Intel forventer at 40% av PC-ene som selges mot slutten av neste år, vil være syltynne "ultrabooks". Operativsystemet blir primært Windows 8 fra andre halvdel av 2012. Foto: Asus /DinSide (manipulasjon)
Intel forventer at 40% av PC-ene som selges mot slutten av neste år, vil være syltynne "ultrabooks". Operativsystemet blir primært Windows 8 fra andre halvdel av 2012. Foto: Asus /DinSide (manipulasjon)Vis mer

Windows 8-beta neste måned

Og til sommeren kommer sannsynligvis produktet til å være ferdig.

Neste Windows-versjon kommer til å skille seg kraftig fra alle tidligere utgaver. Faktisk omtales overgangen fra Windows 7 til Windows 8 som større enn overgangen fra Windows 3.11 til Windows 95.

Hovedårsaken er det nye grensesnittet, kalt "Metro", med sine store fliser som blant annet beståer av apps, widgets, bilder og snarveier - berøringsvennlige løsninger som skal gjøre Windows klar for en ny tidsregning der fokus ligger vel så mye på nettbrett som på personlige datamaskiner.

Også den tradisjonelle startmenyens dager er talte. I Windows 8 erstattes den av et "koldtbord" der alle program-ikonene brettes ut over skjermen, og blir enklere tilgjengelig enn i trestrukturen på startmenyen som ble introdusert så tidlig som i 1995.

Les også: Så lettkjørt er Windows 8

Vi har sniktittet

Vi fikk en første smakebit av operativsystemet i forrige måned. Dette var en pre-beta-versjon beregnet på utviklere, men den ble gjort tilgjengelig for alle. Du kan lese om våre førsteinntrykk i denne artikkelen.

I neste måned ventes den føste beta-versjonen, skriver ITavisen. Denne skal være langt mer gjennomarbeidet enn utviklerversjonen, og hvis den er like stabil som Windows 7 beta 1 fra 2008, lover det bra. Også denne blir tilgjengelig for alle.

DinSide Data kommer naturligvis til å installere den og formidle våre inntryikk til våre lesere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommer til sommeren?

Den endelige versjonen av Windows 8 er ventet til neste år, vi tipper juli, hvis Microsoft følger samme timeplan som ved tidligere Windows-lanseringer. Intel har uttalt at Windows 8 kommer til å være installert på en rekke såkalte "ultrabooks" (tynne og lette maskiner uten harddisk og optisk drev) i andre halvdel av 2012.

Det vil også komme hybride ultrabooks med Windows 8, altså superlette PC-er med berøringsskjermer, som også skal kunne fungere som nettbrett, har Intel-sjef Paul Otellini avslørt.

TEMASIDE: Windows 8