Windows 7 på Mac Mini

Drømmer du om MacOS og Windows på samme maskin? En ny Windows-versjon er på trappene. Vi har testet den på en Mac Mini. Her er våre erfaringer.

En av de store fordelene med en Intel-basert Mac er at den trygt kan kjøre både MacOS og Windows parallelt, ved hjelp av BootCamp, en partisjoneringsløsning som følger med som standard i siste versjon av MacOS X.

At man dermed får tilgang til det beste fra to verdener, er et åpenbart kjøpsargument.

Innebygd støtte

Bootcamp-løsningen støtter 32-bits utgavene av Windows XP SP2/SP3, samt Windows Vista, og krever at du har installasjons-CD/DVD for både Windows og MacOS for hånden.

På sistnevnte ligger nemlig alle nødvendige drivere som må være på plass for at Windows-installasjonen skal fungere optimalt, herunder grafikkdrivere, trådløst nettverk, lyddrivere etc.

Men hvordan vil Bootcamp fungere med Windows 7? Foreløpig er det ingen offisiell støtte for operativsystemet, som foreløpig befinner seg på slutten av utviklingsstadiet.

Ved hjelp av Bootcamp fikk vi partisjonert harddisken i en Mac Mini. Maskinen er fra nest siste generasjon, og kom på markedet i 2006. Du kan lese en test av den her.

I stedet for å putte inn installasjons-plata til XP eller Vista, puttet vi i stedet inn Windows 7.

Siste pre-utgave av Windows 7

Utgaven vi ønsket å installere var siste "interim build" som har lekket til nettet, build 7058, som ble kompilert i begynnelsen av mars. Vi har prøvd den på et par av test-PCene våre, med godt resultat - hva angår maskinvarestøtte "rett ut av esken".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville det gå like glatt på Mac Mini?

Problemer!

Det tok ikke mange minuttene før vi fikk den første indikasjonen på at så ikke ville være tilfelle. Flere ganger under installasjonsprosessen opplevde vi alvorlige heng, helt fra første fase med "Starting installation" til valg av partisjon og formatering.

Windows 7 på Mac Mini


Hele installasjonsprosessen tok godt over en time, og vi fryktet flere ganger underveis at den hadde gått ad undas.

Men installert ble den til slutt, og tilsynelatende hadde det gått greit.

Det meste på plass, men...

Til vår store positive overraskelse var både trådløst nettverk, lyd, grafikkdrivere og de fleste andre enhetene installert og fungerende.

Noen få utropstegn i enhetslisten, men det var fullt mulig å bruke maskinen og gå på nett umiddelbart. Men brukeropplevelsen var ikke topp, takket være trege disk- og grafikkdrivere
Noen få utropstegn i enhetslisten, men det var fullt mulig å bruke maskinen og gå på nett umiddelbart. Men brukeropplevelsen var ikke topp, takket være trege disk- og grafikkdrivere Vis mer


Det viste seg imidlertid at grafikk- og diskytelsen var under pari, noe som resulterte i en noe broket brukeropplevelse. Vi fikk blant annet ikke mulighet til å velge Aero-grensesnittet, og et hvert forsøk på å kjøre de standard ytelsestestene i Windows 7, resulterte i krasj.

En tur til Windows Update resulterte i én aktuell oppdatering, men den var knyttet til Dell-skjermen, ikke til Mac Mini.

Vi fant derfor fram MacOS X Leopard-DVDen, men alle forsøk på å installere Windows Vista-driverne (vi har gode erfaringer med å bruke Vista-drivere der Windows 7-drivere mangler), førte til feilmeldinger a la denne:

Windows 7 på Mac Mini


Foreløpig konklusjon

Vi kan trygt konkludere med at på nåværende tidspunkt er det ikke noe stort poeng i å installere Windows 7 på en Mac Mini, først og fremst fordi tilgjengelig driverstøtte er dårlig. Til tross for at det tilsynelatende fungerer greit, er brukeropplevelsen under pari, og langt dårligere enn på andre Intel/AMD-baserte maskiner vi har testet operativsystemet på.

Inntil videre vil vi kjøre videre med parallell XP og MacOS på denne maskinen. XP er nemlig som Lyn Gordon i forhold til Vista på vår lille Mac.

Har du gjort andre erfaringer, og vet du om måter å få Windows 7 til å fungere bedre på Mac Mini? Del dine erfaringer i debatten under!