Winamp 5.5

Onsdag markeres 10-årsjubileet for mediespilleren Winamp, med en av de største oppgraderingene noen sinne.

Publisert
Sist oppdatert

Winamp får gjerne æren for å ha gjort MP3 tilgjengelig for de store massene, den gang formatet var uløselig låst til datamaskinen. WinPlay3 hadde vært på markedet et par år før Winamp kom på banen, men kostet penger dersom du ønsket å spille av mer enn 30 sekunder av hver låt. Nullsoft Winamp var derimot helt gratis. Resten er historie.

I dag er Winamp eid av mektige AOL, og er fortsatt en svært populær mediespiller, til tross for at konkurransen er overveldende. En av grunnene til at den har bevart populariteten er at den er relativt beskjeden med tanke på ressurskrav. Den er også kjapp å starte, og støtter etter hvert enorme mengder formater, enten som standard eller ved hjelp av såkalte plugins.

Les også: Lett å laste ned favorittklippene

Ekstremt stort utvalg av gratis tilleggstjenester

I de siste versjonene har et innebygd mediebibliotek blitt mer og mer sentralt. Her kan man holde orden på videoer og musikk man har liggende på PCen, og man får også tilgang til tusenvis av radiostasjoner (og noen TV-stasjoner) som benytter Nullsofts egen Shoutcast-teknologi. I det siste har også en del av AOL sitt videotilbud blitt gjort tilgjengelig her.

Perfekt til mobil-musikk

Ripping av musikk-CDer er også en sentral funksjon, og det som gjør Winamp spesielt interessant i denne sammenhengen, er støtten for formatet HE-AAC, eller AACPlus som det også kalles. Dette åpne formatet tåler ekstremt høy kompresjon (<64 kbps) og støttes nå blant annet av svært mange mobiltelefoner. Det er ideelt valg for deg som er opptatt av å skvise mest mulig musikk inn på minnekortet uten at det låter ille i enkle ørepropper. Til podcaster og lydbøker er formatet også helt topp.

Les også: Slik ripper du DVD-lyden

Albumvisning

I Winamp 5.5, som markerer 10-årsjubileum for spilleren, og derfor lanseres onsdag 10.10 kl 10, introduseres et helt nytt grensesnitt kalt Bento:

Winamp 5.5


Hva med deg?

Hvilket program foretrekker du til musikken din? (Avsluttet)
Winamp(36%) 1282
Windows Media Player(24%) 849
iTunes(21%) 757
MediaMonkey(7%) 259
Annet(6%) 226
VLC(4%) 158
RealPlayer(1%) 38
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I motsetning til tidligere sørger Bento å samle spiller og mediebibliotek i ett grensesnitt, som også kan maksimeres og dekke hele skjermen. Samtidig introduseres støtte for visning av plateomslag, enda flere innfallsvinkler til samlingen og bedre støtte for automatisk filtagging. Den har også fått utvidet spilleliste-funksjonalitet, Winamp kan nå for eksempel lage spillelister automatisk med innhold som ligner musikken du lytter til i øyeblikket.

Les også minitesten: Slik lagrer du nettvideoer superenkelt

Vi har prøvd den siste betaversjonen før den endelige versjon 5.5, og kan konkludere med at Winamp nå ikke står tilbake for konkurrentene hva funksjonalitet angår, samtidig er programmet fortsatt relativt lite (7 MB) og temmelig kjapt. Enkelte funksjoner er forbeholdt Pro-utgaven, som koster penger, men det aller meste er tilgjengelig i gratisutgaven.

Utålmodige kan laste ned denne betaversjonen og lese mer om Winamp 5.5 hos Filehippo. Den endelige versjonen får du altså først i morgen ved å besøke Winamps hjemmeside.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer