider, blogger, annonser osv. En del av WL tar også for seg sikkerhet.

Windows Live vil gå i spann med Microsofts neste operativsystem Vista, så det er trolig ingen måte å komme helt utenom. En trøst er jo likevel at du i det minste ikke trenger å bruke Intenet Explorer på de forskjellige Live-nettsidene. Vi har hvertfall brukt Firefox uten problemer.

Windows Live er altså i betafase, og tjenestene er egentlig heller ikke tilgjengelig for det norske markedet. Vi har likevel sett på noe av det vi kan vente.

Live Messenger

Har vi allerede gått kort gjennom i denne artikkelen, og flere funksjoner kommer. Kombinert med brukerne av den populære eposttjenesten Hotmail er det her Microsoft har kundemassen de bygger WL rundt. Live Messenger kommer derfor til å virke som et springbrett til flere av de andre Windows Live-tjenestene.

Live Mail

Dette er en gratis og sømløs oppgradering fra MSN Hotmail. Live Mail kommer med mer plass (2 GB), og lar deg sende og motta vedlegg på opptil 10 MB. Ellers er selve utseendet annerledes og brukere av Outlook vil nok like det godt (hvis du da ikke ønsker å beholde det gamle Hotmail-grensesnittet, som er fullt mulig).Ikke så lett å lese, men du skjønner tegninga...Live Mail er, som det meste innen Windows Live, utviklet ved hjelp av Ajax, noe som kort fortalt er en webteknologi som gjør at nettsiden ikke trenger å lastes på nytt hver gang det gjøres en forandring. Det er derfor til og med blant annet mulig å dra og slippe epost fra innboksen til de forskjellige mappene. Stavekontroll mens du skriver og ordliste (samme opplegget som vi finner i Word) er også noe nytt i en nettbasert epostklient.

Windows Live Mail Desktop er en helt annen ting, men vi nevner den likevel: en appliksjon (ikke nettsted) som lar deg stelle og styre med din Live Mail utenom nettleseren. Live Mail Desktop gir deg dessuten adgang til dine andre epostkontoer, til og med for Gmail dersom du skulle ønske det.

Live OneCare / Safety Center

OneCare skal være en full sikkerhetsløsning for PC. Definisjoner for antivirus, anti-spyware og brannmur oppdateres automatisk, og i tillegg er det snakk om automatisk backup og vedlikehold av datamaskinen. Brukerstøtte skal være mulig over epost, chat og telefon.

Planen er at dette skal være en abonnementstjeneste. Den forespeilte prisen for det amerikanske markedet er 50 dollar per år, med opp til tre PCer på samme abonnement. Live OneCare Beta når det internasjonale markedet først en gang til neste år, og da regner vi med at prisene vil justeres mot de lokale markedene.

Live Safety Center er derimot en gratis tjeneste, og er ganske enkelt en nettside der du kan få hjelp med å finne virus og spyware på PCen, rydde i registeret og defragmentere harddisken.

Live Search

Forståelig nok er dette en søkemotor. Microsoft putter nokså mye ressurser inn i dette for å kunne konkurrere med populære, eksisterende løsninger, og da tenker vi kanskje spesielt på Google.

I følge Microsoft selv skal søkene gi mye mer relevante treff enn de gjør i dag, men det er jo ikke akkurat noen overraskelse at det må til. I tillegg skal det integreres med et oppslagsverk: Encarta Encyclopedia, slik at søket ikke bare trenger å returnere lenker til svaret på det du lurer på, men også kan gi deg svaret direkte.

En interessant detalj er at det det ikke finnes noen "neste" og "forrige" side når du søker. Etterhvert som du beveger deg nedover siden vil det bli hentet inn flere og flere resultater.Bildesøk på "ball". Bildene er i fokus uten tekst, den kommer frem først når muspekeren legges over bildet. En liten slider oppe i høyre hjørne (ringet inn med rødt) bestemmer størrelsen på bildene som vises.

Søkemotoren er som nevnt ikke tilgjengelig for det norske markedet, men er du villig til å klare deg uten æ, ø og å så kan du alltids prøve den likevel. Den enkleste måten å få tilgang til den på er å klikke deg til Live.com, som er en slags "bygg din egen startside". Her kan du, foruten å foreta søk, hente inn forskjellig informasjon som nyheter, værmeldinger, blogger, horoskop, din Live Mail epost-konto og en del annet. Føler du at du har bygd en veldig bra side kan du også dele den med andre.

Live Local

Karttjeneste. Som den eminente Google Maps er Live Local en blanding av kart og satelittbilder, men Microsoft supplerer med flybilder i "fugleperspektiv", som kan være en stor fordel i forhold til å se ting rett ovenfra. Dessverre er det kun større amerikanske byer det for tiden er mulig å se slik.Det skjeve tårn i Pisa... eller noe sånt!

Dersom du ikke husker hvem som har "local" og hvem som har "maps", er det tydeligvis ikke noe problem. Alt er jo lov i denne bransjen, så local.google.com tar deg til Google Maps og maps.live.com tar deg til Live Local! :-)

Live Expo

Expo skal i hovedsak være en slags markedsplass for kjøp og salg, men det stopper ikke der. Det er også mulig å annonsere mer spesielle ting, som for eksempel fester eller loppemarkeder, bruke det til kontaktannonser (kjekk gutt søker desperat jente), eller et sted å finne jobber. Uansett, det skal være gratis å bruke.


Annonsene kan filtreres på forskjellige måter, både for tilgang til dine annonser og ved søk. Du kan for eksempel kun la de som er på din Messenger kontaktliste få tilgang, de som tilhører spesielle epostgrupper, eller la det være fritt fram for alle. Det er også muligheter for å begrense det geografisk.

Expo vil integreres med blant annet Live Messenger slik at dine kontakter vil bli varslet (via en såkalt "gleaming", som i dag dukker opp når noen oppdaterer sitt Space) når du legger ut en annonse.

Live Spaces

Live Spaces er det nokså lite informasjon om ennå, men det blir trolig være en oppgradering og utvidelse av det eksisterende Spaces. Det som er klart er at det også vil integreres med Live Expo, slik at ting som legges ut der kan speiles på ditt Space.

Og selvfølgelig... kontroll!

I tillegg til det som er nevnt her er det også andre ting som hører til under Windows Live. For eksempel har Windows Live Family Safety potensiale til å skape hodebry for en hel generasjon rebelske unger når bekymrede og beskyttende foreldre får muligheten til å bestemme avkommets nettvaner. Family Safety lar ikke bare administratorene begrense hvilke nettsteder som skal kunne surfes på, det kan også settes begrensninger på Messenger-kontakter, epostkontakter og godkjente Spaces. Dette er nettleseruavhengig, og går en smarting på Internett utenom de "vanlige" kanalene vil dette bli logget og rapportert.
WL Family Safety lanseres i USA i løpet av sommer/høst, og det skal bli interessant å se på reaksjonene.

Når?

Det store spørsmålet for mange, oss i redaksjonen inkludert, er når dette kommer. På dette punktet er det svært vanskelig å si noe bestemt, i følge Microsoft er alle betaer for det norske markedet fremdeles i TBD-fase (To Be Developed). Altså vil det ikke dukke opp noe ferdig produkt over natten. Men vi kommer selvfølgelig til å holde deg oppdatert fremover om hva som skjer og hvor det skjer, og - når vi vet noe mer - når det skjer.

Vil du lese mer om eller prøve noen av tjenestene er det jo mulig allerede nå.

Eller du kan få en bedre gjennomgang av Live Messenger her!