Windows 10 lansert

Og du kan laste ned prøveversjon allerede i dag.

<strong>NY VERSJON:</strong> Neste sommer kommer Windows 10. Foto: MICROSOFT
NY VERSJON: Neste sommer kommer Windows 10. Foto: MICROSOFTVis mer

I går kveld norsk tid viste Microsoft frem den neste versjonen av Windows, som mange på forhånd antok ville hete Windows 9.

Det gjør den ikke – neste utgave av Windows blir en felles utgivelse for PC-er, nettbrett, mobiltelefoner og spillkonsoll (Xbox One), og det er en såpass stor endring at Microsoft har valgt hoppe et ekstra hakk og døpe den neste versjonen Windows 10.

Med andre ord forsvinner Windows Phone som eget operativsystem når Windows 10 lanseres sommeren 2015.

«Preview» allerede i dag

I løpet av dagen i dag kommer den første sniktitt-versjonen som kan lastes ned fra denne siden. Vi kommer selvsagt til å kaste oss over den så fort den blir tilgjengelig og satser på en gjennomgang av nyhetene i nær fremtid.

GAMMEL KJENNING: Start-menyen kommer tilbake i neste Windows-utgave.
GAMMEL KJENNING: Start-menyen kommer tilbake i neste Windows-utgave. Vis mer


Dette er nytt

For et par uker siden skrev vi om en video av en tidlig utgave, som ser ut til å stemme bra med virkeligheten. Den kanskje største endringen er at startknappen er tilbake, men at den nå er utvidet med Metro-fliser; som en slags hybrid mellom Windows 7 og Windows 8.

Microsoft anerkjenner at mange har valgt ikke å oppgradere til Windows 8 og har derfor fokus på at Windows 7-brukere skal kjenne seg godt igjen, samtidig som funksjonalitet fra Windows 8 videreføres. Metro-apper, som pr nå kjører i et eget «miljø», vil kunne kjøres som vanlige programvinduer på skrivebordet.

METRO PÅ SKRIVEBORD: Metro-appene kan snart kjøres som vanlige programmer, og ikke i et eget miljø.
METRO PÅ SKRIVEBORD: Metro-appene kan snart kjøres som vanlige programmer, og ikke i et eget miljø. Vis mer


Virtuelle skrivebord

OS X- og Linux-brukere har lenge hatt mulighet til å jobbe med flere skrivebord, og denne muligheten ser nå dagens lys i Windows. På samme måte som OSX' «Exposé»-funksjon, vil det også være mulig å trykke på en knapp («task view») for å se alle åpne vinduer i miniatyr, slik at det er lettere å få oversikt over hvilke programvinduer man har åpne. Da kan man også dra og slippe ulike vinduer mellom de ulike skrivebordene.

Det skal også bli lettere å bruke Windows på hybridmaskiner (for eksempel på Surface 3 Pro), der operativsystemet for eksempel vil reagere når du plugger fra tastatur/mus og bytte til et mer berøringsvennlig brukergrensesnitt, med større knapper og ikoner.

Microsoft har også fokus på bedriftsbrukere i denne oppdateringen, der operativsystemet blant annet vil kunne skille på privat og bedriftsrelaterte data.

Her ser du en video fra Microsoft: