WiMP HiFi er rett rundt hjørnet

Betaversjonen er så langt en suksess, og nå er det kun kort tid før alle kundene kan gå for høyoppløst lyd.

Mens iOS-versjonen bruker Apple Lossless, er det Flac som brukes på andre enheter (som Android-mobiler, samt Sonos og Bluesound-anlegg). Foto: Produktbilde
Mens iOS-versjonen bruker Apple Lossless, er det Flac som brukes på andre enheter (som Android-mobiler, samt Sonos og Bluesound-anlegg). Foto: Produktbilde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det lenge siden du kjøpte deg en ny CD-plate? Du er ikke alene, for i dag er det musikkstreaming det går i - og selv om de mest kjente aktørene er Spotify og WiMP finnes det i dag svært mange alternativer å velge mellom.

Men i et marked med mange aktører gjelder det å skille seg ut, og i tillegg til at WiMP er kjent for å være gode på norsk og nordisk musikk, satser de også tungt på økt lydkvalitet.

Dette så vi de første tegnene på tidligere i år, da WiMP oppgraderte lydformatene på WiMP Premium til 96 AAC+ i standard, og 320 AAC i høy kvalitet.

Men nå går de altså et skritt videre.

WiMP HiFi

WiMP HiFi har allerede vært betatestet blant et utvalg kunder siden midten av mars, og i følge Kristin Castillo Eldnes hos WiMP har tilbakemeldingene vært svært gode.

WiMP HiFi er ganske enkelt musikkstreaming i tapsfri (lossless) CD-kvalitet, eller med andre ord: Musikkstreaming med bedre kvalitet på lydfilene.

Prisen er fortsatt ikke helt spikret, men antas å ligge på omtrent det doble av dagens Premium-abonnement på 99 kroner. Det vil altså si 198 kroner i måneden, og da blir jo hovedspørsmålet om det er verdt prisen.

– Det er alltid bra med god kvalitet, sier Håvard Holmedal fra Watt Magazine. Noen enorm overgang fra 320 AAC til FLAC er det imidlertid ikke, men det de fleste vil oppleve er at musikken oppleves som riktigere, og mer avslappende å høre på over tid. Det er altså snakk om små nyanser som øker lyttegleden, og bør derfor være svært interessant for de som har allerede har lagt mye penger i et vellydende stereoanlegg, avslutter Holmedal.

Hva trenger du av utstyr?

Betaversjonen vi har prøvd har vært tilgjengelig på Android-enheter, samt hifi-anlegg fra Sonos og Bluesound. Musikken her er kodet i FLAC.

Men WiMP har selvsagt ikke glemt iOS-universet:

– Når det gjelder iOS-enheter har vi valgt å kjøre ALAC (Apple Lossless), rett og slett fordi det selvsagt er native støtte for dette. Hva enn Apple foretar seg, så vil det være fremtidskompatibelt, sier Pål Bråtelund, produktutvikler hos WiMP til DinSide.

– iOS-versjonen fungerer godt når vi tester internt, og er stabil og fin også over AirPlay. Dette er jo et viktig brukerscenario for mange som vil ha HiFi-lyd på stereoanlegget, så det blir prioritert, fortsetter Bråtelund.

Svært mye av musikken er allerede i lossless

– FLAC begynner vi å bli ferdige med, og alle store plateselskap er nå komplette, sier Bråtelund. Vi venter imidlertid fortsatt på leveranse av noen større kataloger blant indieselskapene, men her kommer vi uansett til å ha fyldige kataloger ved lansering.

– Når det gjelder konvertering fra FLAC til ALAC (Apple Lossless) er det heldigvis en relativt grei konvertering. Ulempen er at den krever mye diskplass, så her kommer vi til å prioritere det mest populære og viktige materialet først, før vi tar unna katalogen fortløpende, avslutter Bråtelund.

Men hva skjer med Squeezebox?

I tillegg til Sonos og Bluesound jobbes det naturlig nok med å få WiMP inn hos flere nettverksspillere. For deg som sitter på et Squeezebox-produkt ser det imidlertid litt dystert ut, ettersom Logitech har stoppet nyutvikling.

Les mer: Logitech kutter Squeezebox-utvikling

DinSide vet imidlertid at det jobbes med saken, så alt håp er fortsatt ikke ute når det gjelder å få WiMP HiFi også her. Dette må vi imidlertid komme tilbake til.

Slik aktiverer du WiMP HiFi

Enkelt å skifte lydkvalitet. Foto: Skjermpump
Enkelt å skifte lydkvalitet. Foto: Skjermpump Vis mer

Når WiMP HiFi går live må du inn i innstillingene for å aktivere den beste lydkvaliteten, på vår betaversjon var dette såre enkelt:

  • Android (3.1 og høyere): Logg ut og inn igjen, se i settings, og du skal ha fått et nytt valg under audio settings som heter Hi-Fi, som altså er FLAC. (Normal er AAC+96, mens høy er AAC 320)


  • Sonos: Logg ut og inn igjen, når det er en * (asterisk) foran track name så er det FLAC
  • Bluesound (1.0.49 og høyere): Logg ut og inn igjen, ingen visuell indikasjon på filtype, men stort sett alt nytt er FLAC.