Billig-PC-en vår hadde godt av å bli utstyrt med Windows 8, spesielt oppstartstid og batteritid har vist seg å være kraftig forbedret. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Billig-PC-en vår hadde godt av å bli utstyrt med Windows 8, spesielt oppstartstid og batteritid har vist seg å være kraftig forbedret. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Windows 8: Billig-PC-ens nye bestevenn

Hva skjer om du legger inn Windows 8 på Norges billigste PC? Jo - den oppleves som vesentlig raskere.

Publisert
Sist oppdatert

Å velge PC fra nederste prishylle er ikke alltid en god strategi, spesielt ikke hvis du er av den utålmodige typen. Vi har gjort utallige tester på DinSide av billige datamaskiner, og svært sjelden blir vi positivt overrasket over ytelsen.

Dette skyldes imidlertid ikke bare at maskinvaren sjelden er av den kraftige sorten, men også i stor grad måten produsenten har konfigurert Windows. Det er dessverre en kjensgjerning at PC-er ofte fylles av programvare fra tredjeparter. Dette er som regel å betrakte som reklame (les: Prøveversjoner med gjentatte varsler om å kjøpe). Det er med på å holde PC-prisene nede, men kan i mange tilfeller påvirke ytelsen negativt.

Med Windows 8 innabords og uten alt dilldallet som fulgte med da vi kjøpte PC-en, har vi blant annet halvert oppstartstiden. Foto: Bjørn E Loftås
Med Windows 8 innabords og uten alt dilldallet som fulgte med da vi kjøpte PC-en, har vi blant annet halvert oppstartstiden. Foto: Bjørn E Loftås Vis mer


Bedre med "ren" Windows

Derfor har vi mange ganger anbefalt å avinstallere programmer du ikke behøver, spesielt programmer som kjører i bakgrunnen og stjeler minne og prosessorkraft. Og har du tilgang til Windows-installasjonsmediet er ofte det aller beste å installere operativsystemet på nytt, og bare installere akkurat det du har behov for.

Og det var nettopp dette vi ønsket å gjøre med Toshiba Satellite C850D, PC-en som var Norges billigste da vi testet den tidligere i høst, med en prislapp på 2490 kroner. Treg oppstart og stadige forsinkelser på input fra brukeren, samt problemer med avspilling av høyoppløst video, var noen av ankepunktene i testen.

Derfor ønsket vi å fjerne alt, og installere Windows 8 på maskinen. Hvordan det gikk, kan du lese mer om her:

Installasjon av Windows 8 på billig-PC

Hva med ytelsen?

Som vi antydet allerede etter installasjonen, var det store forbedringer å spore allerede i oppstarten etter at Windows 8 var installert og ferdig konfigurert. Oppstartstiden ble nemlig redusert fra rundt 60 til 29 sekunder - altså en halvering. Nå skyldes dette ikke bare "ren" Windows, men også at Windows 8 er optimalisert i forhold til Windows 7 på dette punktet.

Passmark PerformanceTest 7 sier følgende om ytelsen før og etter oppgraderingen:

 Windows 7Windows 8
Rating:490484
CPU Mark:852861
2D Graphics Mark:124125
Memory Mark519499
Disk Mark498493
3D Graphics Mark:255249


Ytelsen er i praksis identisk, ifølge de statiske testene. Men som vi vet fra så mange andre situasjoner - det er ofte langt mellom teori og praksis. For det er helt på det rene at maskinen reagerer vesentlig raskere på nær sagt alle inputs, programmer starter raskere, vi veksler raskere mellom programmer, og oppgaver løses smidigere.

Og høyoppløste videoer avspilles glattere

Ved hjelp av VLC 2.0 kunne vi helt fint spille av høyoppløst materiale. DivX HD 1080P ble spilt av uten problemer, med rundt 35% prosessorbelastning.

Også H.264-materiale (MKV- og MP4-konteinere) i 1080P gikk for det meste greit, belastningen lå på rundt 75%. Men her opplevde vi små hakk i avspillingen ved enkelte tilfeller, spesielt hvis det foregikk andre ting på PC-en samtidig, for eksempel meldinger på MSN, Facebook etc.

720 forløp fint i alle tilfeller, også YouTube-videoer i Flash HD krever svært lite av maskinen:

Windows 8: Billig-PC-ens nye bestevenn


God flyt på Modern UI

Windows 8-apper som drar nytte av det nye Modern UI flyter også veldig bra. Dette takket være at disse er laget for å kunne kjøres fint på enda svakere ARM-arkitektur. Det er ventet at mange klassiske Windows-programmer etter hvert vil dukke opp i Modern UI-versjoner.

Windows 8: Billig-PC-ens nye bestevennPinball FX er et Windows 8-spill med 3D-effekter som flyter helt fint på denne PC-en.

Vesentlig bedre batteritid

Og batteritiden? Ved kontinuerlig avspilling av samme HD-videoklipp om og om igjen ved hjelp av Windows Media Player, holdt batteriet ut i 2 timer og 35 minutter i Windows 7. I Windows 8 holdt batteriet ut i 227 minutter. Det er 3 timer og 47 minutter! Vesentlig bedre batteritid altså, etter oppgraderingen.

Noe av årsaken skyldes måten Microsoft har optimalisert Windows 8. Det kan du lese mer om her:

Er Windows 8 raskere?

Men er alt bare fryd og gammen?

Selv om Toshiba Satellite C850D oppleves som vesentlig mer responsiv etter at vi formaterte disken og installerte Windows 8 på den, er det fortsatt en maskin med begrenset ytelse. Det merker man spesielt i prosessorkrevende operasjoner, for eksempel pakking og utpakking av ZIP-filer, installasjon av programmer, oppdateringer av operativsystemet og lignende, litt mer krevende oppgaver. Det merkes imidlertid best om du er godt vant fra før.

Men til enkel bruk er det helt klart at PC-en duger bedre, og helt fint etter at den fikk Windows 8, noe som sannsynligvis ville vært nok til at den hadde fått en ekstra prikk på terningkastet i en ny test.

Her finner du testen av maskinen
Slik gikk det da vi installerte Windows 8 på den

Flere ferske PC-tester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer