WinArchiver Virtual Drive gjør ZIP-filer til DVD-stasjoner

Inntil 200 ganger raskere enn en ekte DVD, hevder utviklerne.

Denne CD-stasjonen eksisterer egentlig ikke. Det er i praksis bare en ZIP-fil som er montert som en virtuell CD-stasjon, og som gir deg lynkjapp tilgang til innholdet.
Denne CD-stasjonen eksisterer egentlig ikke. Det er i praksis bare en ZIP-fil som er montert som en virtuell CD-stasjon, og som gir deg lynkjapp tilgang til innholdet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes en rekke programmer som lar deg lage såkalte virtuelle CD/DVD-stasjoner. Disse stasjonene vises i filbehandleren som hvilken som helst fysisk stasjon, med egen stasjonsbokstav og det hele. Det er bare at disse stasjonene ikke er i stand til å lese fysiske plater, kun speilbilder av dem.

Det kan for eksempel være at du laster ned et speilbilde av et DVD med et operativsystem eller spill i form av en ISO- eller IMG-fil, som du vil ha rask tilgang til. I stedet for å kjøre i gang brenneren kan du vel så gjerne "montere" filen som en virtuell stasjon.

Ikke bare går det raskere enn å brenne en plate, lesingen blir dessuten mange, mange ganger raskere. Ikke minst slipper du også den mekaniske støyen fra drivverket.

Les også: Slik lager du ISO-filer fra CD/DVD

Mange formater

WinArchiver Virtual Drive fra Power Software LTD er et lite Windows-program som lar deg montere slike CD- og DVD-speilbilder som virtuelle stasjoner. Men ikke nok med det, programmet lar deg også montere andre filarkiver på samme måte - ZIP, RAR og 7Z-filer, som er tre av de desidert mest utbredte formatene i skrivende stund.

Du kan faktisk montere inntil 23 slike virtuelle stasjoner. Alle blir kun lesbare, ikke skrivbare.

Og hastigheten fremheves som meget høy; inntil 200 ganger raskere enn en fysisk CD/DVD, hevder utviklerne av programvaren.

Hvorfor?

Den største fordelen med å kunne montere filarkiver på denne måten, er naturligvis enkel tilgang til innholdet når du jobber i Utforsker, men også at du kan "lure" Windows til å tro at de i virkeligheten er fysiske CD/DVD-medier. Enkelte spill og programmer vil nemlig kun la seg kjøre fra CD/DVD.

Vi har samlet noen skjermbilder som forklarer hvordan du går fram:

Under installasjonen får du spørsmål om hvor mange virtuelle stasjoner du ønsker deg. Slapp av, dette kan du endre på senere.
Programmet legger seg som et lite ikon i systemmenylinjen. Høyreklikk, og du kan velge hvilke filer du vil montere eller avmontere. Enkelt og greit.
Her har vi montert en ZIP-fil, som umiddelbart fremstår som en virtuell CD H:


Programmet er gratis og virker i XP og nyere. Du finner mer informasjon og kan laste det ned fra http://www.winarchiver.com/virtual-drive.htm.

Les også: Datanerdenes nye favorittverktøy for installasjon av programmer

Samleside for gratisprogrammer