Klikk på bildet for full størrelse
Klikk på bildet for full størrelseVis mer

WinAmp klar i versjon 5.1

NYHET: Den siste versjonen av mediespilleren Winamp har fått flere vesentlige oppgraderinger. Her er oversikten!

Det var en gang i tiden da MP3-avspilling på PCen nærmest var synonymt med WinAmp. Siden har spilleren levd litt i skyggen av blant andre Windows Media Player, men utviklingen har fortsatt, og spilleren er fortsatt rask og tar liten plass på datamaskinen. Nå støttes en rekke musikk- og videoformater, den har innebygd mediebibliotek og lar deg blant annet rippe CDer til forskjellige formater, og brenne musikk-CDer. I tillegg er den tett knyttet til diverse online-tjenester for streaming av musikk og video, blant annet fra tusenvis av gratis Shoutcast-servere verden over.

Tidligere denne uken ble versjon 5.1 av spilleren lagt ut for nedlasting, med en rekke oppdateringer, utvidelser og forbedringer. Her er noen av de viktigste nyhetene og forbedringene:

  • Gratisversjonen lar deg nå rippe musikk fra CDer i 8x hastighet (tidligere 2x)
  • Bedre rippe-motor
  • Samtidig ripping og avspilling
  • Støtte for AACPlus-formatet, også ripping - gir nær CD-kvalitet ved 32 kbps
  • Støtte for surround-lyd
  • Shoutcast Wire, RSS-leser og Podcast-bibliotek
  • Støtte for ripping til WMA 10
  • Bedre Ogg Vorbis og WMA-støtte

  Hearing is believing

  En av de mest interessante nyhetene er støtten for AACPlus-formatet. Dette er et lydformat basert på MPEG4-standarden som mange har store forventninger til, blant annet har flere mobiltelefonprodusenter annonsert støtte for formatet, som Samsung og Nokia.

  Den store fordelen med AACPlus (også kjent som HE-AAC) er at det krever svært lav båndbredde for relativt høy lydkvalitet, ergo vil det også oppta liten plass på harddisken din. Derfor er formatet velegnet der lagringsplass er en knapp faktor, for eksempel på flashminne-baserte spillere, bærbare PCer etc. Det er heller ikke vanskelig å forestille seg at formatet er utmerket til for eksempel streaming av musikk og nettradiostasjoner til mobiltelefoner over Edge/3G.

  Vi har testet

  AACPlus-formatet finnes i to versjoner, V1 og V2. Begge støttes av WinAmp 5.1. V2 er optimalisert for svært lave bitrater, og i følge utviklerne, Coding Technologies, skal du kunne få nær CD-kvalitet ved 32 kbps, altså kun 1/4 av hva som kreves for MP3-formatet.

  Vi rippet noen CDer til harddisken i formatet, i denne bitraten. Hele CDen tok da opp beskjedne 10 MB harddiskplass. Kvaliteten viste seg å være forbløffende god i forhold til alt annet vi har hørt, selv ved dobbel bitrate. Det var vanskelig for oss å skille den fra MP3 i 128 kpbs gjennom våre kurante PC-høyttalere. Her spiller naturligvis kilden, utstyret (og ørene) viktige roller, men formatet er utvilsomt særdeles velegnet til lommespillere og tilhørende ørepropper.

  Til og med ved 24 Kbps var mye av musikken absolutt hørbar, men her kunne vi oftere høre skader som følge av den sterke kompresjonen.

  Vi anbefaler lesere med interesse for komprimert musikk til å prøve selv. WinAmp 5.1 kan lastes ned gratis fra winamp.com.

  Du finner mange av gratis AACPlus-radiostasjoner her.

  Her finner du mer informasjon om AACPlus.