I motsetning til Spotify, har Wimp både Metallica og Pink Floyd.
I motsetning til Spotify, har Wimp både Metallica og Pink Floyd. Vis mer

Wimp - Norges svar på Spotify

SNIKTITT: Vi har prøvd nok en deilig musikkbuffét.

Publisert
Sist oppdatert

For faste lesere har det vært vanskelig ikke å få med seg at vi er svært begeistrede for Spotify, den svenske musikktjenesten som lar deg høre på millioner av sanger akkurat når du selv vil. Vi har skrevet mang en artikkel og delt ut ikke mindre enn rundt 3.000 invitasjoner de siste månedene.

Nå har vi fått prøve Spotifys norske konkurrent, utviklet av selskapet Aspiro Musikk, og som foreløpig går under arbeidstittelen Wimp. Vi understreker at Wimp foreløpig er i før-beta-stadiet, og at den ferdige versjonen vil ha mer funksjonalitet enn det som er beskrevet i denne artikkelen. Planlagt lansering er i løpet av sommeren, i følge CEO i Aspiro Musikk, Per Einar Dybvik.

Wimp-klienten er en Adobe Air-applikasjon som kan kjøres på både Windows, Mac og Linux. Rent visuelt liker vi Wimp bedre enn Spotify; kanskje spesielt fordi det er større fokus på bilder, men også fordi de ulike elementene er bedre strukturert enn Spotifys lange lister.

Her ser du skjermbildet som møter deg når du logger på (du finner en bildespesial lenger ned i artikkelen med større bilder):

Wimp - Norges svar på Spotify


Hjemmevinduet samler alt

Mens Spotify bare presenterer 8 nye album og har topplistene under en annen flipp, samler Wimp det meste i første vindu. Her finner du topplister både med tanke på album og singler, og du kan også se hva som nylig er lagt til - også det både med tanke på album og singler.

Spillelister lager du i venstre kolonne, og de fungerer stort sett på samme måte som Spotify, selv om vår pre-betaversjon har litt problemer med å vise alt innholdet i spillelistene. Vi liker også at du kan definere artister og album som favoritter ved å trykke på en stjerne, slik at du kjapt kan gå til det du liker aller best uten at det nødvendigvis er en spilleliste.

Øverst i venstre kolonne har Wimp-skaperne laget noen albumsamlinger som det etter hvert også vil være mulig for brukerne å lage. Vi liker veldig godt muligheten til å lage samlinger basert på hele album, der albumene presenteres med små miniatyrbilder:

Wimp - Norges svar på Spotify


Som du ser har skaperne laget en rekke samlinger, blant annet De beste live-albumene og Tidenes jomfruskiver. Dette gir deg en ekstra innfallsvinkel til å oppdage ny musikk.

Pen oppdeling av informasjon

I Spotify vises det alltid en lang rekke med sanger dersom du utfører et søk, men også her synes vi Wimp gjør det bedre - treffene sorteres i bokser med artister, album og låter, som gir et langt raskere overblikk:

Wimp - Norges svar på Spotify


En ting vi dog savner ved søket, og som vi håper kommer i den ferdige versjonen, er et søk som kombinerer disse tre. Søker du på depeche silence i Spotify, får du (helt riktig) opp Depeche Mode - Enjoy the Silence, mens du i Wimp foreløpig får et tomt resultat.

Artistinformasjon er ikke mindre imponerende:

Wimp - Norges svar på Spotify


Som du ser, kan du velge mellom ulike visningstyper som album, mest populære låter og samlealbum hver for seg. Artistinformasjon hentes fra Last.fm, og Wimp lenker også til YouTube-videoer med den aktuelle gruppa, i tillegg til å lenke til bandets offisielle hjemmeside etc.

Per Einar Dypvik er CEO i Aspiro Musikk. Foto: Nils Juell
Per Einar Dypvik er CEO i Aspiro Musikk. Foto: Nils Juell Vis mer


Scrobbling via Last.fm

For øvrig har også Wimp, i likhet med Spotify, mulighet for å sende informasjon om hva du hører på til Last.fm, og i følge Per Einar Dybvik jobbes det også med å integrere blant annet anbefalinger fra Last.fm, slik at integrasjonen går begge veier.

Mange har etterlyst sosial funksjonalitet i Spotify, og i følge Dybvik er dette noe av det viktigste Aspiro jobber med akkurat nå. Dermed bør det kunne være duket for å danne vennskapsbånd med andre musikkinteresserte i applikasjonen, og det blir spennende å se hvordan dette vil fungere.

Aspiro-sjefen kan også avsløre at det vil komme et API slik at tredjepartsleverandører kan utvikle egne applikasjoner, forbedringer eller til og med kompatibel hardware (hørte dere, Logitech/Squeezebox?). Hvor åpent dette blir er imidlertid fortsatt på diskusjonsstadiet, siden det er mange sikkerhetmessige aspsekter som må tas med i regnestykket.

Mange vil også glede seg over at Wimp både har Pink Floyd og Metallica


Ellers er musikkutvalget allerede sjusifret og står ikke tilbake for Spotify på de stikkprøvene vi har gjort under testingen. Mange vil også glede seg over at Wimp både har Pink Floyd og Metallica (noe Spotify mangler), men Beatles har fortsatt ikke lyst til å være med på slike tjenester og er fraværende. Mengden musikk vil også etter all sannsynlighet øke jevnt og trutt frem mot lansering.

Avspilling er også øyeblikkelig slik den er på Spotify, selv om opptegningen av søkeresultat, artistsider o.l. har en liten forsinkelse, siden det lastes albumbilder og data struktureres på en mer avansert måte. Som med Spotify er all informasjon krysslenket, slik at du både kan klikke på artistnavn og albumnavn hvor enn du er i applikasjonen.

Når du velger å spille av et album eller en spilleliste, legges disse til i spillekøen, og derfra kan du også fjerne enkeltsanger, som er praktisk hvis det ikke er alle sangene på et album du er like begeistret for.

Du kan dele spillelister med andre, men i skrivende stund savner vi muligheten til å sende lenker til album, sanger og artister, som er mulig på Spotify.


Spennende fremtid

På arbeidsplanen står blant annet forbedring av spillelister og navigasjon, integrert kjøp og nedlasting av musikk, samt mobile tjenester. En iPhone-applikasjon er allerede utviklet, og det vil også bli mulig å streame musikk til andre telefoner via et webgrensesnitt.

Interessant er det at Aspiro ikke ser for seg at en annonsebasert modell kan være bærekraftig, og Aspiro ser derfor for seg at løsningen kun vil være tilgjengelig for de som vil betale, omtrent på samme nivå som Spotify. Det vil imidlertid ikke være noe i veien for en gratisversjon dersom det er partnere som har ønske om det.

Så gjenstår det å se, da, om Spotify-jubelen kom litt for tidlig og om det er et norsk selskap som tar skalpen på svenskene. Vi synes i hvert fall det vi har sett lover svært godt, og at Spotify kunne ha vært litt mer offensive med tanke på å implementere ønsket funksjonalitet fra sine brukere.

Er Wimp på hugget her, skal vi ikke se bort i fra at nordmennene kan ta innersvingen på den svenske nettjenesten vi har blitt så glade i.

Faktisk er vi vel så glade i Wimp allerede.

Og det i pre-beta.

Mer informasjon: http://wimp.aspiro.com/

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer