Foto: BEL
Foto: BELVis mer

WinAce: Bedre filpakking

WinZip har i flere år vært Windows-brukernes beste verktøy til pakking og utpakking av filer. Men konkurrerende programmer begynner å puste WinZip i nakken. Et av dem er WinAce, som nå foreligger i ny versjon. Kan det hamle opp med markedslederen?

Programmer for pakking og utpakking av filer er til stor hjelp for deg som jobber – eller leker deg med – store filer. Skal du f.eks. sende en stor fil som et vedlegg i en epost, er det ofte nødvendig (eller i alle fall hjelpsomt, både for avsender og mottaker) å ”krympe” filstørrelsen ved hjelp av et slikt program før du sender vedlegget av gårde. Du må også ha et slikt program for å pakke ut filer som er sendt deg i ”sammenpakket” tilstand.

Vi har tidligere omtalt programmet WinZip 8.0 i denne artikkelen. WinAce tilbyr mye av det samme som WinZip, men pakker primært i formatet ACE, som er et alternativ til ZIP-formatet.

I motsetning til WinZip, har WinAce innebygget støtte for en rekke andre pakkeformater, deriblant LHA, ARJ og RAR. Det betyr at du sannsynligvis vil klare deg med WinAce – uansett hvilken pakke du skulle komme over.

Enkelt brukergrensesnitt

En annen forskjell fra WinZip er at filene i WinAce-arkivet vises i mappestruktur – på samme måte som i Windows Utforsker. På den måten blir det enkelt å navigere seg gjennom arkivet for å hente ut filen(e) du leter etter. Alle arkiver leses på samme måte.

WinAce kan samtidig brukes til å bla gjennom filstrukturen på harddisken din, og du kan også foreta en del operasjoner som om programmet var en vanlig filbehandler. Når du dobbelklikker på en arkiv-fil vil den åpnes som hvilken som helst mappe. Til venstre i skjermbildet vises en illustrasjon som forteller deg hvor mye arkivet er komprimert, samt andre opplysninger om arkivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer

I likhet med WinZip, er WinAce tett integrert med Windows ved bruk av høyre museknapp. Et klikk på en mappe eller fil lar deg enkelt lage et arkiv. Du kan også dra og slippe filer til og fra vinduet i programmet.

Pakker bedre enn WinZip

Dersom du ønsker å sende filer ved hjelp av epost eller tar sikkerhetskopier av filene dine for å legge på disketter, er det selvsagt viktig at arkivene er minst mulig. Både WinZip og WinAce støtter pakking over flere disketter.

For å prøve de to programmene, laget vi først et ZIP-arkiv ved hjelp av WinZip. Deretter laget vi et ACE-arkiv ved hjelp av WinAce. Begge arkivene inneholdt de samme filene; et tilfeldig utvalg av dokumenter og andre filer. Til sammen var det 133 filer i 8 mapper som okkuperte 11,3 MB diskplass i sin originale tilstand.

Resultatet var overraskende. ZIP-filen ble på 5,6 MB, mens ACE-filen ble på 4,9 MB. WinAce pakket altså filene 9% bedre enn WinZip. Prosessen var derimot langt mer tidkrevende for WinAce. WinZip brukte 11 sekunder, mens WinAce brukte 25.

Utpakkingen av arkivet tok i underkant av 10 sekunder både for ACE-filen og ZIP-filen. Filer i arkivet kan åpnes direkte ved å dobbelklikke på dem, både i WinZip og WinAce.

Prøv selv!

WinAce sitt største fortrinn er at det generelt lager mindre arkiv-filer enn WinZip. Brukervennligheten er også noe av det beste vi har opplevd i denne type programmer. Hvis du derimot er mer opptatt av hastighet, bør du holde deg til gode, gamle WinZip.

WinAce kan lastes ned her. Programmet har ingen tidsbegrensning, men dersom du ønsker å bruke det i mer enn 30 dager, koster det $29 eller rundt 250 kroner.