Denne CD-stasjonen eksisterer egentlig ikke. Det er i praksis bare en ZIP-fil som er montert som en virtuell CD-stasjon, og som gir deg lynkjapp tilgang til innholdet.
Denne CD-stasjonen eksisterer egentlig ikke. Det er i praksis bare en ZIP-fil som er montert som en virtuell CD-stasjon, og som gir deg lynkjapp tilgang til innholdet.Vis mer

WinArchiver Virtual Drive gjør ZIP-filer til DVD-stasjoner

Inntil 200 ganger raskere enn en ekte DVD, hevder utviklerne.

Det finnes en rekke programmer som lar deg lage såkalte virtuelle CD/DVD-stasjoner. Disse stasjonene vises i filbehandleren som hvilken som helst fysisk stasjon, med egen stasjonsbokstav og det hele. Det er bare at disse stasjonene ikke er i stand til å lese fysiske plater, kun speilbilder av dem.

Det kan for eksempel være at du laster ned et speilbilde av et DVD med et operativsystem eller spill i form av en ISO- eller IMG-fil, som du vil ha rask tilgang til. I stedet for å kjøre i gang brenneren kan du vel så gjerne "montere" filen som en virtuell stasjon.

Ikke bare går det raskere enn å brenne en plate, lesingen blir dessuten mange, mange ganger raskere. Ikke minst slipper du også den mekaniske støyen fra drivverket.

Les også: Slik lager du ISO-filer fra CD/DVD

Mange formater

WinArchiver Virtual Drive fra Power Software LTD er et lite Windows-program som lar deg montere slike CD- og DVD-speilbilder som virtuelle stasjoner. Men ikke nok med det, programmet lar deg også montere andre filarkiver på samme måte - ZIP, RAR og 7Z-filer, som er tre av de desidert mest utbredte formatene i skrivende stund.

Du kan faktisk montere inntil 23 slike virtuelle stasjoner. Alle blir kun lesbare, ikke skrivbare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og hastigheten fremheves som meget høy; inntil 200 ganger raskere enn en fysisk CD/DVD, hevder utviklerne av programvaren.

Hvorfor?

Den største fordelen med å kunne montere filarkiver på denne måten, er naturligvis enkel tilgang til innholdet når du jobber i Utforsker, men også at du kan "lure" Windows til å tro at de i virkeligheten er fysiske CD/DVD-medier. Enkelte spill og programmer vil nemlig kun la seg kjøre fra CD/DVD.

Vi har samlet noen skjermbilder som forklarer hvordan du går fram:

Under installasjonen får du spørsmål om hvor mange virtuelle stasjoner du ønsker deg. Slapp av, dette kan du endre på senere.
Programmet legger seg som et lite ikon i systemmenylinjen. Høyreklikk, og du kan velge hvilke filer du vil montere eller avmontere. Enkelt og greit.
Her har vi montert en ZIP-fil, som umiddelbart fremstår som en virtuell CD H:


Programmet er gratis og virker i XP og nyere. Du finner mer informasjon og kan laste det ned fra http://www.winarchiver.com/virtual-drive.htm.

Les også: Datanerdenes nye favorittverktøy for installasjon av programmer

Samleside for gratisprogrammer