Forhåpentlig blir Windows 98-skjermbildet ditt bedre enn dette...
Forhåpentlig blir Windows 98-skjermbildet ditt bedre enn dette...Vis mer

Windows 98:Enkel å ta i bruk?

Når du tar i bruk Windows 98, må du huske på at dette programmet først og fremst er en ny versjon av Windows 95. Derfor skal du kunne regne med at alle dine programmer og drivere umiddelbart fungerer under ’98. Vi har installert systemet på et utall PCer, for å se hvordan det fikser ulike typer maskinvare.

Windows 98 er først og fremst en kraftig forbedring av Windows 95. Men spranget fra ’95 til ’98 er likevel svært mye mindre enn spranget vi i sin tid så fra Windows 3.11 til ’95. Mange av nyhetene har allerede vært ute hos brukerne i lengre tid, først og fremst gjennom Internet Explorer 4.0, men også i den nyeste ‘95-utgaven, den såkalte OSR 2 (Operating System Release 2). Har du en relativt ny PC, med denne siste ‘95-utgaven installert, og bruker du samtidig Internet Explorer 4.0, vil du egentlig ikke få særlig store, synlige endringer om du oppgraderer. “Under panseret” er derimot endringene mer betydelige. Dette kommer vi naturligvis tilbake til.

LES OGSÅ:

Svært variabel installasjon

Vi har installert Windows 98 på en rekke maskiner, og har opplevd både absolutt suksess og total fiasko når det gjelder funksjonaliteten til systemet på de ulike PCene.

Den første maskinen vi prøvde systemet på, en bærbar PC, ga oss resultater så vi nesten fikk tårer i øynene. Vi formaterte harddisken og installerte direkte fra Windows 98-CDen. Systemet oppdaget alle enheter i maskinen, blant annet det innebygde nettverkskortet, og etter å ha oppgitt brukernavn og arbeidsgruppe, var vi direkte logget på DinSides nettverk. Aldeles nydelig. Deretter installerte vi alle våre standardprogrammer, og alt fungerte som ventet. I vår tid som Windows 95-bruker har vi sjeldent vært med på makan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedgrunnen til at denne første installasjonen gikk så glitrende, er sannsynligvis først og fremst at Windows 98 har støtte for langt flere PC-produkter enn forgjengeren. I løpet av de siste tre årene har absolutt alle maskin- og programvareleverandører laget drivere som gjør at deres produkter fungerer som de skal i Windows, og dermed skulle det egentlig bare mangle at ikke det meste fungerte utmerket.

Mer variert erfaring…

Uttrykket "det meste" i forrige avsnitt burde egentlig vært understreket ti ganger. For om installasjonserfaringene på tre av våre test-PCer var aldeles strålende, var de desto mer nedslående på de to siste PCene. På den ene av disse fikk vi knapt Windows 98 til å fungere i det hele tatt. Joda, systemet viste seg på skjermen, men for det første klarte vi ikke å få det til å forstå at vi hadde et ATI Rage Pro-kort i maskinen. For det andre fant det ikke skriverutganger, nettverkskort og gudenevethva. Da vi reinstallerte Windows 95 på denne maskinen (den allerede nevnte OSR 2), fungerte det hele –- forunderlig nok –- helt perfekt igjen. Forklaringen? Finnes ikke…

Før du får '98 opp og gå kan du regne med å se mange gule og røde "merker" i System Properties/Kontrollpanelet.
Før du får '98 opp og gå kan du regne med å se mange gule og røde "merker" i System Properties/Kontrollpanelet. Vis mer

Men da vi deretter bestemte oss for å “oppgradere” denne Windows 95-installasjonen, slik at ’98 tok vare på alle innstillinger, fungerte systemet umiddelbart.

På PC nr. fem fungerte det meste, men vi brukte et hav av tid på å få Windows 98 til å “forstå” at vi hadde et SCSI-kort tilkoblet en CD-brenner i maskinen. En periode valgte maskinen bare å restarte seg selv igjen og igjen og igjen… Etter å ha forbannet både Bill Gates og andre mytiske individer i mange timer, fikk vi det hele til å fungere. Men altså langtfra så raskt som vi hadde håpet.

Erfaringen vår var altså som følger: Windows 98 kan være svært mye enklere å installere enn Windows 95. Men er du riktig uheldig, risikerer du å bruke en god del tid på å få det hele til å fungere. Dette representerer – etter vår mening – det største problemet vi ser for oss med dette nye systemet. Du er nemlig ikke garantert et operativsystem som gjør verden enklere for deg. Er du en litt mindre erfaren bruker, kan det til og med godt være at du ikke får ’98 til å fungere i det hele tatt… Da må du enten få tak i en erfaren kollega/kompis, eller betale noen for å rette opp i alle problemene for deg. Det kan bli riktig dyrt.

Bækkøpp

Siden vår erfaring er såpass forskjellig, fra PC til PC, og siden resultatene våre er ulike fra alt ettersom hvilken PC vi brukte, vil vi egentlig bare anbefale en eneste ting før du installerer Windows 98: Ta sikkerhetskopi av harddisken din. For om systemet fungerer direkte på sytti prosent av PCene (noe som egentlig er nokså bra), er jo faren for at maskinen din er blant de siste 30 prosentene så absolutt til stede. Og da er jo h… løst. I alle fall må du regne med å bruke noen timer på å få i gang de ulike delene av PCen som du måtte ønske.

Oppgraderer du Windows 95 til ’98, tar du en sjansen, men denne sjansen er heldigvis mindre enn hva du burde frykte. For i Windows 98 har du muligheten til å gi beskjed om at det gamle systemet skal gjenopprettes. Du kan nemlig – under installasjonen av ’98, be systemet om å ta vare på gamle filer. Så sant du ikke har komprimert harddisken, vil gjenopprettelse av disse fungere i praksis.

Norsk/engelsk

Vi har installert ’98 på maskiner med både engelsk og norsk ’95, i alle tilfellene fungerte gjenopprettingen av det gamle systemet. Dersom du er fornøyd med installasjonen, og opplever at ’98 fungerer greit i en periode, kan du i ettertid be systemet om å slette dine gamle filer, slik at du får tilbake harddiskplassen disse har ”okkupert”.

Installere eller ikke?

Etter å ha installert Windows 98 på alle disse ulike maskinene, vil vi ikke advare mot å oppgradere, ikke på noen måte. Men det er viktig at du vet hva du gjør, at du er i stand til å rette opp igjen de eventuelle feilene som måtte oppstå. Og arbeider du i en organisasjon, kan du neppe regne med at dataansvarlige ser med særlig blide øyne på at du har installert denne nye utgaven av Windows. Det er jo ofte hun/han som må ordne opp i alle problemene.

Er du i stand til å ta sikkerhetskopi, og er du i stand til å ordne opp i småproblemer som dukker opp på veien, kan Windows 98 være svært interessant. Over helgen vil vi fortelle litt mer om hva som er fordelene med dette nye systemet.