Windows 8 introduserer et helt nytt grensesnitt, kalt Metro. Det er laget med tanke på berøringsfølsomme skjermer og nettbrett. Det "gamle" grensesnittet er imidlertid også på plass. Foto: Microsoft
Windows 8 introduserer et helt nytt grensesnitt, kalt Metro. Det er laget med tanke på berøringsfølsomme skjermer og nettbrett. Det "gamle" grensesnittet er imidlertid også på plass. Foto: MicrosoftVis mer

Windows 8 betaversjon er sluppet

NÅ kan du laste ned Windows 8 Consumer Preview.

(i Barcelona) Microsoft benytter årets Mobile World Conference (MWC) i Barcelona til å lansere den første (og muligens eneste) betaversjonen av operativsystemet Windows 8. Og i likhet med forgjengerne Windows 7 og Vista, kan alle som er interessert i å ta en titt på neste generasjon Windows, laste det ned og installere det på sin egen PC.

Store nyheter

Windows 8 introduserer en rekke nyheter, ikke minst i brukergrensesnittet. Det mye omtalte "Metro"-skallet skal gjøre Windows mye mer brukervennlig på berøringsfølsomme skjermer, ikke minst med tanke på nettbrett. Microsoft har et håp om å ta et stort jafs av nettbrettmarkedet, og har fått flere store brettprodusenter med på laget.

Metro er imidlertid ikke obligatorisk, under skallet er mye likt som i Windows 7.

En annen stor nyhet er Windows Store som lar deg laste ned apps og programmer, ikke ulikt løsningene som Apple har hatt en stund allerede. Foreløpig vil alt i Windows Store være gratis.

Les også: Gi meg en app store i Windows!

I tillegg er det en rekke andre nyheter, og mange av dem går på å forbedre, forenkle og utvide funksjoner og programmer som allerede er en del av operativsystemet. Windows Utforsker har for eksempel gått gjennom en stor utvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Windows Utforsker (Metro)
Windows Utforsker (Metro) Vis mer


Det samme kan sies om Internet Explorer 10.

Internet Explorer 10 (Metro)
Internet Explorer 10 (Metro) Vis mer


Windows 8 inneholder også funksjoner for å synkronisere filer og innstillinger mellom datamaskiner automatisk, ved hjelp av blant annet nettskyløsningen SkyDrive.

Dette trenger du for å prøve

Systemkravene er de samme som for Windows 7. Det betyr at du foreløpig kun kan installere operativsystemet på en PC, og den må ha en 1 GHz prosessor eller kraftigere, 2 GB minne og 20 GB ledig harddiskplass (gjelder 64-bits utgaven). Merk imidlertid at operativsystemet ikke er helt ferdigutviklet, og derfor må du ta høyde for både feil og at ikke all funksjonalitet er på plass. Det anbefales med andre ord ikke å installere Windows 8 Consumer Preview på en PC som du er avhengig av å bruke daglig.

En sikker måte å prøve operativsystemet på, er å installere det i en såkalt virtuell PC, og kjøre det som om det var et vanlig dataprogram, for eksempel på en PC med Windows 7. Det finnes flere gratis virtuelle PC-er, for eksempel VirtualBox og VMware Player.

Selve lanseringen av Consumer Preview-versjonen skjer på Hotel Miramar kl 1500 i dag, 29. februar 2012.

OPPDATERT: Du kan nå laste ned Windows 8 Consumer Preview fra denne siden, men pågangen er svært stor i øyeblikket, så regn med at det kan ta tid å få lastet den ned. Nedlastingen er på ca 3 GB (64-bits utgaven).

DinSide Data kommer med flere Windows 8-saker i dagene fremover, og vil selvfølgelig fortelle deg om våre inntrykk av operativsystemet på nåværende tidspunkt.

Den ferdige utgaven av Windows 8 er ventet en gang i andre halvdel av 2012, men før den tid er det også ventet en såkalt "Release Candidate", som vil være svært lik det endelige produktet.

Samleside: Windows 8