Windows 98 trenger ikke nettleser

Neida, Windows 98 trenger ikke Explorer. Microsoft kunne faktisk med letthet skilt nettleseren ut av selve Windows, uten at det hadde ført til særlig store problemer. Dette hevder Edward Feltend, "assisterende professor" ved Princeton-universitetet -- naturligvis på oppdrag fra det amerikanske justisdepartementet.

For oss brukere er det hovedsakelig noen få grunner til å benytte Windows 98. Først og fremst er systemet langt "friskere" enn Windows 95, i og med at en uendelighet av småfeil er fikset i denne nyeste utgaven. I tillegg er nettleseren Explorer bygget inn i systemet, noe som gjør nettbruk enklere og som i tillegg faktisk gjør hele systemet mer brukervennlig.

Microsoft har hele tiden hevdet at Windows og Explorer nå er så godt knyttet sammen at det nærmest er umulig å skille dem fra hverandre igjen. I tillegg har firmaet hevdet at det nettopp er denne miksen som gjør '98 så "uendelig" mye mer brukervennlig enn '95. For brukernes skyld -- må vi naturligvis forstå -- har Microsoft derfor ingen problemer med å stille opp i rettssalen for å forsvare at man ikke lenger trenger konkurrerende nettlesere i Windows 98.

Gratis nettleser ødelegger

Kristiske røster har på sin side hevdet at den eneste grunnen til at Microsoft har inkludert Explorer i Windows 98, er at de ønsker å bli kvitt en brysom konkurrent som Netscape. Når alle Windows-brukere får gratis nettleser, er det naturligvis ingen grunn til at brukerne skal betale for et tilsvarende produkt...

Nå får nok disse kritikerne for alvor blod på tann. For konklusjonene til Edward Feltend -- skrevet i en relativt omfattende rapport du finner på http://www.usdoj.gov/atr/cases/f2000/2060.htm (krever Acrobat Reader), er altså at det ikke burde medføre noen problemer å skille de to fra hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feltend har fått lov til å gå løs på kildekoden til Windows 98, Windows 95, Explorer og NT, og hevder altså at Microsofts påstander neppe stemmer. Han mener også at en slik "løsrivelse" av Explorer enkelt kunne gjøres på en måte som gjør at brukere fritt kan velge om de vil ha den ene eller andre utgaven av 98, om de vil velge å bruke Netscape eller Operas nettlesere osv.

Naturligvis gjenstår det å se om dommerne virkelig velger å høre på Felten, men det er i hvert fall et problem for Microsoft at en uavhengig konsulent påstår at et skille mellom system og nettleser er såpass enkelt. Og Microsoft vil nok garantert stille med opptil flere troverdige vitner som kommer til å hevde det motsatte av hva Felten hevder.

Det amerikanske justisdepartementet har lagt ut data fra saken her, mens du finner Microsofts vinkling på saken her.

Ingen av disse fremstillingene er særlig upartiske...