Foto: Microsoft
Foto: MicrosoftVis mer

Windows 2000 Beta 3

Microsoft har akkurat sluppet den tredje og forhåpentligvis siste betaen av Windows 2000. Alle funksjonene er nå på plass og du kan selv skaffe deg en kopi hvis du vil.

Det har vært skrevet mye om Windows 2000 og spesielt om alle forsinkelsene som har oppstått. Windows 2000 er det aller største prosjektet Microsoft har gått i gang med noensinne. Sett i lys av Microsofts tidligere prosjekter, bør forsinkelsene ikke komme som noen overraskelse.

Fire utgaver

Windows 2000 vil til slutt leveres i fire utgaver. Beta 3 inneholder foreløpig bare tre av disse og hvis du bestiller betaen får du alle tre. Windows 2000 Datacenter Server må du vente litt lenger på. Du kan lese mer om de forskjellige utgavene her..

Nyheter på skrivebordet

Windows 2000 Professional tar over etter Workstation-utgaven av NT 4. Den er beregnet på alle typer PCer med 64 MB minne eller mer. Vi vil også anbefale minimum en Celeron-prosessor eller AMD K6. Med nok hukommelse vil den fungere på en gammel Pentium, men Windows 98 er nok det beste valget for disse maskinene.

Utseendemessig ligner Windows 2000 veldig på Windows 98. Det mest iøynefallende er skyggen til musepekeren og de utfasende menyene (menyvalget fader ut etter at du har valgt det).

Snarveier har blitt mye smartere. I Windows 2000 holder rede på alle snarveier til alle filer på en NTFS-partisjon. Hvis du flytter, endrer navn på eller sletter originalfilen, vil snarveiene oppdateres automatisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Office 2000 gir deg en pekepinn

Mye av den nye standardfunksjonaliten er felles med Office 2000. Personlige menyer lar deg gjemme bort de valgene du ikke bruker så ofte. De nye dialogene som brukes til å lagre og hente frem filer, vil nå huske de mest brukte katalogene dine. De vil automatisk bygge opp en samling av favorittkataloger.

Passer på slemme programmer

Mye av de problemene du opplever i dagens Windows-versjoner, skyldes programmer som roter til Windows. I Windows 2000 får vi endelig en standard måte å installere alle programmer. Det nye Windows Installer-systemet henter all informasjon om programmet fra en MSI-fil og legger alle filene på riktig sted. Programutviklerne trenger ikke lenger å benytte installasjonssystemer som f.eks. InstallShield. Windows passer på at DLL-filene og Registry blir installert korrekt. Det blir også lett å bli kvitt en applikasjon. Windows passer selv på hvilke og hvor mange programmer som benytter hver enkelt DLL. Nå kan du være helt sikker på at du blir kvitt alle overføldige DLL-filer når du deinstallerer et program.

Problemet er at det vil gå minst ett år til før noen andre Windows-versjoner vil støtte MSI-filene. Windows 98 vil fortsatt kreve et standard installasjonprogram. For programleverandørene er det upraktisk siden de må tilby to installasjonsmetoder. I tillegg må begge to dokumenteres.

Det beste fra Windows 98

Windows 2000 vil nå støtte alle de nye teknologiene som vi er vant til i Windows 98. USB, FireWire og DVD er nøkkelteknologier i fremtidens PC. Windows 2000 vil også støtte inntil 9 forskjellige skjermer.

Spesielt for bærbare maskiner er det gjort store fremskritt. Strømsparing, hotswapping og docking blir nå mye enklere og mer robust.

Bærbare maskiner som er tilknyttet et nettverk, har fått mye bedre funksjonalitet i Windows 2000. Nå kan du ta med deg filene på nettverket når du forlater kontoret. Hvis Windows 2000 får beskjed om det, vil den automatisk lagre en rekke serverfiler i et komprimert arkiv på din lokale harddisk.

Når du er ute og reiser vil filene fortsatt være tilgjengelig og du kan fritt endre dem. Med en gang du får kontakt med nettverket igjen vil filene synkroniseres med serveren. Hvis du av og til kobler det opp med en treg forbindelse, kan du velge å synkronisere manuelt for å ikke belaste linjen unødvendig.

Selv for hjemmebrukeren er det nyheter. Windows 2000 er først og fremst rettet mot bedriftene, men for oss som skal ha det beste hjemme, vil Windows 2000 være et naturlig valg. DirectX 7.0, OpenGL 1.2 og full AGP-støtte gjør at spillene dine vil gå minst like bra som i Windows 98.

Enklere å konfigurere

Endelig får vi Plug & Play i Microsofts kraftigste utgave av Windows. Windows 2000 vil også installere alle de medfølgende driverne på harddisken din slik at du ikke trenger CDen hver gang til legger til en funksjon. Fremtidige servicepakker vil også oppdatere denne delen slik at du ikke trenger å reinstallere servicepakken hver gang du har gjort en endring.

Windows 2000 vil ha det bredeste utvalget av drivere noensinne. Et slikt utvalg av drivere er helt nødvendig for at Plug & Play skal fungere etter hensikten.

For deg som virkelig er avhengig av å ha maskinen i drift hele tiden er det viktig å slippe å restarte maskinene hele tiden. Windows 98-brukere gjør det hele tiden og NT 4-brukere en gang i blant. I forhold til NT 4 er antall situasjoner redusert med 75. Både Server og Professional har bare fem situasjoner igjen hvor en restart er nødvendig. I beta 3 vil du fortsatt få opp spørmål om restart i mange situasjoner, men det er bare noen få av dem for det faktisk er nødvendig. Alt dette blir selvfølgelig fikset i den endelige versjonen.

All form for konfigurering er nå samlet i kontrollpanelet. Du trenger ikke å lete deg frem til det du skal endre på. Kontrollpanelet har også blitt en del av startmenyen.

Bedre Internett

Internet Explorer 5 er selvfølgelig inkludert som standard. Den er sikkert kjent for de fleste så vi skal ikke gå nærmere inn på den.

Det er likevel en rekke andre nyheter som har sneket seg inn. Ekstern pålogging får nå muligheten til å automatisk konfigurere en individuell proxy-server for hver separate forbindelse. Det kan enten skje manuelt eller automatisk.

Windows 2000 har også fått NAT. Nå kan du dele en oppringt Internett-forbindelse med alle i nettverket. Dette blir en form for fattigmannsruter. Spesielt sammen med et stabilt ISDN-kort vil det fungere bra. NAT er også en av de nye funksjonene i Windows 98 Second Edition som snart er her.

Bedre nettverk

Det er først og frems på serversiden i et nettverk at Windows 2000 inneholder de virkelig store nyhetene. Med Active Directories vil du få en mye bedre oversikt over resursene dine.

Mange av disse nyhetene fungerer aller best hvis du har et rent Windows 2000-nettverk med Windows 2000 Server og Windows 2000 Professional. Da kan du dra nytte av replikering av lokale filer, du kan få et skrivebord som følger deg fra PC til PC. Uansett hvilken PC du logger inn på, vil du få ditt oppsett og dine applikasjoner.

Selve nettverksforbindelsen ligner mer på Ekstern Pålogging. Nå kan du koble til og fra nettverket på samme måten som du gjør med Internett. Påloggingsikonet forteller deg hvor lenge du har hvert på, hvilken hastighet du har på forbindelsen (10 eller 100 Mbps) og hvor mye data du har overført.

Nettverksadministratoren har nå full kontroll med hva en bruker har lov til å gjøre. Med den nye utgaven av Sikkerhetsredigering (eng. System Policy Editor) vil du kunne styre alle retigheter på alle maskiner fra et sentralt sted. Med tiden er planen at alle programmer, som benytter en eller annen form for adgangskontroll, skal putte det inn i Sikkerhetsredigeringen. Da holder det å logge seg på nettverket og dermed har du tilgang til alt du skal.

Hvis du har mange eldre PCer, kan likevel Windows 2000 være noe for deg. Terminal Server er nemlig inkludert i alle server-utgavene som standard. Nå kan du bruke din kraftige server til å kjøre alle programmene. Det vil gi nytt liv til din gamle 486 PC.

Mange språk

En egen utgave av Windows 2000 vil støtte hele 26 språk. Da vil hver eneste bruker selv kunne velge sitte eget språk og dermed få det samme språket på alle maskiner i hele nettverket. Selve operativsystemet er språkuavhengig og kan bytte språk helt fritt.

Hvordan får jeg tak i Windows 2000?

Hvis du vil ha Beta 3 allerede nå, kan du bestille den fra www.microsoft.no/windows2000. Den koster 480 kroner inkl. mva og inkluderer både Professional, Server og Advanced Server. Foreløpig i engelsk versjon. Microsoft gir gratis brukerstøtte i en nyhetsgruppe. Prisen skal dekke Microsofts kostander til CDer, forsendelse og brukerstøtten.

Når kommer den?

Det er det ingen som vet helt sikkert. Microsoft sier at den kommer når den er ferdig, men at de fortsatt håper at det blir i år. Frem til da må vi bare smøre oss med tålmodighet.

Mer om Windows 2000 på DinSide

DinSide har nå satt opp en egen PC med Windows 2000 Beta 3 og vil i tiden fremover komme med flere artikler om operativsystemet.