Windows 8 overalt?

Det er ikke første gang Microsoft ønsker Windows på alle maskintyper.

Windows regjerer på PC, men på alle andre maskintyper er det på langt nær samme suksess. Sammenlignet med verdensherredømme blir det meste sjanseløst, men i markedsandeler på nye plattformer har Windows virkelig ligget i bakleksa i forhold til iOS og Android.

Men etter forhåndsvisningen av Windows 8 på Computex 2011 vil mange mene at den gamle kjempen ikke (bare) har leireføtter, men også flere sett av den mer lettbeinte sorten.

Windows 8-lansering bekreftet

Tidligere forsøk

Windows har eksistert på flere maskinvareplattformer tidligere. Windows NT kjørte på flere typer Intel-prosessorer, Alpha fra DEC, PowerPC, Itanium, AMD64 og ARM.

Windows Embedded er en svært slank versjon som har kjørt på kassaapparater, PDA'er, TV-bokser og spillmaskiner. Prosessorplatformene har vært ARM, MIPS, SuperH og x86.

Windows Mobile er en variant av Windows Embedded som finnes til alt fra mobiler til komunikasjonsløsninger i biler.

Den nyeste varianten er Windows Phone 7 som også kjører på ARM og Snapdragon prosessorer.

Derfor burde det ikke komme som noen overraskelse at Microsoft kan bringe på banen en Windowsversjon som også fungerer glimrende på nettbrett.

Og det er akkurat det Microsoft har gjort - bare sjekk denne videoen:

Her kombineres ikoner og småprogrammer til "fliser", som både viser oppdatert og viktig informasjon når de sitter på brukerflaten, og fungerer som ikon når du vil starte selve programmet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmer kan kjøre i vinduer eller full/halvskjerm, du kan manøvrere med fingre eller med mus og tastatur, og ytelsen skal etter sigende være imponerende rask og jevn.

Vi får inntrykk av at dette kan bygge bro mellom nettbrett og bærbar PC på en helt ny måte. Spesielt i en løsning med nettbrettet som avtagbar skjerm.

Hva skal til for å tilpasse Windows?

Alle moderne operativsystemer består i grove trekk av en kjerne, et HAL (Hardware Abstraction Layer) et API (Application Programming Interface) og et brukergrensesnitt - User Interface (UI) på engelsk.

For å tilpasse et operativsystem til nye platformer må det tilpasses et HAL til prosesoren og maskinvaren, API og underliggende moduler må tilpasses til behovene, og det hele må presenteres for brukerne på en tiltalende og effektiv måte.

Det er dette Microsoft nå har gjort med Windows 8.

Det kjører på flere prosessorplatformer, på Computex ble det vist på AMD, Intel, NVIDIA Kal-El (med fire kjerner), Qualcomm Snapdragon og Texas Instruments TI OMAP.

Grensesnittet er nå basert på HTML 5 og JavaScript, og fungerer like bra på nettbrett og mobiler som på tradisjonelle PC-er. Du kan manøvrere på en touch-skjerm eller med mus og tastatur.

Og det viktigste er at du kan kjøre alle typer programmer, har generell tilgang til filer og dermed utveksling av data mellom forskjellige programmer både lokalt og på et nettverk. Og du er ikke begrenset til et eget lukket system.

Hvorfor har ikke Microsoft kommet på banen tidligere?

Forklaringer på dette fra oss som står utenfor vil alltid være spekulativ og synsing. Men et utbredt inntrykk er at Microsoft har en intern politikk som er svært grundig og bygget på omfattende intern evaluering, i tillegg til utstrakt bruk av brukerundersøkelser underveis i prosessen.

Samtidig finnes det veldig mange ekstremt talentfulle folk og arbeidsgrupper hos Microsoft som får frie hender til å pønske ut omtrent hva de vil av smarte konsepter som kanskje kan bli noe.

Men å koble dette sammen og få kommersielle produkter krever brobyggerevner på høyt nivå, og en sterk ledelse som kan skjære gjennom uten å dempe kreativiteten. Mange har stilt spørsmål om Microsoft har hatt dette siden Bill Gates trakk seg tilbake. Men det som ble vist nylig har endret dette bildet for mange.

Så vi ser i spenning fram til videre oppdateringer fra Microsoft om Windows 8. Med støtte for ny maskinvare, et grensesnitt som virker både svært tiltrekkende og effektivt og kompatibilitet med resten av Windows-verdenen tipper vi en sterk deltaker i kampen om markedsandeler på nye plattformer.

Du kan lese mer om Windows 8 hos Microsoft

Dette ønsker vi oss i Windows 8