Startmenyen i Windows 8 dekker hele skjermen. Det gjør også Metro-appene. Det er ikke noe særlig for alle med store skjermer, mener DinSides dataredaktør, som blant annet etterlyser muligheten til å kjøre apper i tradisjonelle vinduer. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Startmenyen i Windows 8 dekker hele skjermen. Det gjør også Metro-appene. Det er ikke noe særlig for alle med store skjermer, mener DinSides dataredaktør, som blant annet etterlyser muligheten til å kjøre apper i tradisjonelle vinduer. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Windows 8 kan bety slutten for vanlige PC-er

Windows 8 kommer til å frustrere mange eksisterende Windows-brukere, undertegnede inkludert.

«Å sause sammen Metro og Windows slik Microsoft gjør nå, er et risikoprosjekt av de helt sjeldne.»


Windows 8 er nesten ferdig. Neste generasjon Windows, altså, som skal erstatte gigantsuksessen Windows 7. Fra høsten 2012 får du Windows 8 på din nye PC, enten du vil eller ei. Jeg forventer nesten at Microsoft kommer med mulighet til å nedgradere til forgjengeren, slik tilfellet var ved lanseringen av kalkunen Windows Vista. For endringene er svært store, og muligens litt for store for enkelte.

Og jeg legger ikke skjul på at Windows 8 i sin nåværende form på vanlige PC-er frembringer en viss frustrasjon også hos undertegnede.

Det skyldes nesten utelukkende nykomlingen Metro - det nye grensesnittet og rammeverket, som er blitt tett integrert i operativsystemet. For som Windows-bruker med stor skjerm på skrivebordet er det imidlertid lite ved Metro som gjør meg mer produktiv, eller får meg til å utføre oppgavene raskere og mer effektivt enn i Windows 7.

I sin nåværende form og måten den er integrert på, oppleves Metro snarere som en tvangstrøye som til dels forvirrer mer enn den forenkler, dessverre.

Tanken bak er imidlertid veldig god. Metro-miljøet er tryggere, og på mange måter også enklere enn det tradisjonelle Windows-miljøet. Metro blir også bindeleddet mellom PC-en, nettbrettet og mobilen, ja - endogtil spillkonsollen Xbox 360 har et tilsvarende grensesnitt, og Microsofts visjoner om at alt skal være likt og tilgjengelig uansett hvilken dings du bruker, er spennende og innbydende. Metro på nettbrett ser dessuten veldig lovende ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Eirik Loftås er Windows-bruker og dataredaktør i DinSide. Han har testet og omtalt alle Windows-versjoner for DinSide siden Windows 98. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er Windows-bruker og dataredaktør i DinSide. Han har testet og omtalt alle Windows-versjoner for DinSide siden Windows 98. Foto: Per Ervland Vis mer


Derfor er jeg slett ikke noen Metro-motstander, og synes det er storartet at Microsoft våger å tenke nytt. Men å sause sammen Metro og Windows slik selskapet gjør i PC-utgaven av operativsystemet, er et risikoprosjekt av de helt sjeldne. Metro og klassisk Windows er nemlig så fundamentalt forskjellige, både i oppbygning og virkemåte, at de burde vært holdt atskilt.

Det starter allerede første gang du skrur på PC-en etter å ha installert Windows 8. Du blir møtt av en startmeny som dekker hele skjermen.

Starter jeg en Metro-app, dekker den også hele skjermen. Jeg har ingen mulighet til å kjøre den i et vindu, noe som bryter med grunntanken og selve årsaken til at Windows heter Windows. Vi snakker om musikkavspilling. Om utlisting av kontakter. Ja, til og med messenger-klienten dekker hele den store skjermen min.

Til og med Messenger-appen må kjøres i fullskjerm.
Til og med Messenger-appen må kjøres i fullskjerm. Vis mer


Jeg kan riktignok plassere app-er ved siden av hverandre ved å dra og slippe litt, men har foreløpig blant annet svært begrenset kontroll over størrelsen på dem. La oss håpe dette blir enklere i den endelige utgaven.

Hva skal jeg med 24-tommer på skrivebordet nå? Jeg kunne klart meg med en 10-tommer, og det er kanskje det Microsoft ønsker, i sin iver etter å utfordre Apples iPad-monopol?

Metro-apper kan dessuten ikke avsluttes på vanlig Windows-vis. Det er ikke noe kryss i høyre hjørne eller avslutt-knapp av noe slag. Du må klikke øverst, holde museknappen inne, mens du drar ned til bunnen av skjermen og slipper. Greit nok når du vet om det, men er det noe særlig intiuitivt? Kanskje hvis jeg kunne bruke pekefingeren, men med mus?

Det klassiske skrivebordet eksisterer fortsatt, det er et valg på den nye menyen, men kjørende apper vises ikke på oppgavelinjen. Der vises kun kjørende klassiske Windows-programmer. Det er en parallell verden nå, men elementer fra Metro er flettet inn. Dobbelklikker du på et bilde eller en musikkfil, åpnes de i Metro-apper, og borte blir både skrivebordet og oppgavelinjen.

Å fjerne Start-knappen og legge "Turn off" som et valg under "Settings" og "Power" i en skjult meny som først dukker opp når du beveger musepekeren øverst i høyre hjørne av skjermen, er også en real turnoff, spør du meg, og oppleves neppe som en forenkling eller forbedring for eksisterende Windows-brukere.

Alt dette kunne vært løst langt smidigere - ved å introdusere Metro-sfæren som en opsjon i PC-utgaven av Windows 8. Microsoft kunne brukt energi på å lage en fristende portal til et klart definert Metro-rammeverk, en invitasjon til en ny, parallell og berøringsvennlig verden av app-er og dingser som snakker samme språk. Vi som har store skjermer og som fokuserer på fleroppgavekjøring og produktivitet burde få velge å kjøre Metro og Metro-apper i et vindu, mens heldekkende ville være mest fornuftig på små bærbare og brett med berøringsfølsomme skjermer.

Da hadde bildet vært et helt annet, bokstavelig talt.

Microsoft har tydeligvis klokkertro på at fremtiden er 10,1 tommer og berøringsfølsom, og at fremtiden er nå. De har valgt en svært dristig strategi, og fallhøyden for selskapet - og et helt PC-marked - er ekstremt stor.

Paradoksalt nok kan det vise seg at Windows 8 blir den Windows-versjonen som virkelig får oss til å ønske oss bort fra den tradisjonelle PC-en, rett og slett fordi Microsoft har hatt tankene sine andre steder under utviklingen.

Det vil i tilfelle tvinge produsentene til å tenke nytt for å unngå at PC-markedet kollapser, eller at ønsket om nedgradering til forrige generasjon Windows får fotfeste, slik som skjedde da Vista ble lansert. Vi har allerede sett hybrid-bærbare med avtakbar skjerm som kan brukes frittstående som nettbrett, og vi vet at det kommer mer enn 30 bærbare Ultrabooks med berøringsskjermer i år - naturligvis for at brukeren skal få best mulig utbytte av Metro.

Det er mye bra med Metro. Det er det også med det velkjente Windows-skrivebordet. Utfordringen de neste månedene blir å overbevise klassiske PC-brukere som trives med stor skjerm, tastatur og mus om at Windows 8 representerer det beste fra to verdener. Det kommer til å vanskelig, tror jeg.

Alt om Windows 8