Windows 2000s fire ansikter

Windows 2000 skal brukes på alle typer PCer. Derfor vil det komme i hele fire forskjellige versjoner. Windows 2000 vil kjøre på alt fra din minibærbare til store klynger av tjenestemaskiner.

Det er ikke lett å få 2.000 programmerere til å trekke i samme retning. Spesielt i Microsoft som har lang tradisjon for å dyrke individualiteten.

Resultatet er at Windows 2000 (nei, navnet har ingen sammenheng med antall programmerere) blir enda mer forsinket enn vi trodde for bare få måneder siden. Den kan ikke forventes før mot slutten av året.

Microsoft har for øyeblikket en rekke arbeidsgrupper som jobber med alt fra arvtageren til Windows 98, til NT64 som vil bli 64-bits utgaven av Windows 2000.

NT Workstation blir Windows 2000 Professional

Foto: Microsoft Vis mer

Den aller mest grunnleggende versjonen av Windows 2000 er også den som er mest i rute. Likevel vil denne versjonen ikke leveres før serverutgavene er klare.

Windows 2000 Professional er beregnet på bedriftenes PCer. Den vil ha støtte for en eller to prosessorer, og kreve minimum 64 MB internminne. Den vil dermed fungere fint på PCer som er innkjøpt det siste året.

Windows 2000 vil endelig få skikkelig støtte for USB, Firewire (IEEE1394) og AGP. Den vil bygge videre på NTs støtte for flere skjermkort, utvide den og gjøre det enklere og raskere.

Når den lanseres vil Microsoft prioritere DirectX-utgivelsene til Windows 2000 fremfor Windows 98. Resultatet er at Windows 2000 Professional også vil foretrekkes av spillentusiasten og den avanserte hjemmebruker.

Windows 2000 Server for småbedriftene

Windows 2000 Server er på mange måter litt nedskalert i forhold til Windows NT Advanced Server som den erstatter.

Den vil støtte bare to prosessorer, mot åtte i dagens serverutgave. I praksis har denne begrensningen ingen betydning siden serverne i denne klassen sjelden har støtte for flere.

Windows 2000 Server har støtte for 4 GB internminne som standard mot 2 GB i NT 4 Advanced Server.

Windows 2000 Server introduserer også Active Directory. For deg som benytter flere enn en server, vil Active Directory være en stor forbedring. For første gang vil Micorosoft samle alle nettverkets resurser på ett sted. Enten det er en disk, en skriver, et kommuniksjonskort eller en applikasjon, vil du kunne styre alt fra ett sted. Navngivingen av resursene vil være uavhengig av hvilken server resursen befinner seg på.

Selv om du bare har en server i dag, vil du kunne legge til en ny og flytte over noen resurser uten å omkonfigurere nettverket. Derfor blir det også lettere å vokse.

Windows 2000 Server vil også inneholde Internet Information Server (IIS) så du kan bruke den i intranettet eller på Internett.

Terminal Services, som er inkludert som standard, vil la deg kjøre applikasjonene på din kraftige server så du kan beholde dine gamle klientmaskiner enda noen år.

NT 4 Enterprise Edition blir Advanced Server

Windows 2000 Advanced Server blir meget kraftig. Den vil støtte Intels "Physical Address Extensions" (PAE). Det betyr at den utnytter den 36-bits adresseringen som finnes i de nyeste 32-bits Intel-prosessorene. Derfor kan du utnytte hele 64 GB fysisk internminne. Dagens kraftigste NT-versjon støtter "bare" 4 GB.

Klynger er en nyttig funksjon for deg som benytter mange servere. Hvis du setter flere servere opp i en klynge, vil de fungere mye tettere sammen. Det blir nesten som om de var en stor maskin. I et slikt oppsett vil du kunne spre og balansere belastningen over flere maskiner automatisk. Om en av de stopper, vil en annen ta over.

Windows 2000 Advanced Server vil støtte enkeltmaskiner med opp til 8 prosessorer. Den vil virkelig utnytte Intels nye Xeon-baserte servere.

Windows 2000 Datacenter Server blir aller størst

Foto: Microsoft Vis mer

For å nå de virkelige tunge brukere, begir Microsoft seg inn i ukjent farvann. I domenet til UNIX og stormaskinene, lanserer Microsoft et operativsystem som skal kunne klare hele 10.000 samtidige brukere.

I tillegg til alt som ligger i Advanced Server vil den støtte hele 32 prosessorer.

