- Windows 7 er halvert

Build 6956 ser ut til å være langt slankere enn sin forgjenger Vista.

Det er blitt en vane, ikke bare i Windows-verden, at nye versjoner av operativsystemer beslaglegger langt større plass på harddisken enn sin forgjenger. Dette fikk alle som oppgraderte fra Windows XP til Vista smertelig erfare. Mens full installasjon av Windows XP Professional opptok rundt 1,5 GB, var størrelsen økt til minst 9,5 GB i Windows Vista Ultimate.

Bare dette i seg selv, diskvalifiserer Windows Vista som operativsystem på de stadig mer populære minibærbare, som ofte er utstyrt med SSD-disker med begrenset kapasitet.

Og nettopp dette er sannsynligvis én av flere grunner til at Windows i øyeblikket gjennomgår en ikke ubetydelig slankekur. Vi oppdaget selv at størrelsen var godt under 10 GB i vår test av pre-beta build 6802.

Les også: Windows 7-betaen lekket?

Enda slankere

I går brakte vi nyheten om at en nye build, 6956, hadde funnet veien til nettet via diverse piratfora, og i dag har vi mottatt flere meldinger fra lesere som lot seg friste til å installere operativsystemet.

Ivan, en fast leser av DinSide Data, sendte oss blant annet følgende skjermbilde, som viser at Windows 7 build 6956 opptar rundt 6 GB harddiskplass på hans PC:

- Windows 7 er halvert


Systempartisjonen inneholder dessuten en midlertidig sidevekslingsfil i tillegg. Ivans PC hadde kun 512 MB minne, og sidevekslingsfilen er normalt like stor. Dermed er den reelle størrelsen rundt 5,5 GB, og da snakker vi altså om nær halvering i forhold til Windows Vista Ultimate.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har kun installert operativsystemet, uten noen ekstra drivere eller programmer, forteller Ivan til DinSides dataredaksjon.

Les også: Men XP var ikke død

Strippet for programmer

Forklaringen på slankeprosessen er flerdelt. En av grunnene skal være at mye av koden er skrevet om og trimmet betraktelig i forhold til Vista. En annen grunn, som er enklere å bevise, er at flere sentrale programmer og funksjoner som var standard i Windows Vista, er tatt bort i Windows 7, som Windows Mail, Windows Movie Maker, Windows Calendar og Windows Photo Gallery.

Samtlige av disse programmene er en del av Windows Live-satsningen til Microsoft, og vil kunne lastes ned gratis også for Windows 7-brukere. Les mer om dette i denne artikkelen.

Les også: 15 ting vi digger ved Windows 7