Windows 10 er nesten ferdig

I kveld får vi vite mer om Microsofts nye og etterlengtede Windows-versjon.

<b>MER NYTT:</b> I kveld får vi se enda mer av det nye OS-et fra Microsoft. Foto: DINSIDE
MER NYTT: I kveld får vi se enda mer av det nye OS-et fra Microsoft. Foto: DINSIDEVis mer

For fra 18:00 presenterer Microsoft det de selv kaller «The Next Chapter».

Det dreier seg altså om det som tidligere ble kalt Consumer Preview-versjonen.

Selv om Windows 10 ikke er ventet å være klar for salg før i august, får vi nok denne gangen et klarere bilde av hvordan den endelige versjonen vil se ut.

Mange venter at Microsoft i kveld skal vise hvordan de skal integrere mobil, spill og PC i ́en helhet. Dette er en drøm selskapet har hatt lenge, og det blir spennende å se om dette nå blir virkelighet.

Vi i Dinside følger selvsagt lanseringen live fra 18:00 i kveld, i samarbeid med våre kollegaer i Pressfire og Dagbladet.

Nyhetene fra vårt live-studio får du fra 18:00 på denne lenken!

Den første smakebiten av Windows 10 fikk utviklere og andre teknisk interesserte allerede i høst, med Windows 10 Technical Preview.

Blant de viktigste nyhetene var blant annet støtte for flere skrivebord, samt større fokus på skrivebordet. I tillegg var startmenyen tilbake, og Modern UI-apper som ble introdusert med Windows 8 kunne kjøres i vinduer på skrivebordet.

SNART SKJER DET: 21. januar er det dagen Windows-entusiastene ser fram til. Foto: MICROSOFT
SNART SKJER DET: 21. januar er det dagen Windows-entusiastene ser fram til. Foto: MICROSOFT Vis mer


Ifølge Microsoft har mer enn 1,3 millioner brukere registrert og lastet ned Technical Preview-versjonen, og mer enn 450.000 av dem omtales som svært aktive brukere - noe som kan tyde på at de bruker Windows 10 som sitt primærsystem, ifølge Microsoft.

Mellomversjoner lekket

Siden september har Microsoft rettet mer enn 1.300 feil og gitt operativsystemet en rekke nyheter under panseret, som har blitt avslørt gjennom stadige uautoriserte lekkasjer av mellomversjoner på nettet. Her er noen av de viktigste nyhetene som enten er på plass, eller som er ventet å være på plass når Public Preview-versjonen dukker opp:

 • Cortana blir tett integrert i operativsystemet. Dette er en stemmestyrt assistent som kan hjelpe deg med alt fra å fortelle deg om vær og temperatur, til å opprette avtaler, sende eposter og stille inn alarmer. Cortana er allerede kjent for Windows Phone-brukere, og kan funksjonsmessig sammenlignes med Apples Siri.

  CORTANA: Snart får du din egen digitale assistent, også i Windows. Foto: NEOWIN
  CORTANA: Snart får du din egen digitale assistent, også i Windows. Foto: NEOWIN Vis mer


 • Nettskytjenesten OneDrive blir tettere integrert i operativsystemet. Helt sikkert er det at du vil kunne sikkerhetskopiere startmeny, passord, favoritter, app-data og brukerinnstillinger, men det er også ting som tyder på at du vil kunne ta full sikkerhetskopi av datamaskinen. Dette er kanskje spesielt myntet på brukere av Office 365, som nå har ubegrenset lagringsplass på OneDrive.

  NETTSKYEN: OneDrive blir tettere og tettere integrert i Windows 10. Foto: MICROSOFT
  NETTSKYEN: OneDrive blir tettere og tettere integrert i Windows 10. Foto: MICROSOFT Vis mer


 • Søkefelt rett på oppgavelinjen. I den siste lekkede mellomversjonen (build 9901) har du mulighet til å skrive søketeksten direkte på oppgavelinjen.

  Windows 10 er nesten ferdig


 • Windows Media Player får støtte for en rekke nye multimedieformater, inkludert Flac og MKV (på høy tid, vil sikkert mange mene).
 • Storage Sense gir deg større frihet i forhold til hvor apper og data skal lagres. Har du begrenset med lagringsplass internt, kan apper for eksempel lagres på minnekort og minneplugger. Dette er spesielt velkomment på billige nettbrett og PC-er med svært begrenset lagringsplass.
 • Battery Saver er en ny funksjon som gir deg bedre kontroll over batteribruken. Du kan for eksempel be maskinen skru av funksjoner som kjører i bakgrunnen når batteriprosenten når et visst lavt nivå.
 • En rekke nye ikoner og oppdatert brukergrensesnitt i mange standardfunksjoner, inkludert et helt nytt kontrollpanel

Her er noen av de nye mappesymbolene. Foto: MICROSOFT
Her er noen av de nye mappesymbolene. Foto: MICROSOFT Vis mer


Den endelige versjonen av Windows 10 er ventet rundt sommeren 2015.

Dinside følger naturligvis utviklingen og vil fortelle deg om nyhetene etter hvert som de blir klare.

Samleside: Windows 10

Denne artikkelen er en revidert versjon av en artikkel som ble publisert 22. desember 2014.