Den er optimalisert for store datasentre, kraftige databaseapplikasjoner, online transaksjonsbehandling og de aller største Internett-serverne.

Neptun erstatter Windows 98

Windows Consumer er trolig det endelige navnet til prosjektet med kodenavn "Neptun". Det vil bli Windows 2000 med et skall som gjør den så enkel at selv "mor" kan bruke den.

Neptun er fortsatt to til tre år unna, men noen lekkasjer har sluppet ut. Den vil få et web-basert grensesnitt som vil fungere som din egen web-portal til Internett og dine favoritt-applikasjoner.

Den vil være en aktiv webside som kan tilpasses av deg, bedriften eller PC-leverandøren. Endelig vil Windows bli fullstendig avhengig av Internet Explorer.

Også nye utgaver av Windows 98

Siden Neptun er så langt unna, har Microsoft innsett at Windows 98 trenger vedlikehold i mellomtiden. De har derfor planlagt noen mindre oppdateringer.

Den første vil vi allerede se i mai. Internet Explorer 5 vil komme allerede denne måneden (mars) som en del av Office 2000. I mai forventes det at den vil bli integrert som standard i Windows 98.

Hvis Microsoft følger den vanlige takten med norske versjoner, må vi nok vente helt til høsten her til lands. Vi har likevel et håp om at den kan komme tidligere siden Office 2000 sikkert blir oversatt raskere enn oppdateringer til Windows 98.

DirectX 6.1 er allerede lansert og vi forventer en rekke små og store oppdateringer i forbindelse med lanseringen av Windows 2000. Kanskje til og med DirectX 7.

Hva med Backoffice Small Business Server?

Vi har faktisk sett skallet til Neptun allerede. Det finnes i server-konsollet til Windows NT 4 Small Business Server. Det er en billig-versjon av Backoffice. Den inneholder SQL Server (database), Exchange (epost/gruppeplanlegger), Proxy (alle på Internett), nettverksfaks og modemdeling. Den er begrenset til maksimalt 25 brukere og databasen kan ikke overstige 1 GB. Trenger du mer, må du bytte til fullversjon av alle applikasjonene.

Microsoft har ikke annonsert noen SBS med Windows 2000, men det ligger i kortene at den vil komme. I mellomtiden er versjon 4,5 annonsert. Den vil ha oppdaterte applikasjoner (SQL Server 7.0, Exchange 5.5 og Proxy 2.0) i tillegg til at service pack 4 vil være integrert. Egentlig en nødvendig oppfølger.

NT64 og Merced er sant

Merced er kodenavnet på Intels neste prosessorgenerasjon. Om den vil kalles Hexium, Sexium eller Pentium IV gjenstår å se. Den vil introdusere IA-64-plattformen med et helt nytt instruksjonssett. Dagens Intel (og AMD og Cyrix for den saks skyld) benytter IA-32-plattformen med x86-instriksjonssettet.

For å virkelig komme videre kreves det et brudd med dagens plattform. Det krever en oppfølger hos Microsoft. Selv om en rekke UNIX-versjoner meget snart vil støtte Merced etter lanseringen, er det 64-bits utgaven av Windows 2000 som virkelig vil sette fart på salget.

For å dra nytte av IA-64 kreves det at programmene er optimalisert for 64-bit. Microsoft vil bygge inn støtte for eldre 32-bits applikasjoner i et subsystem. Dessverre vil disse applikasjonene faktisk kjøre tregere på Merced enn de vil på de raskeste IA-32-prosessorene vi kan forvente til neste år.

Heldigvis er det slik at et program bruker mye av sin tid inne i hjelperutinene (APIene) til selve operativsystemet. Når disse er skikkelig oppdatert, vil det kunne utjevne mye av hastighetsreduksjonen for 32-bits applikasjonene.

Utviklere som har sett deler av C-kildekoden til Windows 2000, sier at det er mange referanser til 64-bits kode. Programmerere kan legge inn såkalte IFDEFer som gjør at man kan velge hvilke biter av koden som kan kompileres inn. Microsoft benytter IFDEF64 til å skille ut den spesielle 64-bits-koden. Slik kan de i stor grad benytte en felles kodebase for både 32-bit og 64-bits utgavene av Windows 2000.

Da gjenstår det bare å se om Microsoft klarer å få ferdig en 64-bits utgave av Windows 2000 allerede 6 til 9 måneder etter lanseringen av 32-bits versjonen.