WinAmp utfordrer Napster

Selskapet KaZaA har lansert en plug-in til Winamp som lar brukere av programmet utveksle musikkfiler mellom seg, på samme måte som Napster.

WinAmp har lenge vært blant de mest populære programmene for avspilling av MP3, WMA og andre musikkformater. Tall fra AOL, som eier Nullsoft, selskapet bak WinAmp, tyder på at så mange som 25 millioner MP3-tilhengere har installert programmet.

Minst like mange millioner er registrert som brukere av Napster eller andre fildelingstjenester, for å utveksle MP3-filer med hverandre.

Selskapet KaZaA (det blir vanskeligere og vanskeligere å finne ledige domenenavn... - red.anm) driver sin egen fildelingstjeneste som de har kalt KaZaA Media Desktop. Dette nettverket har langt fra så mange brukere som Napster, noe selskapet har tenkt å forandre på. Derfor har de lansert en såkalt plug-in til Winamp, som forener den populære MP3-spilleren med deres egen fildelingstjeneste.

Streaming-prinsipp

WinAmp utfordrer Napster

Etter å ha installert tillegget fra KaZaA kan du søke etter musikk på Internett fra spillelisten i WinAmp, og spille av musikkfilene direkte (streame) i samme program. Du kan søke etter artist, tittel eller album eller kombinasjoner av disse i peer-to-peer nettverket. Knappen "Lucky?" starter søk og begynner automatisk avspilling av første sang som stemmer med søkeordet.

Et par andre funksjoner vil nok mange også finne nyttig. For eksempel kan du høyreklikke på et spor i spillelisten, og velge "Find more from same artist" og "Find more from same album" fra menyen. Med disse valgene kan du lett fortsette søket og hente andre sanger fra samme artist eller plate.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et høyreklikk på en sang i spillelisten, og du kan starte søket
Et høyreklikk på en sang i spillelisten, og du kan starte søket Vis mer

I utgangspunktet lagres ikke musikkfilene til harddisken din, men streames direkte. Det er likevel mulig å konfigurere Winamp til å lagre musikken til disk, enten som wave eller wma-filer.

Fortsatt i formen

Etter å ha testet tjenesten kan vi konkludere med at KaZaA og WinAmp har langt igjen før de eventuelt vil være i stand til å konkurrere med de større fildelingstjenestene; musikkutvalget er rett og slett for svakt. Vårt søk på Mike Oldfield resulterte for eksempel i null treff, mens Napster fant 134. Søkeresultat-vinduet viste heller ikke bitraten til filene, bare overføringshastigheten.

Men tjenesten fungerer, og kan fort vise seg å bli populær, ikke minst på grunn av WinAmps utbredelse. Hvis du har ADSL eller annen rask Internett-tilgang, kan du spille mye av musikken uten "hakking" i lyden.

Du kan laste ned KaZaA plug-in for WinAmp fra denne adressen. Nedlasting er unnagjort i løpet av noen sekunder; hele filen er på under 200 KB.