Windows 8.1 Update 1 bygger bro mellom det nye Modern UI-grensesnittet og det klassiske Windows-skrivebordet. Vi mener brukeropplevelsen blir kraftig forbedret.
Windows 8.1 Update 1 bygger bro mellom det nye Modern UI-grensesnittet og det klassiske Windows-skrivebordet. Vi mener brukeropplevelsen blir kraftig forbedret.Vis mer

Windows 8.1 Update 1: Små, men viktige endringer

Vi har testet ut nyhetene, og gir en tommel opp.

Windows 8 har snart vært på markedet i halvannet år, og har måttet tåle mye motbør. Endringene fra tidligere Windows-versjoner var omfattende, først og fremst med introduksjonen av det berøringsvennlige "Metro"-grensesnittet (senere omdøpt til "Modern UI").

Samtidig var kjente og innarbeidede elementer som startknapp og klassisk startmeny borte, og de nye Modern UI-appene oppførte seg totalt annerledes enn klassiske Windows-programmer.

Les også: Bruke Windows 8 gratis i ett år?

Litt for mye på en gang?

I ettertid er det lett å se at endringene var for store og omfattende for mange brukere, ikke minst alle som fortsatt ønsket å bruke tastatur og mus til å styre datamaskinen.

Dem var det kanskje flere av enn Microsoft hadde trodd.

Derfor gikk det ikke lang tid før selskapet begynte å gjøre små, men viktige endringer i operativsystemet. Windows 8.1 kom i oktober, og nå var start-knappen tilbake. Det ble også mulig å gå rett til skrivebordet etter å ha logget inn.

Og selv om det ble gjort en del endringer i Modern UI-sfæren, var fortsatt skillet mellom den nye og den gamle opplevelsen svært tydelig.

Les også: Windows 9-datoen skal være klar

Endringer som kommer

I disse dager legger Microsoft siste hånd på en oppdatering som først og fremst bygger en tydeligere bro mellom det klassiske skrivebordet og Modern UI-appene. Vi har prøvd en betaversjon av Windows 8.1 Update 1, og her tar vi deg igjennom noen av de mest åpenbare endringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Modern UI-apper vises på oppgavelinjen

Windows 8.1 Update 1: Små, men viktige endringer


Tidligere var det kun klassiske Windows-programmer som kunne festes og vises på oppgavelinjen på skrivebordet. Dette er nå endret, og Windows Store-ikonet er allerede på plass første gang du starter maskinen etter å ha installert oppdateringen.

Også hurtiglister (jump lists) er på plass, det vil si hurtigvalg som dukker opp når du høyreklikker på en Modern UI-app på oppgavelinjen.

2. Oppgavelinjen vises overalt

Windows 8.1 Update 1: Små, men viktige endringer


Når du starter en Modern UI-app eller står i startskjermen, beveger du bare musepekeren til bunnen på skjermen, så dukker oppgavelinjen opp. Dermed blir det enkelt å starte andre apper og programmer uten å forlate oppgaven du jobber med.

3. Menylinje vises i Modern UI-apper

Windows 8.1 Update 1: Små, men viktige endringer


Beveg musepekeren til toppen av skjermen, så dukker det opp en menylinje som blant annet lar deg minimere og lukke appen på klassisk Windows-vis.

4. Enklere å skru av/omstarte/sette i dvale

Windows 8.1 Update 1: Små, men viktige endringer


Snodig nok var det ikke bare-bare å finne ut hvordan man skulle skru av PC-en i Windows 8, uten opplæring. I Windows 8.1 kunne man høyreklikke på startknappen, og nå har Microsoft gjort det enda enklere. På startskjermen vil du nå finne en ny "power"-knapp øverst til høyre.

5. Utvidet høyreklikk-muligheter på Modern UI-apper

Windows 8.1 Update 1: Små, men viktige endringer


Windows 8.1 Update 1: Små, men viktige endringer


Ved å høyreklikke på Modern UI-apper på startskjermen, vil du nå blant annet enkelt kunne feste dem til oppgavelinjen.

Du kan også fjerne live-oppdateringer av flisene hvis du synes disse er forstyrrende, og velge mellom flere størrelser på flisene enn tidligere.

6. Forbedringer i utlisting av apper

Windows 8.1 Update 1: Små, men viktige endringer


Apper som nettopp er installert blir for eksempel uthevet og markert med "Ny".

7. SkyDrive er omdøpt til OneDrive

Windows 8.1 Update 1: Små, men viktige endringer


Denne endringen ble kjent tidligere i vinter. Foreløpig kan vi ikke se at det er blitt introdusert noe mer funksjonalitet enn den vi har gjennomgått i detalj i denne artikkelen.

8. Forbedringer i PC og enheter

Windows 8.1 Update 1: Små, men viktige endringer


Nytt valg i Modern UI-funksjonen Diskplass. Her får du oversikt over hvor mye brukerfilene dine og appene tar av plass på harddisken/SSD-en, og du kan slette apper og tømme papirkurven for å frigjøre plass.

Les også: Les dette før du oppgraderer til Windows 8

Foreløpig konklusjon

Vi gjør oppmerksom på at dette sannsynligvis ikke viser alt som blir tilgjengelig i Windows 8.1 Update 1, og at det kan skje endringer fram mot at oppdateringen blir tilgjengelig. Det vil etter all sannsynlighet skje i mars eller april.

Det vi uansett kan si er at endringene er små, men svært velkomne. Vi mener at Windows 8.1 med disse endringene er blitt vesentlig mer brukervennlig, og minsker forskjellene mellom Modern UI-sfæren og den klassiske måten å jobbe på i Windows.

Vi savner imidlertid fortsatt å kunne kjøre apper i flytende vinduer på skrivebordet, en klassisk startmeny (for dem som ønsker det), og muligheten for å dra ikoner fra startskjermen til oppgavelinjen.

Om noen av disse funksjonene vil være på plass i den endelige versjonen, gjenstår å se.

Samleside: Windows 8.1