Windows 8 har fått vesentlige oppgraderinger på innsiden, og stikkord er bedre ytelse og mindre strømbruk. Her ser du den nye oppgavebehandleren (Task Manager)
Windows 8 har fått vesentlige oppgraderinger på innsiden, og stikkord er bedre ytelse og mindre strømbruk. Her ser du den nye oppgavebehandleren (Task Manager)Vis mer

Windows 8 - mer effektiv motor

Det er ikke bare utenpå det skjer store forandringer i Windows 8.

Et operativsystem som Windows er et stort og komplisert byggverk. Det ligger tusenvis av årsverk bak en versjon, som igjen bygger på tidligere versjoner med tilsvarende arbeide bak.

I likhet med andre moderne byggverk er det stort sett bare vinduene man ser, mens viktige deler av virksomheten foregår bak lukkede dører. En ny versjon innebærer ikke bare å skifte vinduer, men i stor grad å forbedre det som skjer inne i bygningen. Og i Windows 8 er det faktisk gjort endringer som gir store forbedringer i mange sammenhenger.

Da Microsoft kombinerte kjerneteknologien i Windows NT med brukerflaten fra de DOS-baserte versjonene 95/98/Me, ble Windows XP skapt - og ble en vinner. Den er fremdeles i utstrakt bruk, og er et kjapt og greit operativsystem for de som er mest opptatt av brukerprogrammer som får en jobb gjort.

Les også: – Windows 8 bare dager unna

Store endringer med Vista

Med Vista i slutten av 2006 ble det gjort store endringer som gjorde at Vista fikk en mildt sagt blandet mottakelse. Stort fokus på sikkerhet som mange oppfattet grenset til det paranoide, la mange hindringer i veien for brukerne. At også opphavs- og kopirettigheter ble tatt hensyn til, med sperremekanismer som DRM, HDCP, PVP og så videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På innsiden ble det gjort omfattende forbedringer av alt som har med mediehåndtering å gjøre, nettverksstøtten ble kraftig forbedret og drivermodellene langt mer robuste.

Men maskinvaren var ikke alltid i stand til å håndtere alt dette, spesielt ikke med alle forsvarsverkene gående. Derfor ble Vista aldri satt spesielt stor pris på, selv om vi har lært oss å leve med mesteparten av det som ble kraftig kritisert den gang - også i Windows 7. Folk har fått forståelse for at sikkerhet er viktig, at Internett fremdeles er en vill vest på mange områder, og at man ikke har råd til å være godtroende.

Windows 7 som kom i 2009 var imidlertid en langt mer strømlinjet løsning, og dessuten tilpasset dagens maskinvare.

Og i Windows 8 er det flere gode nyheter, til tross for at Microsoft har måttet tåle temmelig mange kritiske røster angående det nye Metro-universet-

Nye krav må følges opp.

Maskinvaren i dag stiller andre krav enn tidligere. Nå utgjør bærbare en langt større andel av maskinparken, og nettbrett er et nytt satsningsområde for Microsoft. Dermed må både strømforbruket reduseres og ytelsen forbedres.

Og dette har faktisk skjedd.

Blant de programtypene som krever mest av maskinvaren er de profesjonelle musikkprogrammene blant de verste. Disse programmene kan kjøre nesten all maskinvare i senk, når man dynger på med lydspor, effekter og signalprosessering. Når de gjerne skal håndtere video samtidig, pluss en del skjermaktivitet, utnyttes både prosessor, minne, busser, grafikk og lagringsmedier fullt ut.

En av utviklerne hos Cakewalk har gjort målinger av ytelsen under Windows 7 og Windows 8, med eksakt samme programinstallajon og maskinvare.

Windows 8 - mer effektiv motor


Og ytelsen er gjennomgående vesentlig bedre, fra litt under 10% og opp til 70-80% på enkelte områder!

Flerkjerne fordeling - mellom 17,5% og 31,7%
Minnebruk - 7,9%
Diskytelse - her ble store diskbuffere håndtert opptil 78% bedre
Systemkall per sekund - 85% færre kall til systemet og mindre behov for intern kommunikasjon mellom administrative lag gir færre avbrudd og jevn flyt.
Kjerneutnyttelse - mellom 25% - 50% mindre belastning på prosessorkjernene gir større marginer og bedre stabilitet.

Hele artikkelen med detaljerte beskrivelser og målinger finner du hos Cakewalk.

En generell forbedring

Alle disse forbedringene kommer alle brukere mer eller mindre til gode, siden en travel bruker som har mange programmer oppe samtidig, og i tillegg spiller av film eller lyd og skifter fokus til stadighet, utfordrer maskinen og operativsystemet på en måte som har mye til felles med musikkprogrammer.

Det er spesielt endringen fra å jobbe med én programvare til å kjøre mange programmer og nettleservinduer samtidig pluss multimedia, som har vært den store utfordringen og drivende kraft bak både prosessorutviklingen og operativsystemer de siste 10 - 15 årene.

Hva med Windows RT?

Det er verdt å merke seg at alt dette ikke gjelder Windows RT som er en annen skapning. RT står for Runtime, og er et langt enklere operativsystem som er beregnet på å kjøre på enklere maskinvare enn Intels "ordentlige" prosessorer.

Det som er felles er Metro-grensesnittet, selve RT-operativsystemet kan ikke kjøre vanlige Windows-programmer. Man kan rett og slett ikke utvikle programmer for Windows RT med de samme verktøyene som brukes til å utvikle programmer for Windows 8.

Windows 8 er beregnet til å være klar for salg i oktober, og prisen for en oppgradering skal bli 40 dollar hvis man laster den ned selv.

Samleside: Windows 8