<strong>HER ER DET:</strong> Slik ser Metro-hjemskjermen ut på Windows 8 på et nettbrett. Pent, synes vi. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HER ER DET: Slik ser Metro-hjemskjermen ut på Windows 8 på et nettbrett. Pent, synes vi. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Windows 8 på nettbrett

Microsoft nye operativsystem virker snodig på en PC. På et nettbrett, virker det.

Publisert
Sist oppdatert

Microsoft har ikke hatt noe tilbud til nettbrett-brukere.

– Hei, det finnes da nettbrett med Windows 7?

Joda. Men Windows 7 på nettbrett var en fadese. Og med god grunn: Det var aldri meningen å bruke fingeren i Windows 7.

Det er det derimot i Windows 8. Til de grader.

"Dette er optimalisert for berøringsskjermer i langt større grad enn for tradisjonell musebruk" skrev vi i vår sniktitt på Windows 8 nylig.

Da hadde vi ikke prøvd Windows 8 på nettbrett. Uttalelsen var en hypotese.

har vi prøvd Windows 8 på nettbrett. Og vi kan, som første norske medium, herved konstatere fakta: Det er på nettbrett Windows 8 skinner.

Se selv! (Og på forhånd: Beklager at vi her kaller Cut the Rope for Angry Birds...)

Både nettbrett og PC

Metro-hjemskjermen er noe knotete å navigere på en vanlig PC. På et nettbrett, derimot, er Windows sitt nye hovedkvarter raskt, oversiktelig og potensielt informativt. Kjenner du hjemskjermen på Windows Phone 7, kjenner du hjemskjermen her.

Det første man blir slått av er hvor glatt alt sklir. Vi testet på et ganske kraftig nettbrett, Samsung Series 7 Slate PC, men om Microsoft har vært like flinke i Windows 8 som de var med Windows Phone 7, vil vi tro at den glatte følelsen også er tilstede på tregere brett.

<strong>PENT:</strong> Vi liker denne Metro-hjemskjermen godt. Mye bedre på et nettbrett enn på en PC. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PENT: Vi liker denne Metro-hjemskjermen godt. Mye bedre på et nettbrett enn på en PC. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Snarveier til apper og funksjoner ligger som firkanter Microsoft kaller fliser, fordelt horisontalt. Du ruller deg frem og tilbake fra venstre til høyre, og kan selv knote litt for å legge til, fjerne og endre størrelsen på flisene. Du har altså bare én hjemskjerm, men kan tilsynelatende legge til ubegrenset mange snarveier. Det kan komme godt med, da flisene kan føre deg til alt fra apper til nettsider og innbokser.

Flisene oppfører seg på akkurat samme måte som på Windows Phone 7. De kan for eksempel vise deg hvordan været er, hvem du sist har fått e-post fra og hvilken sang du spiller. Hva flisene viser, ordner utviklerne selv.

<strong>JOMMEN:</strong> Kjøper du et x86-basert nettbrett, får du skrivebordet og en full Internet Explorer 10 akkurat som på en PC. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JOMMEN: Kjøper du et x86-basert nettbrett, får du skrivebordet og en full Internet Explorer 10 akkurat som på en PC. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


I tillegg til Metro-hjemskjermen, har du Windows sitt vanlige skrivebord. Nettbrettet vårt har en vanlig x86-prosessor, og dermed sitter vi med nøyaktig den samme Windows 8 Consumer Preview-versjonen som du kan installere på PC-en din. Det vil si at skrivebordet oppfører seg på akkurat samme måte, og vi kan kjøre våre gamle Windows-programmer, for eksempel Spotify. Men på ARM-baserte nettbrett, som typisk vil koste noe mindre, får man kun et begrenset skrivebord, og ikke muligheten til å kjøre vanlige Windows-programmer. Windows 8 heter da forøvrig ikke Windows 8 lenger heller, men Windows on ARM.

På mange måter skulle vi ønske at Microsoft hadde holdt seg til Metro-stilen på nettbrett, da blandingen av skrivebordet og Metro-grensesnittet gir operativsystemet et schizofrent preg. Men det er ikke noe problem å holde seg borte fra skrivebordet om du vil, selv om navigering med fingeren også her fungerer overraskende fint.

Med tanke på at Windows 8 på nettbrett støtter mus, tastatur og alle andre USB-dingser du slenger i den, kan man få spennende nettbrett i Asus Transformer-stil som kan gi brukeren både skikkelig PC- og nettbrett-følelse. Og den tanken liker vi godt: Nettbrett i sofaen, PC på kontoret. Det vil nok IT-sjefen din like også, så i forretningsmarkedet kan nok Microsoft hente mange salg.

Her har du en haug skjermdumper fra testen vår:

"Sveip, sveip, sveip oppå brettet"

Navigeringen i Windows 8 er en annen ting som virker unødvendig rart på en PC. Ved å plassere musepekeren hit og dit får man opp menyer som kan gjøre ditt og datt.

