Windows 7 i en virtuell PC

GUIDE: Installer operativsystemet i en virtuell PC, og unngå krøll.

Mange har nok hatt lyst til å prøve andre operativsystemer enn det som kom med PCen. Men en oppgradering kan være både tidkrevende og ikke helt uten risiko. Og hvis du ønsker å sette opp flere operativsystemer på PCen samtidig, kan også det være en ganske innviklet prosess.

Mange virtuelle PCer inne i PCen

Tenk deg at du sitter og jobber i Windows. På skrivebordet har du ikoner for å starte Windows Vista, Windows 2000, Ubuntu Linux, FreeBSD, som om de var vanlige Windows-programmer. Det kan høres kanskje sprøtt ut, men det er faktisk fullt mulig.

VirtualBox er et system for slike virtuelle PCer. I praksis er det snakk om programvare for å emulere ekte IBM-kompatible datamaskiner. Hvordan disse skal oppføre seg, bestemmes blant annet ut fra hvilke opplysninger du har gitt om operativsystemet som skal kjøres på de virtuelle PCene.

Her kjører vi Windows 7 i et vindu inne i Windows Vista.
Her kjører vi Windows 7 i et vindu inne i Windows Vista. Vis mer


I utgangspunktet skal alle operativsystemer og programmer som støttes av IBM-kompatible datamaskiner (les: vanlige PCer), kunne kjøres uten problemer.

Løsningen finnes i flere forskjellige utgaver, både for Linux, MacOS og Windows. For privatpersoner er programvaren gratis.

Nylig kom VirtualBox i en oppdatert utgave (2.1.2) med støtte for Windows 7 Beta. Dermed kan man prøve ut operativsystemet på en sikker måte, som ikke skaper konflikter for operativsystemet du allerede kjører på PCen din.

Ekte PC-følelse

Veivisere tar deg igjennom prosessen med å lage en virtuell PC. Og det er faktisk snakk om ordentlige PC-spesifikasjoner. Du bestemmer for eksempel hvor mye RAM som skal allokeres, og hvor mye diskplass som skal settes av til den virtuelle PCen.

Deretter er det bare sette inn installasjons-CD/DVD, eller "montere" et ISO-speilbilde av den, og "slå på" den virtuelle PCen. I et vindu får du et oppstartsbilde som minner om det du får fram når du starter PCen din på ordentlig.

I bildekarusellen under tar vi deg gjennom prosessen med å installere Windows 7 i en virtuell PC:

Trykk på Create New Virtual Machine, og velg operativsystemet du vil installere - fra listen. Valget du gjør her har betydning for andre innstillinger senere.
512 MB høres lite ut, men det er hva VirtualBox foreslår å sette av til den virtuelle Win7-maskinen. Har du som oss 4 GB interminne i PCen, kan du godt sette av mer - det vil bare gi deg en bedre opplevelse i den virtuelle PCen.
Nå skal vi lage en virtuell harddisk. Dette er i praksis en fil på harddisken din. NB! Påse at du legger filen et sted der du har godt med plass. I utgangspunktet foreslås 20 GB til den virtuelle harddisken.
Trykk Next, og harddisken "lages"
Vil du ha en virtuell harddisk som er fast i størrelse, eller en som utvider seg dynamisk? Sistnevnte er litt tregere enn en med fast størrelse.
20 GB bør du sette av.
Se det, nå er du i gang.
Jepp, dette er den virtuelle harddisken som vi skal starte opp fra.
Jadda, bare å trykke Finish her.
Nå ser du hvilke innstillinger som er gjort i den virtuelle PCen din. Vi skal gjøre noen modifikasjoner - vi skal blant annet montere ISO-filen vi har lastet ned fra Microsoft, og vi skal ha lyd i den virtuelle PCen.
Klikk på Audio, og velg Enable Audio. Velg videre Windows DirectSound og ICH AC97 kontroller.
Klikk på CD/DVD-ROM i listen, og huk av for Mount CD/DVD Drive - hvis du har lastet ned en ISO-speilbildefil av operativsystemet fra Microsoft. Klikk på mappesymbolet til høyre for for å velge speilbildefilen.
Klikk på Add
Bla deg fram til ISO-filen og trykk Select.
Ser man det! Nå er vi snart i mål. Vi har nå emulert en DVD-spiller også! Ikke verst.
Nå er vi klar til å trykke på START-knappen oppe til venstre. Vi krysser fingre...
Hvis du får opp dette vinduet, har du gjort alt rett. Nå er det bare å følge veiledniningen på skjermen, som i hvilken som helst installasjon av operativsystem.
Når Windows er installert, er det viktig at du installerer drivere. Velg "Install OS Extras" fra menyen i VirtualBox, og følg anvisningen som snart dukker opp på skjermen. Lykke til!


Hvor raskt går det?

Installasjonen av operativsystemet og bruk av en virtuell PC går normalt ganske mye tregere enn i en ”virkelig” PC. Dette avhenger selvfølgelig mye av hvilken prosessor du har, enkelte dyrere prosessorer har bedre støtte for virtualisering enn billige (les: Sempron og Celeron).

VirtualBox emulerer også lydkort, skjermkort og nettverkskort, slik at totalfølelsen blir enda bedre. USB-porter og optiske drev kan også "monteres". Drivere for populære operativsystemer til disse enhetene følger med i installasjonen.

Du kan laste ned VirtualBox og finner mer informasjon på www.virtualbox.org.

Og hvis du har lyst å laste ned Windows 7, finner du mer informasjon om hvordan i denne artikkelen. Eller kanskje du har lyst å prøve en populær Linux-distribusjon i stedet?