Foto: Erik Andersen
Foto: Erik AndersenVis mer

Windows 2000 Release Candidate 2 er sluppet

Microsoft har sluppet Release Candidate 2 av Windows 2000. Den er ca. en uke forsiket i forhold til hva vi trodde for en måned siden. Hva har Microsoft fikset siden RC1?

Microsoft slapp Windows 2000 Release Candidate 2 onsdag 15. september. Noen dager forsinket, men ikke langt etter planene. Betatesterne forventer å motta CDene en gang i neste uke. Vi håper også å motta et eksemplar så snart som mulig.

LES OGSÅ:

Bedre støtte for maskinvare

RC2 inneholder en betydelig mengde nye drivere. Etter hvert som produsentene av tilleggsutstyr får på plass drivere for Windows 2000, legger Microsoft de inn som standard. Når driverne ligger på Windows-CDen, blir det mye enklere å installere både Windows og driveren. Utstyrsprodusentene og deres kunder spares for mange problemer. Derfor er det nå et kappløp med tiden for å få ferdig drivere som rekker å godkjennes før den endelige Windows 2000 sendes til produksjon. Det er ingen slik mulighet før til neste år når Windows Millennium lanseres.

Bedre Internett-støtte

Her har Microsoft tatt kraftig i. RRAS er kraftig forbedret og lar Windows 2000 bli en meget kraftig ruter mot Internett eller andre TCP/IP-baserte nettverk. Selvfølgelig med full støtte for NAT. Med den utbredelsen NAT ser ut til å få, kan det kanskje avhjelpe mangelen på TCP/IP-adresser noe.

Internet Connection Sharing (ICS) kobler hjemmenettverket mot Internett. Og RADIUS (Remote Authentification Dial-In User Service) lar andre brukere ringe opp og koble seg til din maskin.

Dette skaper selvfølgelig ytterligere hodepine for kabelselskap og andre som tilbyr bredbånds Internett-forbindelser. Nå er det ikke bare hjemmenettverket som enkelt kan kobles til Internett. Med Windows 2000 kan du også enkelt la andre brukere ringe inn til din maskin via modem eller ISDN og bruke din Internett-forbindelse. Du kan da bli en slags pirat-ISP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre forbedringer

Startmenyen er forenklet, har fått bedre ikoner og gule verktøytips for alle menypunktene.

Event vieweren er forbedret. Nå kan den inneholde hyperlenker til nettsteder som forklarer og hjelper deg med problemet som har oppstått. Dette er en etterlengtet og kraftig forbedring.

Windows Media Services er på plass. Nå kan du både hente og sende lyd og video over lokalnettet eller Internett. Windows 2000 har nå passert Windows 98s multimediafunksjoner.

Maskinkravet er publisert

For Windows 2000 Professional er minimumskravet en Pentium 133 MHz-prosessor, 64 MB internminne og minst 650 MB ledig harddiskplass. Vi ville nok valgt både raskere prosessor og mer minne. Likevel oppnådde vi nesten akseptabel ytelse med RC1 på vår test-PC med 200 MHz Pentium MMX-prosessor og 64 MB internminne. Med dobbelt så mye minne, vil nok ytelsen bli fullt ut akseptabel. Spesielt for NT er minne den aller viktigste komponenten for ytelse.

Serverutgavene stiller naturlig nok større krav til ytelse siden de skal håndtere mange brukere og tunge serverapplikasjoner som databaser, webservere og epostservere.

Prosessorkravet er det samme med 133 MHz Pentium, men minnekravet er økt til hele 256 MB. Her må nok en hel del servere oppgraderes. Tilstrekkelig prosessorkraft har de alle sammen, men minnet må nok utvides på de aller fleste av dagens NT4-servere. Microsoft anbefaler også 1 GB ledig harddiskplass før installasjon. Disse kravene gjelder både Windows 2000 Server og Windows 2000 Advanced server.

Bort med COM+ balansering

Microsoft sliter tydeligvis med clustering-systemet på Windows 2000 Advanced Server. Derfor har de fjernet COM+ balanseringen i RC2. Microsoft vil gjøre denne funksjonen tilgjengelig som en gratis oppgradering når den blir ferdig.

COM+ balansering er en teknikk som gjør at programvarekomponenter kan fordeles mellom to eller flere servere. Da vil ytelsen fordeles jevnere og sikkerheten økes siden serverne avlaster og sikrer hverandre. Naturligvis er ikke dette noe som påvirker den jevne kontor- eller hjemmebruker.

Latente feil i NT 4

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

I innspurten til Windows 2000, har Microsoft tatt i bruk avanserte verktøy for å analysere kildekoden sin. Som et resultat av dette har de funnet en rekke feil og potensielle problemer som også finnes i NT 4. Det er grunn til å tro at Microsoft fikser dette i en ny service pack 6 for NT 4 like etter at Windows 2000 er lansert.

Når kommer den

Dette avsnittet har en tendens til å gå igjen i alle artikler om Windows 2000. Det er vanskelig å spå og spesielt om fremtiden. Likevel tror vi fortsatt at Windows 2000 vil bli lansert på Comdex i november, men at den ikke vil komme i butikkene før over nyttår.