På et nettbrett blir dette plutselig langt mer logisk. For her handler det ikke om musepekeren, her handler det om sveiping, fra ytterkanten av brettet og inn i skjermen.

<strong>SVEIPEMENY:</strong> Her har vi sveipet fra høyre til venstre, for å få frem en fast høyre-meny, samt klokke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SVEIPEMENY: Her har vi sveipet fra høyre til venstre, for å få frem en fast høyre-meny, samt klokke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

 • En sveip fra høyre kant bringer opp en fast meny med søk, deling, startknapp, snarvei til enheter (som printere og skjermer) og instillinger. Noen av disse knappene er kontekstsensitive: Velger du søk i e-post-appen søker du gjennom e-poster, velger du del i nettleseren kan du dele lenken gjennom for eksempel e-post og innstillinger gir deg innstillingene for appen du bruker.
 • En sveip fra bunnen av skjermen gir deg en meny som er unik for hver app, noe ala det man er vant med fra Androids meny-knapp. Valgene her kommer altså helt an på appen.

 • En kort sveip fra toppen av skjermen gir deg som oftest den samme menyen som sveipen fra bunn.
 • Sveiper du fra toppen og helt til bunnen av skjermen, lukker du appen.
 • Sveiper du fra toppen og halvveis ned på skjermen, kan du legge appen som en kolonne enten til høyre eller venstre av skjermen, så du kan ha to apper liggende åpne samtidig. Hvordan appen oppfører seg i kolonnen kommer an på appen. Du kan for eksempel ha en chat gående samtidig som du surfer nettet.
 • En kort sveip fra venstre av skjermen åpner den neste appen i listen over åpne apper. Du kan bla gjennom alle åpne apper ved å bare fortsette å sveipe. Det går raskt, og er enkelt.
 • Sveiper du kort fra venstre og stopper, kan du legge appen som en kolonne til venstre.
 • Sveiper du raskt fra venstre og så til høyre igjen, får du opp en liste over dine åpne apper. Du kan så trykke på den du ønsker å bruke.

Det er med andre ord en haug av nye sveipebevegelser å forholde seg til. Og man får ikke alltid til det man prøver på. Men det hele er ikke så komplisert som det kanskje virker i denne listen. Sveipene er smarte, og fungerer stort sett som de skal. Spesielt følelsen av å lukke en app ved å bare sveipe den ned i den sorte avgrunnen på bunnen av brettet føles bra.

Og alt går svært glatt og fint. Dette er essensielt for å få sveipingen til å føles intuitivt, og her treffer Microsoft spikeren på hodet.

<strong>SMART:</strong> Windows 8 har støtte for Facebook. Dermed dukker Facebook-albumene dine opp i bilde-appen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SMART: Windows 8 har støtte for Facebook. Dermed dukker Facebook-albumene dine opp i bilde-appen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Windows' egne apper

Metro-appene som følger med Windows 8 likner dem som følger med Windows Phone 7. I tillegg til disse følger det med klassiske Windows-programmer som Paint og Notepad, men de skal vi ikke gå nærmere inn på i denne omgang. Det er Metro-appene du vil ønske å bruke på et nettbrett uansett, da det er disse som er optimalisert for fingeren din.

<strong>DELT SKJERM:</strong> En snodig nyhet i Windows 9 er å ha to apper gående på likt ved siden av hverandre. Noe man selvfølgelig alltid har kunnet med vinduer, men dette er annerledes. Her leser vi en e-post mens vi ordner filer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DELT SKJERM: En snodig nyhet i Windows 9 er å ha to apper gående på likt ved siden av hverandre. Noe man selvfølgelig alltid har kunnet med vinduer, men dette er annerledes. Her leser vi en e-post mens vi ordner filer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

 • Maps. En svært enkel og pen Bing-kart-app.
 • Mail. Her kan du lese... e-poster! Tenke seg til. Appen er pen, som alt annet i Windows 8 sin Metro-stil, men vi irriterer oss over manglende tråd-støtte, i Gmail-stil. Dette fungerer i Windows Phone 7, og burde fungere i Windows 8 også.
 • Music. Stilren musikkspiller, uten særlig mye funksjonalitet.
 • Weather. Veldig fin vær-app, hvor du kan boltre seg i tall fra både der du er og land over hele verden.

 • Photos. Her kan du se bildene dine, fra en rekke kilder: Bilder du tar selv med nettbrettet, bilder du har lagt over på minnet eller bilder fra nettet. For eksempel får du inn alle albumene dine fra Facebook, Flickr og SkyDrive. Artig.
 • People. Microsoft elsker People-appen sin, som også finnes på Windows Phone 7, men selv bruker vi den aldri. Du får opp alle kontakter fra for eksempel Google, Facebook og Twitter, og kan se hva de driver med. Grensesnittet i Windows 8 utnytter skjermen svært dårlig, og vi sliter med forstå vitsen slik appen fremstår i dag.
 • Calendar. Her kan du hente inn kalendere fra for eksempel Google og Exchange. Men det er vanskelig å velge hva man vil vise, og den fremstår som overforenklet.
 • Messaging. Appen lar deg chatte med Messenger- og Facebook-vennene dine. Kjekt.

