Microsoft jobber tydeligvis med å gi deg flere muligheter med den nye startmenyen, blant annet enklere skreddersøm og mulighet for både større og mindre fliser enn i Windows 8.
Microsoft jobber tydeligvis med å gi deg flere muligheter med den nye startmenyen, blant annet enklere skreddersøm og mulighet for både større og mindre fliser enn i Windows 8.Vis mer

Windows Blue - en smakebit på neste Windows

En tidlig utgave har lekket til nettet. Her er de viktigste nyhetene.

Teknologinettsteder over hele kloden har brukt mye spalteplass søndag på at den første smakebiten på neste Windows, kodenavn "Blue", har lekket til nettet. Enkelte spekulerer også i om ikke Microsoft har hatt en finger med i spillet, da lekkasjen kom i en tid der selskapet trenger et litt annet fokus enn misnøye og dårlige salgstall for Windows 8 og Windows Phone.

Les også: To ting som ødelegger for Windows 8

Ingen retur for startknappen

Windows Blue er en slags "mellomversjon", og byr ikke på veldig store endringer i forhold til Windows 8. I hovedsak er det snakk om finjusteringer i grensesnitt og utvidet muligheter til skreddersøm, blant annet på den nye startmenyen. Men hvis du er av dem som har ønsket den gamle startmenyen og starknappen tilbake, vil du bli skuffet. Det er ingenting som tyder på at Microsoft vil se seg tilbake på det punktet.

Vi brukte morgentimene mandag på selv å ta Windows Blue i øyesyn, og kan blant annet bekrefte at du enklere vil kunne tilpasse den nye startmenyen, blant annet endre størrelsen på flisene, samt endre bakgrunnsbilder og farger.

En skal også kunne dra startmenyen vertikalt, og ikke bare horisontalt. Ved å dra den oppover får du tilgang til alle appene og programmene. Dette blir demonstrert i denne YouTube-videoen, men ser ikke ut til å fungere med mus - kun berøring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan nå også kjøre to apper side om side der hver app bruker halve skjermen. En kan ha inntil fire apper på skjermen samtidig. Hvis du har flere skjermer skal det være enklere å flytte apper mellom dem, men dette har vi ikke selv fått prøvd.

Å kjøre to apper side om side med like store deler av skjermen er av en eller annen grunn ikke mulig i Windows 8. I Blue er dette fikset.
Å kjøre to apper side om side med like store deler av skjermen er av en eller annen grunn ikke mulig i Windows 8. I Blue er dette fikset. Vis mer


Nye apper

En ny klokke-app med alarm, tidtaker og stoppeklokke er på plass.
En ny klokke-app med alarm, tidtaker og stoppeklokke er på plass. Vis mer


Flere nye "Modern UI"-apper er på plass, blant annet en kalkulator, klokke med alarm, lydopptaker og en video-app med noe uklar funksjonalitet, da den foreløpig ikke ser ut til å fungere. Det skal også være funnet kode som tyder på at Microsoft jobber med en egen filbehandler for det nye grensesnittet, skriver Neowin.

SkyDrive-integrasjonen med operativsystemet ser også ut til å ha blitt mye tettere, for eksempel kan bilder fra din SkyDrive rulle over skjermen når maskinen er låst.

Det klassiske skrivebordet ser mer eller mindre uendret ut i denne utgaven av Windows Blue.

Ny Internet Explorer

Det eneste programmet som foreløpig ser ut til å ha fått et nytt versjonsnummer, er Internet Explorer. I Windows Blue er den kommet til versjon 11. En av nyhetene skal være muligheten til å synkronisere arkfaner mellom enheter, slik at du for eksempel kan surfe på PC-en og fortsette på nettbrettet, med full historikk slik at du for eksempel kan trykke tilbake-knappen.

Internet Explorer ser helt lik ut som tiern, men noen endringer er på plass under skallet.
Internet Explorer ser helt lik ut som tiern, men noen endringer er på plass under skallet. Vis mer


Foreløpig inntrykk

Windows Blue byr foreløpig ikke på veldig store endringer i forhold til Windows 8, men er fortsatt på et tidlig stadium i utviklingen. Mange forventer at Blue vil bli klar i løpet av året, men Microsoft har foreløpig ikke bekreftet noe.

DinSide Data følger uansett utviklingen på Windows-fronten med argusøyne, og vil gi deg flere nyheter etter hvert som de dukker opp.

Les også: Slik blir Windows 8 som Windows 7