Windows 8 er ett år unna, men allerede nå lover Microsoft at det skal kunne kjøre like lett på PC-en din som Windows 7. Foto: Microsoft
Windows 8 er ett år unna, men allerede nå lover Microsoft at det skal kunne kjøre like lett på PC-en din som Windows 7. Foto: MicrosoftVis mer

Windows 8 krever ikke mer enn Windows 7

Dårlig nytt for PC-bransjen?

Selv om systemkravene til Windows ofte har vært oppsiktsvekkende lave, er det en kjensgjerning at det anbefales langt kraftigere maskinvare for å få en tilfredsstillende ytelse. Og helt fram til Windows Vista kom i 2007 krevde hver ny Windows-versjon til dels betydelig mer krefter enn forgjengeren.

Disse stadig større kravene var som musikk i ørene til produsenter av PC-er, prosessorer og minne, og derfor opplevde man ofte boost i salget i tiden rundt lanseringen av nye Windows-versjoner.

Men da Windows 7 ble lansert i 2009 skjedde det noe. For første gang krevde en ny Windows-versjon det samme som forgjengeren, man kunne til og med klare seg med mindre, vil mange hevde. Flere leverandører DinSide har vært i kontakt med, har fortalt at dette medførte stagnasjon i etterspørselen av enkelte datakomponenter, først og fremst minne og prosessorer.

Samtidig dreide markedet bort fra stasjonære PC-er, og over på bærbare. Og selv om marginene har blitt mindre, har PC-salget derfor holdt seg høyt, til tross for at siste versjon av verdens desidert mest brukte operativsystem kjører helt fint på 3-4 år gamle PC-er.

Les også: Nå er Windows 8-lanseringen bekreftet

Fortsatt lettkjørt

Hva så med neste generasjon Windows? Under årets Computex-messe i Taiwan lettet Microsoft litt på sløret, også når det gjelder systemkrav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Windows 8 vil kunne kjøres på en rekke maskiner og plattformer, og systemkravene for PC-er er lik eller lavere enn hva de var for Windows 7, uttalte visepresident hos Microsoft, Michael Angiulo under årets Comdex, skriver tyske Winfuture.de.

I klartekst betyr det minimum 1 GHz prosessor, 2 GB minne og 20 GB harddiskplass dersom du velger 64-bits-utgaven av operativsystemet. I tillegg må du ha et grafikkort som støtter DirectX 9 med driver WDDM 1.0 eller høyere, ifølge Microsoft.

Skalerbar

- En annen ting vi har implementert i Windows 8, er en intelligent tilpasning av operativsystemet til maskinvaren det kjører på. Operativsystemet skal kunne kjøres på hundrevis av millioner av datamaskiner med forskjellige skjermstørrelser, og like godt enten de har touch-funkjsonalitet eller ikke.

Tidligere under Computex viste Microsoft fram noe av hva vi kan forvente av Windows 8, når det kommer på markedet til neste år. Blant annet ble det kjent at det skal kunne kjøres på langt mer enn dagens Intel/AMD-baserte maskiner. Det kan du se selv her.

Her er Microsofts demonstrasjon av Windows 8 under Computex:

Les også: Dette ønsker vi oss i Windows 8.