Generelt fremstår appene som enkle, glatte og pene, men til tider for nedstrippet. Jeg vil gjerne velge hva slags kalendere jeg vil se, for eksempel, men har ennå ikke funnet muligheten. E-post-klienten er heller ikke god nok ennå.

Men alle appene er tydelig merket med "APP PREVIEW", så vi får håpe ting blir bedre.

<strong>FIN:</strong> Nettleseren er både glatt, pen og kjekk. Fanene og adresselinjen forsvinner når du begynner å lese, men kan fås frem igjen ved en sveip. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FIN: Nettleseren er både glatt, pen og kjekk. Fanene og adresselinjen forsvinner når du begynner å lese, men kan fås frem igjen ved en sveip. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Glimrende nettleser

Windows 8 på x86-brett leveres med to nettlesere: Internet Explorer 10 i Metro- og vanlig versjon. I den vanlige versjonen, som åpnes på skrivebordet, kan du installere for eksempel Flash. Men i Metro-versjonen, som åpnes gjennom Metro-startskjermen, har du ingen slike tillegg. Her satses det knallhardt på HTML5.

Nettleseren er rask, glatt og smart. Nettsidene fyller hele skjermen, og du kan åpne faner og adresselinjen ved å sveipe på toppen og bunnen av skjermen. Zooming og rulling går som bare det, og gir en brillefin nettopplevelse.

Andre smarte ting, som å gå frem og tilbake i historikken ved å sveipe til høyre og venstre, gjør nettlesingen effektiv. Dog har vi opplevd problemer med denne sveipingen, da nettleseren tror vi vil tilbake, mens vi egentlig bare vil bevege oss på nettsiden. Det er dette som skjer i videoen øverst i artikkelen når nettleseren ikke ser ut til å ville samarbeide.

Nettleseren er en av de beste vi har brukt på et nettbrett.

<strong>PENT:</strong> Appen Cookbook er et godt eksempel på en pen og ren Windows 8-app. Utviklerne følger Metro-stilen, og det er vi glade for. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PENT: Appen Cookbook er et godt eksempel på en pen og ren Windows 8-app. Utviklerne følger Metro-stilen, og det er vi glade for. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Andres apper

Windows 8 leveres med en app-butikk, kalt Store. Her er det naturlig nok ikke flust av apper ennå, men mange nok til at man får en smakebit på hva som venter oss.

Og biten smaker nydelig. Appene oppfører seg eksemplarisk, og igjen viser Windows 8 seg som et glatt og pent operativsystem.

<strong>HURRA:</strong> Cut the Rope har blitt gode venner med Microsoft, og er nå ute med en Windows 8-app. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HURRA: Cut the Rope har blitt gode venner med Microsoft, og er nå ute med en Windows 8-app. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Du finner spillet Cut the Rope, og dermed har du et av de aller beste mobilspillene på plass. Det yter minst like godt som iOS- og Android-versjonene, og med Xbox Live-støtte på Windows 8-nettbrettene har vi troen på at spill kan skinne på denne plattformen.

Andre mer klassiske apper, som appen til avisen USA Today og kokeboken Cookbook, har vakker Metro-design og svært responsive og glatte grensesnitt.

Apper på Windows 8-nettbrettene ser ut til å bli en fryd. Og Microsoft har lagt til rette for at utviklere skal gidde å satse på systemet deres. Blant annet kan man enkelt konvertere HTML5-nettsider til apper, noe Cut the Rope har gjort. Vi får håpe dette bærer frukter i form av en rik app-butikk.

<strong>NY START:</strong> Windows 8 på nettbrett kan være det Microsoft trenger for å komme seg inn i nettbrett-markedet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NY START: Windows 8 på nettbrett kan være det Microsoft trenger for å komme seg inn i nettbrett-markedet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Det de andre ikke har

Etter noen dager med Windows 8 på et nettbrett sitter vi igjen med et stort glis. Vi var usikre på hva vi kunne vente oss, men hadde ærlig talt ikke ventet oss noe så pent, glatt og raskt som dette. Det er tydeligvis nettbrett Windows 8 er laget for. Ikke PC-er.

Her har du ikke luggingen mange Android-enheter fortsatt sliter med. Alt flyter silkemykt.

Her har du ikke begrensningene iOS gir deg. Med et x86-nettbrett har du en helt vanlig PC i tillegg til et nettbrett, og begge deler fungerer strålende.

Her har du ikke det samme gamle ikon-baserte grensesnittet som både iOS og Android tviholder på. Microsoft tenker nytt, og det funker.

Det funker som bare det.

Windows har blitt morsomt igjen.

Sulten på mer Windows 8-stoff? Her finner du alt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer