Win 2000 eller Win98?

Hei,

Jeg skal skaffe meg PC til videoredigering. Leverandøren anbefaler en maskin med to prosessorer og Windows NT4, med gratis oppgradering til Win2000. Maskinen skal brukes dels som hjemmekontor med tekstbehandling og regneark, dels til underholdning.

Krever NT mye større ressurser av maskinen, så jeg må kjøpe kraftigere hardware for å få samme ytelse, f.eks. med tekstbehandling, fotoredigering eller videoredigering?

Hvor mye av spill og annet med underholdningsverdi går ikke med Windows NT/2000? Hva f.eks. med Microsoft Reference suite (leksikon m.m.) som nå kommer på DVD-plate?

Er det andre ting som jeg bør vite om ved et skifte til NT - jeg er vant med Win95 fra før?

Gøsta

Datadoktoren svarer:

Windows NT og 2000 krever definitivt mer resurser enn Windows 98. De tar større plass på harddisken og krever mer minne. Når det gjelder prosessorkraft er disse operativsystemene mer krevende enn Win98 på noen områder, men til gjengjeld også mer effektive.

Dessuten støtter ikke Win98 mer enn én (1) prosessor, så hvis det primære bruksområdet krever en flerprosessor-PC har du ikke noe valg - det må bli NT eller 2000.

Videoredigering krever både prosessorkraft og store, raske harddisker. Det er faktisk et av de mest krevende bruksområdene for PCer overhodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor vil en PC som er konfigurert for videoredigering, håndtere andre oppgaver med letthet. Dette gjelder både tung tekstbehandling, med mange hundre siders dokumenter, og fotoredigering.

NT4 og Windows 2000 er svært forskjellige når det gjelder støtte for spill. Heldigvis går det den riktige veien, som innebærer at støtte for Windows 2000 vil være regelen snarere enn unntaket. Dette gjelder både for ledende spill og underholdningsprogrammer.

Microsoft sine nye programmer vil du ikke få problemer med å kjøre under Windows 2000.

De programmene som vil være ubrukelige er gamle DOS-programmer som skriver direkte til maskinvaren (skjerm og lydkort).

Mye av problemene har vært knyttet til manglende støtte for maskinvare, og fraværet av "Plug and Play". Microsoft innførte i forbindelse med Windows 98 og 2000 en ny 32-bits drivermodell (WDM) som er felles for begge operativsystemene. Dette har gjort situasjonen langt mer praktisk for produsentene når det gjelder utvikling av drivere.

Når du kjøper en ny kraftig PC med to prosessorer, i realiteten en arbeidsstasjon, vil du ikke ha problemer med at maskinvaren ikke støtter Windows 2000. Dette problemet er mer typisk for eldre komponenter og PCer.

Microsoft har et eget nettsted hvor du kan sjekke om maskinvare og programvare du har eller vurderer å anskaffe, er kompatibel med Windows 2000.

Dette finner du her.

Flere spørsmål og svar