Bedre lyd i øreklokkene? Det lover i hvert fall WiMP Foto: Produktbilde
Bedre lyd i øreklokkene? Det lover i hvert fall WiMP Foto: ProduktbildeVis mer

WiMP får bedre lydkvalitet

Gode nyheter for deg som vil ha så god kvalitet som mulig.

Musikktjenesten WiMP har endelig begynt å oppgradere lydkvaliteten på sin musikkstrømmetjeneste på rundt 20 millioner lisensierte låter. Det beste av alt er at du ikke trenger å oppdatere programvaren din, det er nemlig råfilene som nå blir byttet ut med nye filer, denne gang kodet fra CD-kvalitet med Dolby Media Generator.

Lyst til å høre kvaliteten på noen av de oppgraderte låtene hos WiMP? Her er Audiotest-lista til WiMP Labs.

I praksis vil det si at du som før kun har to valg, nemlig standard eller høy lydkvalitet:

  • Standardkvaliteten er nå oppgradert fra AAC+ 64 til AAC+ 96, mens
  • den høye kvaliteten oppdateres fra AAC 256 til AAC 320.
Lydkvalitetsprosjektet har pågått hos WiMP i noen måneder allerede, og består av flere faser. I første fase ble alle kildefilene erstattet med filer i CD-kvalitet og det ble kvalitetssikret at ingen kildefiler i katalogen ble konvertert fra allerede komprimerte filer. Deretter ble alle filer kodet på nytt, ved hjelp av Dolby Media Generator og forbedrede innstillinger for enda bedre lyd.

For lydfreakene der ute er det imidlertid mer å glede seg over. Neste trinn på planen til WiMP er nemlig å tilby ren lossless-kvalitet, i tillegg til HD-testing for et mulig Premium Plus-produkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosjekt bedre lyd fortestter

– Det er viktig for oss at brukerne skal få den best mulige lydopplevelsen, enten de lytter på ett imponerende hjemmestereoanlegg eller på telefonen med billige ørepropper, sier produktsjef og administrerende direktør i WiMP Norge, Per Einar Dybvik i dagens pressemelding.

– I samarbeid med et av Norges mest markante masteringstudioer har vi derfor utført en enorm mengde tester for å fastslå det beste formatet for å få den beste lydkvaliteten, uansett enhet og med minimalt tap.


Neste trinn i lydprosjektet blir en lukket betatest av ukomprimert lyd til Android-telefoner, Sonos og Bluesound HiFi stereoanlegg. Lossless filer vil bli levert i flac-format.

– Det kan være interessant å se på mulighetene for et Premium Plus-produkt, som da selvfølgelig også vil ha en høyere pris, dette vil vi derfor også starte tester for nå, sier Dybvik.

Men er lyden egentlig bedre enn alternativet fra Spotify?

At lydkvaliteten på strømmemusikk øker er bare en fordel, for fram til idag har mye av musikken vært kodet i svak kvalitet allerede fra plateselskapene - noe du kan lese mer om hos Lyd & bilde.

Hvorvidt det har vært noen forskjeller på lydkvaliteten fra hovedkonkurrenten Spotify og WiMP har imidlertid ofte blitt diskutert intenst i diverse forum, og den debatten kommer helt sikker til å forsette også nå.

Grunnen er at Spotify har strømmet musikken i en høyere bitrate, men i et annet lydformat (= 320 kbps Ogg Vorbis), mens WiMP har sverget til AAC hvor de nå øker fra 256 til 320 kbps.

I følge DinSides dataredaktør Bjørn Eirik Loftås har AAC hatt litt bedre lydkvalitet enn Ogg Vorbis, men dette har hovedsaklig vært på lave bitrater (typisk under 128 kbps). Når nå begge ligger på 320 kbps bør altså forskjellen i utgangspunktet være minimal.

Det fine er imidlertid at du selv kan prøve om du hører forskjell, for så å gjøre opp din egen mening. Begge selskapene har som mange kjenner til, en måneds gratis prøveperiode, og vi tar gjerne imot dine erfaringer i debatten under.